Svårt att få igång kroppen - Löpning
Löpning Träning 6 inlägg 4769 visningar

Svårt att få igång kroppen

Kaj
1980 • Bryssel
#1
1 mars 2011 - 10:13
Gilla 
Hej,

Har sprungit regelbundet i ett knappt år (för många år sedan sprang jag regelbundet under flera år) och avslutade hösten med en halvmara som gick på 1,42. Av rena farten, och eftersom jag vet att jag behöver mål för att träna, anmälde jag mig till Berlin Maraton nu i år (målet är mellan 3,5 och 4 timmar). Efter nyår körde jag igång med träningen rejält igen, detta eftersom jag har några kortare tävlingar inplanerat under våren. Uppladdningen för Berlin startar på allvar i april.

Mitt problem är att det tar väldingt lång tid innan min kropp blir "varm" och bekväm med löpningen. Visst sitter alltid de första minuterna/kilometerna lite hårt inne med nu pratar vi om de första 7 - 10 kilometerna! Benen känns stela, kroppen värker. Men efter det släpper det liksom, som om kroppen kommer in i ett nytt skede. Tur är väl det, annars hade långpassen på över 20 km känts oöverstigliga, men vad beror detta på?

Någon annan som känner igen sig, och kan man "få igång" kroppen snabbare på något sätt. På de längre passen ligger jag ungefär på 5min/km, men då känns som sagt de första kilometerna betydligt jobbigare än de sista.

Min träning ser ut ungefär;

Mån: långpass mellan 20 - 25 km
Ons: kort pass på 5-7 km, maxfart + styrka ben och mage
Fre: mellanpass 10 - 15 km
Sön: styrka ben och mage plus jogg i någon kilometer

Kan det vara så enkelt att det är kylan som gör att min kropp tar tid på sig? Känner inte riktigt samma problem de gånger jag springer på bandet inomhus. Ska jag lägga upp träningen på något annat sätt?

Alla tips mottages tacksamt!

/kaj.Rehan Mirza
1970 • Jakobsberg
#2
1 mars 2011 - 21:00
Gilla 
Jag kan ha svårt att komma igång brukar ta runt 5-6km innan det känns skönt och man bara flyter fram. En sak som brukar funka för mig är att ha en rejäl pulshöjning tidigt efter 2-3 km - gärna en rejäl backe, det brukar få igång min kropp.
csaba
1973 • Malmö
#3
1 mars 2011 - 21:32
Gilla 
Så är det nog för dom flesta tror jag, innan kroppen är varm.
När jag joggar så brukar 7-8km oftast vara en gräns där jag börjar komma in i "andra andningen"
1983 • >
#4
1 mars 2011 - 23:38
Gilla 
Om det är pga kylan, kan du köra lite uppvärmning inomhus före rundan?

Känner helt klart igen mig att det tar flera km innan det känns riktigt bra.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
2 mars 2011 - 04:37
Gilla 
Samma sak f;r mig. g[r snabbare att komma ig[ng n'r jag cyklat/g[tt en hel del under dagen.
Kaj
1980 • Bryssel
#6
8 mars 2011 - 08:54
Gilla 
Tack för era tips! Tyvärr tror jag inte det har med pulsen att göra, startar nämligen alla rundor med en rejäl körning uppför, att värma upp lite lätt inne på gymmet innan har jag inte tänkt på - måste testas.

Hoppas på att det är kylan som är boven i dramat och att det när det blir varmare inte kommer att ta fullt lika lång tid att komma in i passet.

/kaj.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.