Löpning Kom igång 50 inlägg 6446 visningar

slutat röka, få igång flåset?

Anders Erlandsson
1970 • malmö
#1
10 september 2011 - 21:39
Gilla 
Skulle behöva råd om hur jag får igång rätt andning och träning.
2-4 km i hyfsad takt eller längre sträckor för motionens skull? Har kört de kortare till början med ca 5 min/km. Måste få igång ett hyfsat flås innan vintern tänkte jag.
< < < 1 2 3 > > >
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#2
10 september 2011 - 22:32
Gilla 
Alltid bra att variera lite. Kanske ett sånt pass per vecka och ett lite längre och långsammare. Eller ännu hellre ett kort/snabbt, ett längre/långsammare och ett pass intervaller eller backträning.

Det beror ju på hur mycket tid du vill lägga ner, hur tränad du är osv. Är du (vilket jag antar av denna info) ganska otränad är det allra viktigaste att du håller dig oskadad och inte tappar sugen innan du fått upp flåset och beroendet. Så spring i så fall som du vill, lyssna noga på kroppens signaler, ta det försiktigt och se till att ha kul.
Pia
1968 • Malmö
#3
11 september 2011 - 00:00
Gilla 
Rekommenderar någon av coaching/träningsprogrammen på Nike+
Hela idéen med uppladdning av rundorna, utmaningar, träningsprogram e.t.c tycker jag är väldigt motiverande på Nike+. Lycka till och grattis till att ha slutat röka (slutade själv för 5 år sedan och kommer aldrig börja igen :-) )
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#4
11 september 2011 - 00:28
Gilla 
Förlåt en fd Göteborgare...

Om du fortsätter röka är det betydligt lättare att få igång flåset ;)
Walker67
1947 • Växjö
#5
11 september 2011 - 00:44 Redigerad 11 september 2011 - 00:44
Gilla 
En kompis till mig berättade att han började motionera i samband med att han slutade röka. Det hände ett flertal gånger att han snörde på sig löparskorna och tog en runda när rökbegäret satte in, en gång hade han gett sig ut mitt i natten. Men med motionens hjälp lyckades han komma över apstinensen och fortsatte med träningen men inte med rökningen. Så småningom blev han en god skidåkare och vi hade många hårda duster i skidspåret.
Lycka till med träning och rökstopp, hoppas det går lika bra som för min kompis !
1981 • Tanumshede
#6
11 september 2011 - 12:03
Gilla 
Försöker sluta röka med hjälp av löpning. Vill sluta men klarar inte av det. Springer var annan dag och har nu börjat märka att om jag inte slutar så blir jag inte bättre men kan ändå inte sluta. Köpte nikotintuggumin för en vecka sedan har tagit ett. Finns ju så många anledningar till att sluta röka men va hjälper det. Springer milen på 54min men vill ner till under 50.
Någon som kan hjälpa mig med tips på motivation?
1981 • Nybro
#7
11 september 2011 - 12:13
Gilla 
Slutade själv röka helt för cirka 2,5 år sedan när jag blev andfådd av att gå upp för två trappor. Tips är att sätta upp såväl långsiktiga som kortsiktiga mål. Anmäl dig till ett lopp? Prata med folk i din närhet och beskriv att du slutat och kan emellanåt behöva stöttning. Undvik i så hög grad som möjligt platser du förknippar med rökning. Spring i ett lugnt tempo till en början, annars är det lätt att man tröttnar för fort innan "flowet" kommit. Ha bråttom med att sluta röka men inte att löpa :)
Pia
1968 • Malmö
#8
11 september 2011 - 12:37
Gilla 
@Andreas: Jag är inte mycket för självhjälpsböcker egentligen, men denna boken kan jag verkligen rekommendera, grym och med mycket logiska tanketekniker man verkligen har nytta av i kampen när man slutar: http://www.prisjakt.nu/bok.php?p=25803
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#9
11 september 2011 - 15:10
Gilla 
Andreas: Mitt tips är att du fokuserar på sjukdomar. Som du naturligtvis vet optimerar du risken för hjärt- och kärlsjukdomar, ett tiotal olika cancerformer, kronisk bronkit och KOL.

Särskilt KOL tycker jag verkar vara ett riktigt helvete. Uppemot en halv miljon svenskar har den, så fortsätter du att röka är det ganska hyfsad sannolikhet för att du så småningom blir en av dem, och då har du den resten av livet även om du slutar röka. Det innebär att du kommer att bli påmind om din dödlighet varenda andetag, resten av livet. Så läs på om den och låt dig skrämmas. Här t ex: http://www.levamedkol.se/sv/start/ Det finns några mindre mysiga videos på Youtube också. Se dem och tänk på andningen under tiden :-).

Så läste jag på din sida att du är småbarnsförälder. De flesta som börjar röka har rökande föräldrar så vill du vara en bra förebild (de flesta föräldrar brukar ju vilja det...) för dina barn slutar du bara därför.

När det gäller nikotintuggummin: skit i dem! Nikotinet går relativt fort ur blodet (om du inte fyller på med tuggummin, spray eller snus). Resten sitter i huvudet. Ta istället till dig Johans tips ovan om att undvika platser och beteenden som du förknippar med rökning. När abstinensen sätter in - bit ihop, den går över! För övrigt ger motion samma effekt som tuggummin: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1597 Och den förbättrade konditionen kommer att ge dig ytterligare ett skäl att inte börja igen.

Du pratar om anledningar att sluta röka. Vänd på det: Har du någon anledning att fortsätta? Har du hört någon som slutat säga att de ångrar sig? Sätt igång nu (bra datum att sluta, lätt att komma ihåg) så kommer du om några månader fundera över varför i hela friden du inte slutade tidigare, och så kan du sitta och slå dig för bröstet i sådana här trådar ihop med oss andra konverterade gamla rökare. När du inte är ute och springer milen på 47 minuter :-).
1970 • Fagersta
#10
11 september 2011 - 15:26
Gilla 
Om jag vore i dina skor skulle springa lite lite längre men hålla ned tempot lite.
Måste säga att jag är grymt imponerad av dig! Att släppa rökningen är som att ta adjö av en gammal kompis. Det är dock en kompis som inte vill dig väl! Låt löpningen bli din bäste vän och lycka till!
1964 • Kvarntorp
#11
11 september 2011 - 15:31
Gilla 
Jag slutade själv att röka för ett drygt år sedan efter 30 år som rökare. Se upp bara för skador, själv körde jag slut på hälsenorna efter ett par månader och kan först nu börja springa lite försiktigt igen. Det är lätt hänt, eftersom man ju snabbt får upp "flåset", men resten av kroppen kanske inte alltid riktigt hänger med i svängarna på en medelålders man. :-D
Lycka till med nikotinavvänjningen! Det är inte lätt, men det går om man är envis!
1968 • Göteborg
#12
11 september 2011 - 17:03
Gilla 
Andreas.... Skall vi sluta ihop? Jag vill också men kan inte... Två kanske kan sporra varandra..
Mvh Lotta
1972 • Halmstad
#13
11 september 2011 - 17:13
Gilla 
Lotta och Andreas, jag röker som en borstbinda o har gjort sedan jag var fjorton år, kom igång med löpning för ca ett år sedan och har varit nere på milen 47 i år. Sjukt nyfiken på vad för tider man kan göra om man slutar, men det går ju inte att sluta. Har provat nikotin-tabletter och liknade men slutat med att jag både röker och tuggar samtidigt :)
Jag kan behöva all hjälp man kan få..

Ses i spåret :)
Anders
1968 • Göteborg
#14
11 september 2011 - 17:26
Gilla 
Anders... Vi får väl helt enkelt sätta upp ett mål... Vet inte hur men tillsammans kanske vi kan :-)
Mvh Lotta
1972 • Halmstad
#15
11 september 2011 - 21:00
Gilla 
Lotta, klart att vi kan men vet inte heller riktigt hur. Någon som har några förslag.
Sluta röka och se vad det kan göra på tiderna, kanske sub45 är uppnåligt ändå..wohooooooo :)
1968 • Göteborg
#16
11 september 2011 - 21:20
Gilla 
Klart det är Anders! Jag nöjer mig med sub 55.. E inte så snabb :-). Har tänkt på det såååå länge. Jag börjar med att sätta en datum när jag tar sista.. Få se nu... Onsdag kommande vecka... Ja. Så får det bli... Sedan inte en cigg förren efter göteborgsvarvet 2012.. Japp.. Ett uppehåll tills dess.. Har lite svårt för förbud. Blir så trotsig :-) och kan få för mig att röka för att jag inte får.. Hänger du på Anders? Med egen datum och plan naturligtvis :-)
1972 • Halmstad
#17
11 september 2011 - 21:32
Gilla 
Hmm, Onsdag den 15-e? det är nära det ;) blir lite nervös av tanken. Men visst jag är på, så får vi ses i Göteborg nästa år, rökfria.
Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#18
11 september 2011 - 21:35
Gilla 
Jag slutade att röka för 8 år sedan, men var dum nog att börja snusa istället för att inte tappa humöret totalt..blir rätt aggressiv, hmm, Bestämde mig dock förra året i augusti att nu får det banne mig va nog!
Slutade tvärt en dag o använde mig enbart av STIMOROL ORGINAL tuggummi. Tog ett så fort jag kände av minsta lilla sug, o jisses vilken träningsvärk jag hade i käkarna de första veckorna. Det har gått lekande lätt sen dess, är dock " röksugen" dagligen fortfarande, men skulle aldrig våga dra ett bloss eller ta en snus igen då jag är rätt säker på att jag fastnar igen. Tredje dagen, tredje veckan o tredje månaden va grymt jobbiga, det va typ som om det skulle loss en massa ur kroppen då, men överlever bara omgivningen att stå ut med en de dagarna så fixar man det med lite vilja! Lycka till :))
1968 • Göteborg
#19
11 september 2011 - 21:35
Gilla 
jag har plåster... Du har tuggummi.. Är det för snart så ta en dag som passar dig bättre men jag har tänkt så länge att det passar mig. Hur som helst... Rökfria på varvet! Låter nåt det :-)
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#20
11 september 2011 - 22:08
Gilla 
Anders: Det finns ingen bra dag att sluta röka. Sen är det väl inte så fiffigt att sluta lagom till sin bröllopsdag eller löneförhandling på jobbet så klart, men du skulle vara lika stressad och nervös om du bestämmer dig för årsskiftet som om du spikar onsdag (som för övrigt är den 14:e och inte 15:e). Lika bra att få det överstökat.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.