Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 6254 visningar

Erfarenheter av patella femoris syndrom? (smärta under knäskål)

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
2 mars 2011 - 22:12
Gilla 
Har haft problem med ett knä i över 12mån. Det är smärta under knäskål vid belastning troligtvis: patella femoris syndrom. Jag ska troligtvis röntga knät och hoppas på operation. Vad har ni för erfarenheter av skadan. Hur blev ni kvitt den? Vad har ni för erfarenhet av operation av denna skada? Är det titthålsoperation som gäller? Lång läkning och viloperiod?
csaba
1973 • Malmö
#2
2 mars 2011 - 22:35
Gilla 
Jag har skadan...
På skelettröntgen syns det inte utan du får be om Magnet röntgen !
På mig vill dom inte operera. Med argumentet att dom vill gärna inte in och skrapa brosk.

Jag börjar se lite ljusning (fast för tillfället så käkar jag voltaren och det kanske är det som lindrar).
Något som dock hjälper är mycket stretching, benspark (tränar lårets framsida) och Exentrisk benpress (omvänd benpress, dvs. pressa ifrån med den friska och håll emot med den skadade knät).

Däremot så fick jag faktist en kortisonspruta förra Februari i andra knät (som också är slitet, fast inte lika mycket) och det hjälpte delvis.

Zäta
1985 • Trollskogen
#3
4 mars 2011 - 21:13
Gilla 
Är detta en skada som självläker eller är det nödvändigt med operation? Angående operation, visst att inte kunna springa på upp till 6 mån vore otroligt frustrerande och risk att man inte orkar ta upp träningen sen. Men skulle vara skönt att bli av med problemen.
Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#4
26 mars 2011 - 08:56
Gilla 
Hej!
Är du säker på att det är patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) som jag antar att du menar? En undergrupp är chondro malacia patellae, där en uppluckring av brosket sker. Det skulle kunna ses på röntgen men PFSS gör det inte.

PFSS brukar oftast drabba yngre tjejer efter plötsligt ökning av träning. Karaktäristiskt är smärta efter längre tid i sittande. Smärtan brukar sitt rakt in i knät. Smärta under knäskålen låter mera som en överbelastning av knäskålssenan. Detta borde en idrottsinriktad sjukgymnast enkelt kunna ta reda på. Om det skulle vara PFSS så är det här ett bra rehabprogram http://www.lakarhuset.com/docs/rehab_framre_knasmarta.pdf

Lycka till!
Zäta
1985 • Trollskogen
#5
19 april 2011 - 21:52 Redigerad 19 april 2011 - 21:52
Gilla 
MR-röntgen utförd. Tydligen är det knäskålssenan som inte är som den ska. Det ska bli en titthålsoperation snart. Har inte fått tag i läkaren och fråga om vad exakt som ska göras och läkningstid och risker med operationen. Det kan väl ta 6 mån innan man är tillbaka i full träning igen? Någon med erfarenheter om titthålsoperationer?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.