Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3944 visningar

Smärta i ljumskarna. typ.

David Knutsson
1987 • Habo
#1
3 mars 2011 - 20:06
Gilla 
För ett par månader sedan började jag min utbildning och iom det började jag löpa lite mer.

Jag har nu dock fått smärtor när jag löper och har löpt.
det är inte ljumskarna men i höjd med dem fast på framsidan av kroppen. Svårt att förklara. Jag kan tänka mig att lårmusklerna kan fästa där nånstans.

Vad beror detta på?
Är det nån muskel som är otränad?
Nåt jag får leva med eller kan jag göra något åt det?

Tacksam för svar.
1983 • >
#2
3 mars 2011 - 21:13 Redigerad 3 mars 2011 - 21:13
Gilla 
Testat att stretcha lår och ljumskar? Är det någonstans det tar mer än vanligt?
Om du fick ont i samband med ökningen och inte gått och dragits med det länge, så försvinner det säkert med tiden. Det kanske kan hjälpa om du värmer upp lite före.
Jag har ingen egen erfarenhet av smärta just där.
Tomas Nilsson
1959 • Lindome
#3
3 mars 2011 - 21:43
Gilla 
Precis samma symptom drabbades jag av för några veckor sedan. Detta skedde efter att ökat börjat med intervaller a 500 m samt ökat farten då jag sprang på löpbandet. Största smärtan kom efter att ett halvt långpass blev i isande motvind och på isigt underlag,
Kombinationen halka och belastningsökning blev inte bra.
Trotts lugnare träning och behandling med iprensalva/voltarensalva så är smärtan kvar doch på en nivå där det går att springa i lugnare tempo.
1978 • Gävle
#4
3 mars 2011 - 22:01
Gilla 
Låter väldigt likt den skada som har förstört hela min sena höst och vinter. Efter att ha prövat vila, kortison och annat skräp i två månader så hittade jag en bra sjukgymnast som genast konstaterade att mitt bäcken hade vridit sig (det finns lite rörlighet mellan bäckenhalvorna om jag förstått rätt) och låst sig i ett läge som gör att framsidan av bäckenet har "vridits fram" och gör att musklerna på toppen av framsida lår blir förkortade och mår dåligt av det. Hela ljumskområdet har varit påverkat för mig. Sjukgymnasten vred mig rätt och jag kände direkt att det var bättre men det är ännu inte 100% och jag skulle nog behöva vridas rätt ännu hårdare. ;) Fast nu kan jag iaf träna.

Så jag tycker du ska hitta en sjukgymnast och föreslå att bäckenhalvorna _kanske_ har låst sig i fel läge. Sjukgymnasten kommer kanske säga att det låter nästan omöjligt, för de förstår kanske inte att vanligt folk springer hårda 500m-intervaller som jag också gjorde när jag fick detta.
Tomas Nilsson
1959 • Lindome
#5
6 mars 2011 - 18:07
Gilla 
Igår var jag på ett flexpass på F&S där man bla tränade rörligheten i bålen7höft/bäcken. dagens löppass kändes mer uthärdligt en förra helgens som blev en plåga pga smärta i ljumskarna/bålen.
Skall nu fokusera på rörlighet före och efter träningarna.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#6
6 mars 2011 - 19:32
Gilla 
Höftböjarna kanske som ju har sina muskelfästen ungefär i ljumskhöjd.

Om du inte haft det så länge kanske det hjälper med några dagars vila och ev antiinflammatorisk kur. Men längre vila brukar inte förbättra något utan lågintensiv träning för blodcirkulationens skull rekommenderas.(oavsett vilken muskel det handlar om).

Om det är höftböjarna så kan ett skäl vara att bålstyrkan är nedsatt vilket innebär att höftböjarna får jobba mer. Att träna plankan, crunches mm kan minska risken för återkommande problem.
Att träna upp rörligheten är väl också viktigt men var försiktig vid stretching så att du inte förvärrar problemet genom att stretcha för hårt.

David Knutsson
1987 • Habo
#7
7 mars 2011 - 21:42
Gilla 
Tack Valter, det låter som det rimligaste förslaget.
Det har gjort riktigt ont vid häv-övningar med överkroppen.
Jag beslutade nu att ta en veckas aktiv vila till att börja med.

Jobbigt att jag är lite för mycket tävlingsmänniska för det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.