Löpning Kom igång 3 inlägg 2435 visningar

Lagom träningsdos

Caroline Krook
1986 • Röetved
#1
5 april 2011 - 09:56
Gilla
Jag har bestämt mig för att börja träna igen efter flera års inaktivitet, och är anmäld till startskottet (5km den 8/7). Hur kan jag göra för att komma igång igen utan att skada min stillasittande kropp, men ändå klara av hela distansen när det är dags?
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
5 april 2011 kl 20:50
Gilla
Har du inte börjat träna på något sätt alls skulle jag råda dig till att börja gå i ordentligt rask takt med små jogg-inlägg emellanåt. Gör detta under ca 2 veckor. Ha tålamod! Sen efter två veckor kan du börja att enbart jogga korta sträckor 2-3 gånger/vecka. Låt kroppen avgöra hur länge o ofta du ska hålla på. I juni kan du trappa upp träningen ytterligare. 2-3 pass a´ 3-4 km och två "testlopp" på ca 5 km. Växla fart på dina pass och spring inte alla på samma sätt, det ger resultat fort. 5 km kommer du klara galant bara du lyssnar på din kropp!
1959 • Finspång
#3
6 april 2011 kl 19:29
Gilla
Linda har gett bra råd. Tänk på att när du börjar springa, spring hälften mot vad du tror att du orkar. Då får du ork och är pigg när du kommer hem och slipper träningsvärk. Gör du detta 2-3 gånger i veckan med lite längre sträcka i slutet av veckan så kan du rätt fort öka längd och tempo. Börjar du för hårt tappar du ork och motivation. Det var ett sätt som funkade bra för mig. Att känna att man orkar och inte är totalt slut är viktigt i början för att inte tappa sugen. Sedan kan man tycka det är skönt att ta ut sig lite mer för att få ökad styrka när man har kommit igång. Det var uthärligt när jag sprang min första mil för sju år sedan, då jag hade börjat att springa bara 5 min i starten 4 månader före.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.