Löpning Kom igång 2 inlägg 1766 visningar

Nybörjarfråga, träningsdos.

1967 • Västerås
#1
21 juli 2020 - 22:40 (Redigerad 21 juli 2020 - 22:40)
2 Gilla 
Hej all löpare.

Jag är en gubbe som började motionscykla förra sommaren och som på senhösten tog tag i min övervikt och gick under perioden sep 2019 till februari 2020 ner 25 kg och jag har hållit vikten nere sedan jag klev av kaloriunderskottet, morgonvikten ligger runt 87-88 kg på mina ståtliga 177cm.

Nu är det som så att jag tillfälligt fått lov att sluta med cyklingen då jag har problem med ischiasnerven, det strålar smärta från ländrygg-rumpa ner i båda benen.

I väntan på läkartid och korrekt diagnos så har jag börjat med promenader och stretching och i Söndags när jag var ute på en 1 mils promenad så joggade jag c:a 600 meter mot slutet för att känna hur det kändes.

Det funkade riktigt bra så med denna långa introduktion undrar jag hur jag ska lägga upp ett träningsprogram där jag löptränar 3 ggr i veckan och även fortsätter med promenader.

Om jag utgår från mina 600m som jag har i banken är det ok att öka 100m per pass vilket blir 300m i veckan under de närmaste två månaderna eller kan det bli för mycket då jag ej har någon löparerfarenhet?

Här tänker jag mest på muskler, ligament och senfästen osv, det är ju inte exakt samma slitdelar som används i löpning som i cykling.

Jag har absolut inget emot lugna pass (zon2) då det är den formen av träning som jag kört mest när jag tränat landsvägscykling.

Eller ska jag hoppa på ett couch to 5k eller liknande, det som jag tycker verkar tråkigt med dem är att träningen består av jogga-gå, jogga-gå osv medans jag hellre vill värma upp med rask promenad och sen köra min löpsträcka.

Nu har jag dock förstånd nog att lyssna på de erfarna och framför allt lyda dem så eran input är jätteviktig för mig.

Imorgon tänkte jag ta mig ner till Arosvallen i Västerås eftersom de har allmänhetens löpning 3-4 ggr i veckan fram till sista augusti och då skulle planen vara att gå 3 varv som uppvärmning och sen springa 700m.

Jag har ett par löparskor och helt ok träningskläder för löpning så de bitarna har jag förhoppningsvis ordning på.

All hjälp mottages tacksamt och har jag glömt någon info ni vill ta del av så är det bara att fråga på.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
22 juli 2020 - 08:25 Redigerad 22 juli 2020 - 08:42
2 Gilla 
Jag slår ett slag för att hoppa på ett "tråkigt" program typ "couch to 5K" eller liknande. Kondis har du nog, men kanske inte löpstyrka ännu.
1. Du behöver inte FUNDERA, du bara GÖR vad som står i programmet. Säg att du kör det i 8-10 veckor, sen är du säkert i form för att springa mer som du vill själv.
2. Det är en bra start om du inte har sprungit mycket på länge, att blanda GÅ OCH LÖP. Även gå är "tid på fötter med egen framdrivning", jämfört med cyklingen. Du har säkert läst om skaderisk för senor och ligament när man går ut för hårt.
3. Fördelen med såna "börja springa-program" är att de är enkla, men du måste även släppa lite på prestationen och tänka att du är i en uppstart. Det är TID som är viktigt och oftast det enda man behöver ha koll på via klocka eller mobiltelefonen, inte nödvändigtvis distans eller hastighet. Det kan du ta som nästa steg.
4. Lätt att säga, svårt att följa. UPPVÄRMNING, men kör du ett program av den typen är det nog oftast 5-10 minuter gå-löp-stretcha innan själva löpdelen börjar?
5. Bra att du redan kör promenad, och lite rörlighetsträning. Båda har man nog nytta av oavsett annan träningsform.
6. HEJA DIG! Du gör detta för din egen skull, för att du vill och du har bestämt dig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.