Löpning Kom igång 18 inlägg 3177 visningar

Hur tar jag mig från första löpsteget till milen?

1985 • Linköping
#1
5 januari 2008 - 12:01
Gilla
Den 20 maj ska jag springa Milspåret. Jag har ännu inte tagit första löpsteget. 23 år gammal ska det ju inte vara några problem egentligen, men jag är överviktig och astmatiker, så det gäller att gå lugnt fram. Är det någon av er som varit i samma situation? Hur gjorde ni för att klara av det?

Jag har varit igång i en och en halv månad nu, med raska morgonpromenader 4 dagar i veckan och styrketräning. Börjar bli dags för nästa steg!
http://footstep.wordpress.com
Ove Johansson
1953 • KÖPING
#2
5 januari 2008 kl 12:17
Gilla
Hej Sara!
Gå in på iform.se vidare till motion vidare till löpning. Där finns massor av tips för nybörjare, gammal som ung. Testa även marathon.se. Jag började för ca 17 år sedan, överviktig. Från promenad gick jag över till 2,5 - 3 km jogging varje morgon innan frukost o jobb. På den vägen är det och jag har både avverkat ett antal Sthlm Mararthon o Lidingölopp. På köpet blev jag första året av med 16 kg i vikt.
Önskar dig varmt och innerligt lycka till. Allt går utom små barn.
Hälsningar Ove
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
5 januari 2008 kl 13:06
Gilla
Personligen gillar jag inte Iform, men dat kan säkert stå mycket bra där...men också dumheter enligt mitt tycke.
Jag var varken överviktig eller astmatiker när jag började löpträna för 7 år sedan, men helt ovan att springa. Jag sprang mellan två lyktstolpar på det lokala 2,5 km elljuspåret och gick sedan mellan två osv. Bara det var en nära-döden upplevelse! Nästa gång kunde jag springa två lyktstolpar i taget, och ganska snabbt gick det bättre. Vad jag vill säga är - gå efter känsla! Pressa dig lite, men inte över smärtgränsen! Spring långsamt. Försök göra det 2 - 3 ggr i veckan. Om du gillar strikta program finns det ju på t ex marathon.se, men min personliga erfarenhet av att gå på egen känsla passade i alla fall mig.
Lycka till! Du är vekligen jätteduktig som har satt igång det här projektet! Jag är säker på att det kommer att gå jättebra, bara du inte pressar dig för hårt (och tar din astma-medicin!)
1956 • PARTILLE
#4
5 januari 2008 kl 15:34
Gilla
Jag skrev det här i en annan tråd, men gör lite cut´n´n,paste
"Ett tips kan vara att börja med 30 minuters pass, ca 4-5 gånger per vecka. Första passet: Gå 29 (powerwalka) minuter-Spring 1. Andra passet: Gå 28 min- spring 2. Tredje passet: Gå 27 - spring 3 osv... Så på 30 träningsdagar är Du uppe i 30 minuters löpning och har troligtvis sprungit mer än 5 km (Du är ju trots allt väldigt ung), dvs mer än hälften av det mål Du har. Och då är Du någonstans i februari och har mycket gott om tid att komma upp på mildistansen."
Detta tycker jag är ett bra sätt att få igång löpningen på. Och är Du även astmatiker, så kanske detta sätt är at föredra. Sedan behöver man ju inte välja 4-5 ggr i veckan, man kan kanske köra varannan dag så att man får återhämtning. Det känner Du bäst själv.... Lycka till :-)
1975 • Malmö
#5
5 januari 2008 kl 16:04
Gilla
stefan manning - det där är det bästa tips jag någonsin sett. Du borde ta patent på det. Tänk om någon gett mig det när jag började, då hade jag inte behövt slås ned av känslan av att inte orka springa 20 min första gången.
1956 • PARTILLE
#6
5 januari 2008 kl 16:18 Redigerad 5 januari 2008 kl 16:35
Gilla
Tack Funrun :-) Jag läste faktiskt detta tips i Runners World i början av detta millenium och har rekommenderat vänner som vill starta att göra så här. Tycker att det verkar skonsamt...
hilldur
1972 • haparanda
#7
5 januari 2008 kl 18:47
Gilla
Wow - det där, Stefan, ska jag anamma!!!

Jag är 35 (!) och har inte sprungit en endaste meter sedan högstadiet. Jag läser ofta här och drömmer om att bli en sån där som springer! *ler* Har ännu inte hittat nån träning som lockat och kännts som att jag ens törs prova, men det där ska jag prova.

Jag har många promenader bakom mig, många kilometer och fler lär det bli. Två magra hundar som behöver motioneras(och jag med!) - och jag har senaste året fått bort nästan 25 kilo i vikt (och behöver ta bort ännu 10-12 kilo). Bor i Norrbotten och känner att - kanske - vintern inte är den årstid jag ska börja springa på(??). Eller?

I alla fall - detta forum är väldigt kul óch lärorikt att läsa på.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#8
6 januari 2008 kl 17:09
Gilla
Håller verkligen med Hilldur till 100%. Älskar detta forum!!! Både skratt och allvar i en lyckad blandning. (Tack Niklas&Co.)
Kerstin Juneberg
1946 • Kärrtorp
#9
6 januari 2008 kl 18:45
Gilla
Hej Hildur! Det kanske inte är den bästa årstiden men tillräckligt bra är den och bättre än att inte komma igång alls.

Jag skulle aldrig kunna tänkt mig att springa vintertid - tyckte bara dårar gjorde det men nu gör jag det också - det går jättebra! Jag har bara vanliga skor men det finns ju speciella om du vill känna dig säkrare.

Lycka till i forts. /Kerstin
Wilhelm Berggren
1977 • Nordmaling
#10
6 januari 2008 kl 19:54
Gilla
Så här tycker jag:Ta det lugnt,1 och en halv månad är inte lång tid när det gäller att gå ned i vikt och bygga de muskler som kan vara till hjälp vid jogging.Efter egen erfarenhet så tycker jag att det är bättre att först gå ned i vikt med hjälp av mindre kolhydrater i kosten typ socker/mjöl mat och dryck.Fortsätt gå promenader tills du går över 1 mil utan särskilt stor ansträngning och vikten gått ned så att du kan börja jogga utan att knän,fötter och annat som kan bli problem med om man börjar jogga och är överviktig.
Om du klarar att gå hälften och jogga hälften av milspåret den 20 maj är det nog bra gjort.
Lars M
1963 • Mölnlycke
#11
7 januari 2008 kl 17:16
Gilla
Jag försökte börja löpträna flera gånger men misslyckades alltid. Klarade inte ens kilometern innan jag stannade och var helt slut. En kollega sa då att det beror på att du går/springer för fort, sänk farten tills du orkar....Det gjorde att jag började som du, promenera, längre och längre, till sist 10-15 och till och med 20 km. Då provade jag löparspåret sakta, och fixade då 2.5km utan att stanna = VINST! Sprang sedan 2.5 ett tag tills jag testade 5km, gick fint det med och fortsatte så någon månad, sedan testade jag milen ett par ggr innan vintern kom. Nu har jag haft lite problem med trasig häsena & liknande ett par år, men för första året springer jag även vintersäson, känns helt underbart, konstigt nog, att sprina även du det är minus på termometern. Springer nu mellan 5-15 km obehindrat och skall nog testa på halvmara till sommaren. nyckel för mig var som sagt, spring tillräckligt långsamt, blir du så trött att du inte orkar springa har du sprungit för fort.
1985 • Linköping
#12
7 januari 2008 kl 17:49
Gilla
Tack för alla bra tips! Jag har diskuterat med min "tränare" Patrik, och vi har bestämt oss för att testa Stefans tips. På så vis går jag förhoppningsvis från 0-30 minuters löpning på ungefär 9 veckor, och har sen lika länge till på mig att ta mig upp till milen. Det är ju en mentalt väldigt bra metod, att tänka "men bara en minut längre än sist, det klarar jag ju!". Det kan nog vara nyckeln till framgång! Ett bra tips att springa långsamt också. Jag har ju ingen tid jag vill klara, vill bara ta mig runt!

Så nästa vecka börjar jag. Då tar jag första löpsteget. :)
http://footstep.wordpress.com
Jenny
1975 • Bjärred
#13
8 januari 2008 kl 09:05
Gilla
Lycka till Sara! Det är ju jätteroligt att läsa er blogg och följa med i dina framsteg:)
Har du en pulsklocka? För mig har det varit räddningen när jag skulle säkna farten och springa lite längre. I början hade jag ingen som helst koll på vilken fart jag behövde hålla för att inte ta slut efter ett par kilometer. När jag började jogga i slutet på juli så orkade jag knappt 10 min i sträck och då var jag helt slut. Nu med pulsklocka och låg fart kan jag springa i 50 min och kanske längre än det. Men precis som de andra säger så ta det väldigt försiktigt. Om du har haft problem med knät så är det verkligen superviktigt. Jag har fått lite problem med mina knän och när det väl börjat så är det inte så lätt att bli av med:(
Du kommer säkerligen att fixa detta galant. Dessutom så är du ju så ung!:)
1980 • Linköping
#14
14 januari 2008 kl 13:03
Gilla
Lycka till! Håller tummarna för att allt kommer gå bra. Du verkar motiverad, och då är hälften vunnet!
1979 • Göteborg
#15
14 januari 2008 kl 16:17
Gilla
Precis motivationen är a och o. Jag har tragglat sedan i somras och jag vet att skynda långsamt är en gyllene regel så att kroppen ska hålla. Speciellt när man väger en smula för mycket. Man får tänka på att när man springer hamnar hela kroppsvikten på ett knä och en höft till skillnad från när man går då benen delar lika. Jag har nu efter antalet månader kommit upp till att kunna springa 24 min i sträck utan att knän eller benhinnor strejkar dagarna efter åt och och mycket nöjd med min prestation. Resten av träningstiden får jag gå =) man får hålla sig till tåls och tänka på nästa år när man kanske kan springa en mil ;)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#16
14 januari 2008 kl 16:51
Gilla
Exakt Johanna, motivation är verkligen det viktigaste. Väldigt stor nytta har man av envishet och tålamod oxå!
fru Lindh
1968 • Finland
#17
14 januari 2008 kl 20:59
Gilla
Sara ;jag kollade din blogg och blev så glad.Vilkken smart tränare du har!Och Stefans råd är ju perfekt att starta med. Du som är ung springer snart milen=)

Hilldur: jag tycker vintern är skön att träna,man besväras inte lika mycket av svett,småkryp som ska i ögon och mun,smidiga ungdomar som svishar förbi em med minimal klädsel...man får va´ ifred,kort sagt =)
1985 • Linköping
#18
15 januari 2008 kl 22:58
Gilla
Hej på er

Ja, utan Patrik skulle jag aldrig klara det här! Bloggen hjälper också såklart, det är motiverande att kunna ventilera sina tankar där. Jättekul att flera av er har tittat in där!
http://footstep.wordpress.com
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.