Sthlm maran - träning efter förkylning - Löpning
Löpning Träning 5 inlägg 2797 visningar

Sthlm maran - träning efter förkylning

1965 • Furulund
#1
6 maj 2011 - 11:25
Gilla 
Jag ska springa Sthlm maran och har tränat bra hela vintern. Men har nu tvingats till ett avbrott på två veckor p g a förkylning som slutade med penicillin. På måndag kan jag börja träna igen. Jag hade ett träningfsprogram som jag följde. Men nu är jag osäker på hur jag ska lägga upp träningen de tre sista veckorna före Sthlm marathon.

Tacksam för råd
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
6 maj 2011 - 11:42
Gilla 
Jag var i samma situation förra året, och jag gjorde ungefär följande: Jag tog dom lätta passen enligt programmet, men körde inte på fullt på dom första två kvalitetspassen. Jag minskade på mängden kvalitet (kanske 50% mängd första gången, och 75% andra gången) och drog inte på järnet tempomässigt. Kör gärna några stegringslopp en eller ett par dagar innan första kvalitetspasset så att du får igång benen. Vad gäller långpass så är det ju lite knivigt, då det längsta passet brukar komma denna veckan i programmen, men jag körde mer eller mindre så långt jag orkade utan att slita ihjäl mig. Det viktigaste är nog att du du inte försöker "träna ikapp" och att du minskar volymen enligt schemat fram till maran; det kommer du ha igen. Lycka till!
Mikael
1986 • Borås
#3
6 maj 2011 - 11:45
Gilla 
Jag skulle nog kört en några dagar-1vecka bara för att komma igång med träningen igen, andra veckan rätt hårt och sista vecka lugnt
1965 • Furulund
#4
6 maj 2011 - 12:33
Gilla 
Tack för råden. Jag kör på enligt programmet 3:30. Men tar det lite lungt och känner mig för första passen. tar ett Långpass nästa helg utan att ta i för mycket.
1981 • Berlin, Tyskland
#5
6 maj 2011 - 13:22 Redigerad 6 maj 2011 - 13:47
Gilla 
Jag sitter i samma båt Johan. Tränat väldigt bra i 5 månader, siktade på sub 2.45, och så fick jag för tio dagar sen någon slags överbelastning på insidan av skenbenet. Fick röntgas idag (och det såg bra ut) och min läkare ringde och tyckte att jag skulle börja belasta- dvs träna- igen.

Coachen Jack Daniels råd efter ett avbrott i träningen är att i ditt fall ta 5 dagar lugnt- då du ligger på 50% veckomängd före avbrottet, för att sedan ta 5 dagar lugnt i 75% av din mängd. Därefter kan du börja köra hårt igen. Du kommer ju ändå ha drygt 10 dagar kvar till maran, så något fartpass hinner du ju lägga in för att verkligen känna dig på topp innan den 28:e.

Slutligen så tror jag inte du behöver oroa dig för om du lyckas få in ditt sista långpass eller inte. Om du har följt 3:30-programmet sen i julas så har du ju redan en stabil grundträning bakom dig. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.