Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 2011 7 inlägg 4349 visningar

Heja på de stora hjältar....

Therese Holmgård
1980 • Stockholm
#1
29 maj 2011 - 22:18
Gilla
Jag har funderat på en sak de senaste gångerna jag sprungit marathon och framför allt igår då det dessutom nämndes i SVT. Det är denna uppståndelse över att så många tjejer springer marathon...Varför? Är tjejer sämre tränade än killar eller är det en större prestation för en tjej i 30 års åldern än det för en jämnårig kille? Längs banan så hörde jag också fler som ropade "Heja tjejerna". Varför bara heja på oss? Jag tycker att Isabella Andersson är ett alldeles utmärkt exempel på att tjejer är fullt dugliga till att springa marathon men ändå verkar det som att många tycker att vi genomför en större prestation än männen.
Varför inte istället heja på de stora hjältarna, de som är ute i över 5 timmar, det går inte fort men dom vägrar ge sig för dom vill känna känslan över att ha genomfört ett marathon, det är mina hjältar..:)
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
29 maj 2011 kl 22:59
Gilla
Det handlar väl inte om att tjejer gör en större prestation utan att det är betydligt färre tjejer som springer maraton och därför vill man sporra minoriteten i någon slags allmän "kvoteringsiver".

Personligen tycker jag att jämställdhet oftast uppnås enklast av att inte fokusera på kön. Man menar säkert väl, men ingen är betjänt av att löpare delas upp i grupperna "löpare" och "tjejlöpare".

Detta gäller förresten en himla massa andra samhällsområden också, men det är förmodligen en annan diskussion som passar bättre i ett annat forum.
hernwall
1966 • handen
#3
30 maj 2011 kl 06:34
Gilla
jag hade också behövt ett par uppmuntrande rop sista milen - bra då att ligga bakom ngn "tjej", så man i alla fall hörde publiken ... ;)

Skämt åsido. Håller helt med; huruvida det är en man eller en kvinna, så är prestationen lika stor.
Annars har vi ju alternativet att dela in även i ålder ("mer ös, seniga seniorier/blöjisen"!"), kroppshydda ("heja heja, spinkis/tjockis"), investering i kläder ("go go superfräsarn"/"ligg i du med gamla paltor"), etnicitet ("mera go, svenne/blatte"), eller bara något helt godtyckligt. Klassindelning enligt fyrfältsmodellen - minst tre kategorier per person ...

Caster Semenya lärde oss ganska lite, trots allt.
patrik t
1974 • Enskede
#4
30 maj 2011 kl 14:12
Gilla
Själv tycker jag att de stora hjältarna är alla de som står i publiken och med genuin inlevelse hejar på tusentals människor de inte ens känner. Vi som springer gör det ju för vår egen skull, medan dessa personer gör det för någon annans skull. Det är hjältigt!
1978 • Åkersberga
#5
30 maj 2011 kl 14:58 Redigerad 30 maj 2011 kl 14:58
Gilla
när jag kom upp mot stadion förra året och sprang in bland de allra sista blev jag också hyllad som en hjälte
och jag kan säga att det kändes så, sex timmar ! Då är man inte så pigg o stark och alla upplyftande ord är guld värda. Jag hade bara 10 personer efter mig i resultatlistan förra året.
De som stod kvar o hejade på oss i sluttampen var underbara! DOM var riktigt hjältar som stod kvar o hejade så sent. Klockan var över åtta när jag kom i mål förra året..

Tror inte det handlar om kön heller utan om att det oftast är tjejer som kommer in sist..

i år kom jag in på 5:04 och otroligt nöjdare själv :)

hejade allt jag kunde på de som kom in efter eftersom jag vet hur det känns att komma in i slutminuten...
1981 • Katrineholm
#6
30 maj 2011 kl 20:41
Gilla
Själv känner jag att jag nog knappt tycker att någon som idrottar är en hjälte... Fina prestationer och massor av kämpaglöd visst, men hjältedåd? Nej.

Det är helt frivilligt att idrotta och ju längre tid det tar att springa ett lopp, desto mindre har man antagligen tränat. Bistert kanske, men är det inte så det är för de allra flesta som inte har något särskilt fysiskt hinder att övervinna?

Jag kan vara väldigt stolt över vissa tävlingar jag genomför och jag kan känna att jag har kämpat, men någon hjälte är jag inte.

Hjältar för mig är typ personer som räddar andras liv, personer som lägger mycket tid och kraft på att göra livet bättre för andra, ensamstående mammor osv.
Lotta Slätt
1977 • Floby
#7
30 maj 2011 kl 22:45
Gilla
Tack och lov så finns det hjältar i alla kategorier! Det måste man väl få tycka utan att det nödvändigtvis måste handla om fredsbevarande styrkor eller läkare utan gränser?

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.