Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 7868 visningar

Behöver tips om nya skor

Mattias Svensson
1982 • Göteborg
#1
4 juni 2011 - 16:20
Gilla
Är på jakt efter ett par nya tävling/träningsskori lättviktsklassen. Men blir mest förvirrad när jag ger mig in i denna djungel av skor och märken som finns att tillgå. Jag har dock fastnat lite för Nikes lunarelite eller Lunarracer men även inne lite på asics gel tarther. Dock väldigt svårt att bestämma mig för vilka.
Någon som har en bra rekommendation på lättvikts träning/tävlingsskor?? Springer främst långdistans och satsar framförallt på halv/ hel marathonlopp.
Springer just nu i ett par mizuno alchemy, vilka varit helt ok men känner att det är dax att gå över till en lättare sko. samt ponerar en del.
Tacksam om någon kunde komma med något fint tips om en bra skosom man kan titta lite närmare på?
1983 • >
#2
5 juni 2011 kl 00:23
Gilla
http://beta.marathon.se/webb-tv/spring/utrustning/koll-p%C3%A5-t%C3%A4vlingsskor?quicktabs_view__webbtv__panel_pane_2=2

Jag måste erkäna att jag blev lite sugen på att testa Adizero efteråt...

Klickar du på "utrustning" så finns det lite fler klipp med info om just tävlingsskor.
1976 • Borås
#3
5 juni 2011 kl 09:44
Gilla
Det är högst personligt vilka skor man gillar men jag kan tipsa om Saucony Progrid Kinvara, som är en lite lättviktssko Jag springer i ett par och har inte haft några problem, en helt underbar löparsko.
http://www.saucony.com/store/SiteController/saucony/productdetails?productId=4-103840
1957 • Stockholm
#4
5 juni 2011 kl 10:15
Gilla
Jag har trivts ganska bra med Saucony Grid fastswitch 5. Tyvärr så har dom slitits på ett flertal ställen (tyget i sidan har brustit, bla). kommer att reklamera dom idag.

Jag köpte dom för att dom har lite pronationsstöd. Dom har ventilationshål i sulan som läcker in när det är blött ute - det kommer jag att undvika i mina nästa skor.

Har själv blivit sugen på saucony Mirage. Tänkte använda den som mängdsko. http://www.saucony.eu/se-SE/1667/black-vizipro-vit/1224/progrid-mirage.html
1985 • Göteborg
#5
5 juni 2011 kl 12:12
Gilla
En riktigt lätt sak är Mizuno Wave Universe 3, tror den väger typ 100 g.
Tydligen ska den har låg hållbarhet, men jag har nog sprungit iaf 30 mil i dom och dom har inte slitits alls.

Kör pass 20-30 km i dem, blandat terräng o asfalt
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
5 juni 2011 kl 15:03 Redigerad 5 juni 2011 kl 15:06
Gilla
Mattias, min erfarenhet är att man behöver vänja sig långsamt vid lätta skor. Antingen "byta ner sig" ett steg i taget eller springa in benen i de lätta skorna med början på enstaka korta pass. Annars är risken stor att man skadar sig.

Ska du springa långdistans i lätta skor, särskilt på asfalt som marathonlopp, är det praktiskt taget tvunget att du inte landar på hälen, annars lär hälkudden trampas sönder och den kommer inte tillbaka, som jag förstått saken. Och du riskerar skador på knän och höfter.

Utgår därför från att du inte landar på hälen i ditt löpsteg. Då kan du byta ett snäpp. Jag har Lunaracer som mängdsko - en av mängdskorna snarare, tycker man ska ha några olika att cirkulera mellan. Tror det är den mest dämpade sko som jag kan gå med på att den kallas lättviktssko. Mizuno Universe 3 är det närmaste helt odämpat du kan komma, tycker jag absolut du ska vänta med.

Har kollat lite på marathon.se:s filmsnutt om tävlingsskor. Ger lite överblick på ett enkelt beskrivande sätt men är långtifrån komplett, t ex saknas NB RC130 som jag själv gillar i det lättaste segmentet. Men jag förstår inte hur speakern resonerar om dämpning och distanser. Behovet av dämpning i hälen måste ju vara helt beroende på hur mycket man belastar hälen - sprinters inte alls, långlöpare lite eller mycket beroende på steg. Nämner han inte alls.

Stumnar med tunnare skor? Mig icke förstå - det stummaste jag varit nån gång var nog på New York Marathon som jag sprang med superdämpade skor och hällandning.
Tror för min del att det handlar mer om hur tränad man är för just det man gör, mycket långpass på asfalt gör att det är hjärtat som sätter gränsen, mycket terrängpass och intervaller kanske gör att man tar i tills benen sätter gränsen på maran. Har varit med om bägge delar; bäst när både orken och benen är precis slut vid målgången.

Men det är klart, tränar man i tjockskor och vill tävla i tunna skor för att de är snabbare så riskerar benen nog att "ta slut" på vägen.
1957 • Stockholm
#7
5 juni 2011 kl 16:32
Gilla
Jag reklamerade saucony fastswith skorna och var 100% säker på att det skulle bli saucony Mirage - som skall vara lätta och inte vara så uppbyggda. Dom kändes lätta, men för uppbyggda. Testade att springa i ett par saucony kinvara och det var skorna det blev - ser frammmot 1:a löppaset med dom.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#8
6 juni 2011 kl 09:43
Gilla
Karin: Fan vad du är hardcore! I like!
Annars höll jag på att skriva till trådskaparen att han borde satsa på ett par Adidas Adios. Är inne på mitt andra par nu och använder den till alla möjliga pass. Funkar väldigt bra och är en skön sko. Väger relativit lite om än dock mer än lillebror i serien Adidas Adizero Pro 4. Ca 170 gram paret på den sistnämnda. Kan också användas till alla möjliga träningar och tävlingar :)

Mvh/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se
Mattias Svensson
1982 • Göteborg
#9
8 juni 2011 kl 13:39
Gilla
Får tacka för alla tips och råd. Dock fått mer huvudbry efter vilka skor man skall välja, men det är väl bara ut och testa och se vilka som passar bäst.

Tanken är att variera mellan tre typer av skor: Ett par barfotaskor typ Nike Free 3.0, ett par lättare tävling/träningskor (typ Adidas Adios eller liknande) och så fortsätta i mina Mizuno alchemy.

Skall som tur väl snart till England där skorna är väldigt mycket billigare än i Sverige så då kan man ju passa på att bygga ut sitt sortiment lite.
Är det någon som känner till en bra butik för löpskor i London?
Kanske någon som även har något bra tips om nätbutik förutom Wiggle och startfintess

Claes Danielsson
1971 • Västerås
#10
12 juni 2011 kl 12:45
Gilla
Mattias: Lillywhites vid Piccadilly circus är huvudbutik för kedjan Sports direct. De håller ungefär samma priser som Startfitness och Wiggle:
http://www.sportsdirect.com/

Sedan har vi Runners need som är renodlade löparbutiker (kan väl sägas vara Englands motsvarighet till Löplabbet) med flera affärer i London-området:
http://www.runnersneed.co.uk/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.