Löpteknik, framfot, bak mitten - Löpning
Löpning Träning 123 inlägg 7937 visningar

Löpteknik, framfot, bak mitten

Mattias Johansson
1979 • Munkedal
#1
8 juni 2011 - 14:24
Gilla 
Finns det någon grundteknik för löpsteget? För långt fram (på foten) i trampet blir problemet vader och för bak i steget tar benen stryk. Tittar man t.ex. på youtube finns det erfarna löparen som hävdar att just deras löpsteg är det bästa. För att inte tala om man läser forum, runnersworld. Vad gör man ?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#2
8 juni 2011 - 14:31
Gilla 
Springer så som man själv tycker är bäst.
Och anpassar sitt skoval efter detta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
8 juni 2011 - 17:12
Gilla 
Man landar med foten under kroppen (korta steg alltså) med hög stegfrekvens, helst omkring 180 enkelsteg i minuten eller högre och knäet lätt böjt i nedslaget. Sen kan man låta resten bli som det blir. Korta steg, böjt knä och hög frekvens råder det rätt stor enighet om att det är bra.

Finner man att man landar med hälen först fast man tar korta steg ofta så anser jag att man behöver skor med tjock, väldämpad häl om man ska springa längre sträckor på hårt underlag. Annars kan man välja en lättare sko som Adidas Adios eller liknande.

Att vaderna skulle vara problem om man landar långt fram på foten är ju relativt: springer man marathon på tårna är det jobbigt, annars bara att träna upp styrkan.
Mr Andersson
1974 • Varberg
#4
8 juni 2011 - 21:10
Gilla 
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
8 juni 2011 - 21:49
Gilla 
Tack för länken, väldigt intressant!
Gunnar Müdtzy-Knutsen
1962 • Bergen
#6
8 juni 2011 - 22:09
Gilla 
Hva er det egentlig som er så trist, Anders?
Den enkelte fordyper seg i løpingen på det nivået som man velger selv. Løp for all del som du vil, og med de klærene du vil, men vær så snill å la meg få gjøre det samme.
Mr Andersson
1974 • Varberg
#7
8 juni 2011 - 22:15
Gilla 
Anders, det som man finner vara naturligt kan visa sig vara mer skadebenäget. Själv har jag fått ändra min löpstil för att få bukt med mina benhinneproblem. Jag ska inte säga att de helt har försvunnit men efter att anammat löpstilen som förordas i ovan länk går det mot rätt håll. Nu försöker jag landa med foten under kroppen, en mer upprätt stil, högre benlyft och mer fokusering på frånskjutet. Kadensen blir automatisk högre. Håller dock med dig att den fina tanken om löpningens enkelhet håller på att förrsvinna i den kommersiella snårskogen. Det finns alltför många lösningar på att bota löparskador. Själv har jag provat allt och lagt ned åtskilliga tusenlappar bara för att kunna springa smärtfritt. Under denna resa med ständiga besvär förvånar det mig att experter (idrottsläkare, sjukgymnaster etc) inte fokuserar mer på riktig löpteknik. Man blir i stället matad med smärtstillande piller, stretchövningar, tryckvågsbehandlingar, frågor om vilka skor man har, sulor mm. Inte ett ord om själva roten till problemet, nämligen hur man ska springa för att minimera risken för skador.
1984 • Göteborg
#8
8 juni 2011 - 22:26 Redigerad 8 juni 2011 - 22:28
Gilla 
Mattias.
Om det är bäst att landa på framfoten, mitt på foten eller på hälen, eller om man inte ens ska bry sig om vilken del av foten som nuddar marken före den andra.
Detta debatteras det flitigt om både på jogg.se och på andra forum. Det finns en stor oenighet i frågan och jag tror knappt ens att det väger över åt något håll.

När det gäller stekfrekvensen (runt 180 per minut) och att landa under kroppen och inte framför tror jag mig dock finna en enighet i löptekniksdebatten.

Alltså vågar jag inte rekommendera någon (en nybörjare) att styra sin landning till någon särskild del av foten innan (om) den här frågan är löst.

Men att rekommendera en stekfrekvens på runt 180 per minut och landning under kroppen det törs jag. Detta är de flesta debattörer tämligen överens om. Och det klassar jag som grundteknik inom löpning.
1984 • Göteborg
#9
8 juni 2011 - 22:31
Gilla 
Anders. Menar du att det trist om en medioker motionär (som jag) kan utveckla och förbättra sin löpning genom att studera och försöka förändra sin löpteknik?

Vad har ""barfotaskor", kompressionsstrumpor och korta shorts med speciell utformning" med trådskaparens fråga att göra?
Gunnar Müdtzy-Knutsen
1962 • Bergen
#10
8 juni 2011 - 22:55
Gilla 
Joda Anders, jeg leste innlegget ditt. Mitt spørsmål er: Hvorfor er det trist at andre legger mer i løpingen enn hva du gjør?
Mattias Johansson
1979 • Munkedal
#11
8 juni 2011 - 22:57
Gilla 
Testade idag. Lite kortare steg kändes det som, gick lite saktare än att luta sig fram och låta vaderna jobba. Men som allt annat är det nog bara att gilla läget och låta tekniken komma första och sedan hastigheten. Tack för alla svar.
Gunnar Müdtzy-Knutsen
1962 • Bergen
#12
8 juni 2011 - 23:22
Gilla 
Du har flagget at du ikke satser på teknikk, og heller ikke ønsker å kaste deg på utstyrsbølgen. Dt skrev du selv noen etasjer over her, så det vet jeg - og det er det jeg kommenterer. Hva dette har med triathlon å gjøre er mer ubegripelig.
Du har plassert deg selv i den useriøse kategorien av debattanter som jeg ikke har noen interresse av å drive ordkløveri med her.
Lykke til med løpingen og hva du ellers måtte fylle livet ditt med.
Case closed.
1983 • >
#13
9 juni 2011 - 00:16
Gilla 
Jag håller med om att många glömmer bort att böja på knäna, inte bara löpare, sedan tycker jag att det är skönast att låta fötterna och kroppen bestämma resten.
1974 • Göteborg
#14
9 juni 2011 - 08:12
Gilla 
Jag ser det som positivt att även mediokra motionärer har tillgång till information om löpteknik, ifall de är intresserade.
1959 • Saltsjö-Boo
#15
9 juni 2011 - 11:42
Gilla 
Jag har en viss förståelse för Anders som förfasar sig över att något så enkelt och naturligt som löpning blivit en materialsport där det gäller att ha flest, dyrast och häftigast prylar..

Löpteknik hör dock inte hemma i den kategorin. En god löpteknik gör dig oberoende av materialet och befriar dig från Mammons klor.
Tyvärr har ju den moderna tunga joggingskon med tjocka höga hälar och diverse stöd gjort folk till hällöpare som springer med långsamma tunga steg. Denna löpstil leder till att man fastnar i fällan med hög konsumtion av dyra dämpade skor, och kan även orsaka diverse skade och smärtproblem, samt att det långa tunga steget kan begränsa uthålligheten.
Lösningen på detta är att förändra löptekniken, antingen aktivt genom träna löpteknik, eller också genom att springa i enklare odämpade skor som med automatik ger ett mer naturligt, skonsamt och effektivt löpsteg.

Tyvärr har det blivit ganska mycket geschäft kring lätta minimalististiska skor, där det många gånger tas hutlöst betalt för ganska enkla produkter...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#16
9 juni 2011 - 12:21
Gilla 
Det är bara inom löpning som teknikträning för motionärer anses som negativt. I alla andra idrotter är teknikträning normalt och något som alla utövare gör.
Tor
1975 • Göteborg
#17
9 juni 2011 - 13:02
Gilla 
+ 1 på Johnny.

Vem kritiserar den nyblivne golfaren som frågar andra om tips med svingen?
Tor
1975 • Göteborg
#18
9 juni 2011 - 13:25
Gilla 
"Tänka teknik vid löpning är alltså mer till för dem som verkligen är intresserade av det."

Har någon påstått att den som är ointresserad av löpteknik skall tvingas att ta del av detta?

"Att den nyblivne golfaren behöver hjälp med svingen är för att bollen inte kan träffas på rätt sätt utan ”grundteknik”. Alla med friska ben kan springa."

Alla med minst en arm kan lära sig att slå en golfboll några meter. Men den som ber om hjälp med svingen, för att få ut mer av sitt golfspelande, möts aldrig av kommentarer om att detta är meningslöst för "mediokra motionärer" eller att man skall svinga "som man själv finner naturligt".
1969 • Amsterdam
#19
9 juni 2011 - 13:28
Gilla 
Anders jag förstår inte riktigt vad du vill tillföra den här diskussionen. Trådskaparen frågar helt tydligt efter råd om teknik och han har fått några ganska utförliga svar som jag tror att han liksom andra intresserade kan ta till sig.
Om du har behov av att argumentera och framföra åsikter som inte är till gagn för just den här diskussionen så får du väl skapa dig en egen tråd.
Triax runner
1976 • Stockholm
#20
9 juni 2011 - 13:55
Gilla 
Kul diskussion måste jag säga :)

Att löpteknik blivit så inne bland motionärer och även elitlöpare i något högre utsträckning än tidigare handlar väl helt säkert som allt annat att effektivisera. Dock tycker jag att det är rent ut sagt idiotiskt att råda en nybliven motionär att tänka på sin löpteknik. Löpning är ju som Anders är inne på det mest enkla och naturligaste i hela världen. Kroppen anpassar sig efter individens förutsättningar genom varierad träning. Att fila på små detaljer kan säkert vara bra på längre sikt om någon nu vill göra det. Men om syftet är att bli snabbare så finns det knappast några genvägar. Det handlar helt enkelt om öka mängden, såvida man redan bedriver en varierad målinriktad träning.

En person med genetik för att bli en god löpare kommer aldrig att behöva tänka på löpteknik. Den kommer av sig själv i takt med att kroppen anpassar sig till ökad belastning. Det är i alla fall vad jag tror. Jag skulle tro att motionärer får en ganska snedvriden bild av verkligheten när de läser diverse kom i form tidningar. Ingen av de tävlingslöpare på hög nivå som jag känner har i någon större utsträckning jobbat med löpteknik specifikt mer än på möjligtvis någon tråkig ungdomsträning en gång i tiden.

Min poäng är i alla fall att löpteknik får man gratis genom att träna varierat. Vill man sedan bli snabbare så får man helt enkelt springa mer. På det glada 80-talet var rådet till alla, elit som motionär, att helt enkelt prioritera mängdträning. Jämför gärna motionärstiderna på den tiden mot dagens.

/Triax (Som dock också kan gilla att grotta in sig i diverse löpämnen)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.