Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 15212 visningar

Blåsor på tårna trots breda skor

Ann-Cathrine
1980 • Handen
#1
16 juni 2011 - 23:42
Gilla
Jag har efter ett enda pass fått en blåsa på tån efter ett pass i mina nya löparskor. Det är dessutom bara den ena foten som drabbas. Någon som har tips på hur man kan förebygga detta?

Vad kan man göra när man väl fått en blåsa förutom att vänta ut eller själv sticka hål på blåsan? Finns någon billig "medicinsk" tejp eller liknande? Compeed är dyrt i förhållande till antal plåster.

Tacksam för tips!
1952 • Varberg
#2
17 juni 2011 kl 11:43
Gilla
Så länge blåsan är hel är den bästa plåstret. Avlasta trycket är det som gäller, men det kan vara svårt förstås. Synd när det är nya skor.
Har själv sedan några år Nike Vomero som är de snällaste jag haft för tårna och även den bästa hälkappan. Kanonfin dämpning och de passar om man har ett någorlunda neutralt löpsteg.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#3
17 juni 2011 kl 19:36
Gilla
Har inte så mycket råd när det gäller blåsan men angående skorna så kan du ha dem på dig och gå runt lite så att de formar sig efter foten innan du springer i dem nästa gång. Antagligen fick du blåsan för att de inte format sig ordentligt än.
1969 • Amsterdam
#4
17 juni 2011 kl 20:58
Gilla
Stick inte hål på blåsan för då riskerar du att det blir infekterat.

Jag får både blåsor och blånaglar av mina skor. På ena tån var det så illa att nageln lossade och då fick jag hjälp i affären med att bukta ut skon precis ovanför den tån. De hade en sorts tång med en kula på ena sidan och en ring på den andra. När de mätt ut det rätta stället satte de kuldelen på insidan, ringen på utsidan och surrade samman tången. Efter tre dagar var det klart och nu får jag i alla fall inga blåsor på just den tån.
Gunnar Müdtzy-Knutsen
1962 • Bergen
#5
17 juni 2011 kl 21:40
Gilla
Jeg stikker alltid hull ig teiper med sportstape (usikker på om det heter det samme på svensk).

Da kan jeg fortsette å løpe, og jeg har aldri fått infeksjoner.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#6
18 juni 2011 kl 21:35 Redigerad 18 juni 2011 kl 21:38
Gilla
Blåsor behöver inte betyda att skorna är för trånga, utan att det är friktion mellan huden och skon (dvs det kan lika gärna vara för att tårna glider runt, om sockan då fäster mot skons innersula så gnager sockan mot tån). Jag kör aldrig compeed (sitter inte fast tillräckligt bra, och är dyr) utan tar Leucoplast, en vit glansig medicinsk tejp. Den sitter som berget (tom efter duschar), är billig och dessutom blank (dvs hal) så den glider fint och det är ingen risk att det blir friktion mellan den och sockan. Den är dessutom så billig att man utan problem kan tejpa i förebyggande syfte.

Sporttejp funkar likadant, men den är inte blank utan lite strävare, så jag tycker den fastnar mot sockan och ger krångel, oreda och klister i sockan, samt mer friktion mot sockan. Föredrar hal vit leucoplast, importerar tom till england eftersom den inte finns här och britternas sporttejp är inte hal och har dessutom dålig vidhäftning.

Ibland blir man dock desperat. En gång har jag klippt sönder tåboxen på en (nyköpt!) sko pga att jag fick pulserande nageltrång natten innan göteborgsvarvet, och givetvis inte hade några reservskor med mig...
1969 • Stockholm
#7
19 juni 2011 kl 18:30
Gilla
Jag gör som Gunnar ovan, sticker hål och tömmer, tejpar med sporttejp. Den kan man med fördel låta sitta tills den släpper själv (alternativt bättra på med fler bitar ett tag), för om man sliter bort den är det risk att hela blåsan följer med, inte skönt om den är djup... Tror också att Claes tips är bra; det har mer att göra med ovan sko än att den skulle vara för trång på någon ledd. Jag har alltid sprungit i väldigt tighta skor och haft få problem. Reservation dock för att vissas fötter svullnar förhållandevis mycket, då kanske det är idé att kolla på lite rymligare dojor...
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#8
19 juni 2011 kl 20:12 Redigerad 19 juni 2011 kl 20:13
Gilla
Inte helt samma sak, men jag får nästan alltid problem med blånagel på tå 2, bägge fötterna. Jag har inte för små skor, gott om plats för tårna. Nu såg jag igår att jag dessutom har fått hård hud på framsidan av tårna - ser nästan ut som om jag kröker dem när jag springer ... Är det fler än jag som har problem med det - och i så fall tips på vad jag kan göra åt saken? Det bultade i tårna igår kväll efter stadsloppet ... Blir likadant oavsett vilka av mina tre par skor jag springer i. Har asics, mizuno och saucony.
1969 • Stockholm
#9
19 juni 2011 kl 20:24
Gilla
Susanne; tå nummer två är ju ofta längre än stortån, så det är kanske inte så konstigt. Ibland tror jag att stora skor ger mer tillfälle för fötterna att åka omkring och slå emot, men det är en högst personlig observation. Jag springer i skor som sitter som gjutna då jag provar i vila, "Alla" säger att jag borde ha större skor, men jag har inga prblem med skav/blånaglar/etc.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#10
20 juni 2011 kl 20:10
Gilla
En arbetskollega hade problem med blåsor på tårna men när hon provade att snöra igenom det sista hålet så upphörde problemen. Enligt henne själv så upplevde hon att foten blev bättre fixerad och inte gled runt så mycket, vilket skulle antyda att Thomas har en poäng i sin tanke om stora skor ovan.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#11
20 juni 2011 kl 20:35
Gilla
Min andra tå är inte längre, men jag ska prova att snöra ännu hårdare ...
Fast redan nu har jag problem med att foten domnar efter en halvmil eller så, så frågan är ju hur det kommer gå. Nåja, det visar sig!
Har förresten beställt nya karhu idag - blir kul att se om det är skillnad med dem. Kommer då bli glad av att ta på dem - de är knallrosa!!
1952 • Varberg
#12
21 juni 2011 kl 09:27
Gilla
Domnar foten redan nu ska du nog inte snöra hårdare. Det mår inte kärl och nerver bra av. Däremot kan du göra sk löparsnörning överst dvs en ögla genom de två övertsta hålen genom vilken du drar motsatt snöre. Sedan kan det skilja mycket mellan olika skor - de jag har nu är de bästa jag haft.
En sak till du kan pröva är att lägga på ett tunt lager fet salva t ex Silonsalva på huden.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#13
21 juni 2011 kl 19:45
Gilla
Vad ger löparsnörningen för effekt? Letade reda på en bild, för bilder begriper jag bättre ...
1952 • Varberg
#14
21 juni 2011 kl 20:18
Gilla
@ Det var för att få den effekt som Claes beskrev. Vet inte om det hjälper dig, men enkelt att pröva.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#15
21 juni 2011 kl 20:31
Gilla
Hrm, den kommentaren hade jag redan glömt ... kan ju komma ihåg att kika igenom tråden nästa gång! Tack för tålamod ...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.