Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4393 visningar

Ont längst ut till vänster i vänter fot

Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#1
28 augusti 2011 - 14:34 (Redigerad 28 augusti 2011 - 14:35)
Gilla
Hej,

Har nu sprungit 3-4 ggr i veckan i 3 månaders tid, varje pass ligger mellan 5-6 km.

För 5 dagar sedan när jag va ute på en härlig runda fick jag plötsligt känningar längst ut i mitten av vänsterfoten, känningen övergick efter ett par minuter till en smärta som gjorde att ja va tvungen till att stanna helt och sätta ned min fänsterfot på ett annat sätt när jag gick för att undvika smärtan.

Dagen efter kände jag fortfarande smärta när jag gick helt vanligt, och dagen efter det kände jag mindre smärta. Dag 4 avtog det helt och jag kände ingenting.
Jag joggade alltså inte alls på 4 dagar.

Och idag var jag ute och sprang för första gången på 4 dagar. Jag kände ingen smärta i foten alls. Men efter cirka 4.5 km så kom smärtan igen, inte lika stor smärta som sist, men för säkerhets skull slutade jag springa.

Jag tycker detta är grymt tråkigt då jag aldrig haft en "skada" hela mitt liv där jag haft känningar så många dagar efteråt. Och då har jag ändå spelat fotboll i typ 7 år. Jag är nu 21 år gammal.

Vad kan detta va för nånting, och vad ska jag göra?

Jag vet inte om smärtan kommer hålla i sig lika länge som sist efter dagens pass, men jag vill ju inte få permanenta men.

Notera: Jag har INTE bytt skor eller nåt liknande, haft samma skor väldigt länge och det har alltid funkat väldigt bra!
#2
29 augusti 2011 kl 12:38
Detta inlägg har raderats
Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#3
29 augusti 2011 kl 12:38
Gilla
Nån som vet? :)
Dana
1965 • Helsingborg
#4
29 augusti 2011 kl 20:09
Gilla
vad har du för skorna? vet intre vad det kan va men försök med lite massage. det kan du göra själv. om du har ngn salva som "tigger salva" eller sånt, massera in den .
lycka till.
Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#5
30 augusti 2011 kl 09:18
Gilla
Har ett par Adidas som kostade runt 1800. Har haft de länge som sagt så där ligger inte problemet tror jag, massera säger du?
1981 • Dals-Ed
#6
30 augusti 2011 kl 09:43
Gilla
Låter som det kan kanske kan vara någon slags överbelastning om du sätter ner foten på ett visst sätt, men svårt säga så här.

Hur länge har du sen sprungit med skorna?
Att använda löparskor en längre period är absolut ingen bra måttstock att gå efter då dämpningen bara blir sämre och sämre.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#7
30 augusti 2011 kl 10:02 Redigerad 30 augusti 2011 kl 10:03
Gilla
Om du alltid springer på samma underlag så testa att byta lite mellan passen. Om du springer de flesta pass på asfalt så testa att springa mer i terräng (typ elljusspår). Det är ett bra sätt att förebygga överbelastningar då man springer mycket mer varierat i terräng än på plan mark.

En annan sak du kan testa är som sagt att springa i andra skor. Du kanske inte behöver byta helt men det kan vara bra att växla lite så du kanske har lite tunnare och lättare skor till snabba pass och lite mer dämpning i skorna för långpassen.

För att akut komma runt problemen skulle jag nog säga att du bör röra dig mycket men ta det försiktigt med löpningen. Istället för att springa dina normala sträckor kan du gå större delen av sträckan och bara springa en liten del. Då håller du igång fötterna och de flesta skador läker bättre om man rör den skadade delen, fast i mycket lugnare tempo än annars.

Släpper det onda inte någon vecka eller två så får du nog söka hjälp hos något proffs som kan känna och klämma på foten.
Dana
1965 • Helsingborg
#8
30 augusti 2011 kl 21:38
Gilla
jepp massera foten.- är det bara överbelastning då hjälper det till 100% specielt med ett par skor till i kombination. hur landar du med foten? det kan också vara en anledning till smärtan. sen som fredrik skrev försök springa i terräng.
Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#9
10 september 2011 kl 14:20
Gilla
Nu är jag tillbaka med en kort rapport.

Jag har joggat fyra gånger sedan jag skrev denna tråd den 28/8. Den första gången fick jag känningar i foten och slutade jogga, därefter tog jag ett uppehåll på två dagar och började jogga igen. Efter tvådagarsuppehållet har jag inte känt någon smärta alls och jag vet inte alls vad smärtan berodde på men den var väldigt påtaglig och otrevlig.

Idag sprang jag igen, ett rekord på 7.83 km och jag har aldrig känt mig så fräsch fysiskt och psykiskt under joggingrundan, jag blev aldrig riktigt trött. Jag fick väldigt kortvariga hållkänningar men jag sprang bort dem. Det var fantastiskt, och för tio dagar sedan trodde jag inte jag kunde springa på två-tre månader p.g.a. smärtan i foten.

Nu hoppas jag att detta aldrig kommer tillbaka igen.

Jag bytte inte underlag utan sprang min vanliga runda. Jag anammade dock tipset från "Dana" att massera foten ett par minuter varje dag. Jag kan inget om massage men det är ju bara att köra på :)

Tack för alla tips! Nu hoppas jag bara att detta inte återkommer. Jag undrar om jag kanske ändrat fotnedsättning när jag sprungit nån gång, men man har väl alltid samma fotnedsättning eller?


Ha en underbar helg allihopa!
1972 • Stockholm
#10
10 september 2011 kl 14:40
Gilla
Massage (bland annat med en liten massageboll av gummi med spikes), tåhäv, stretch av vad - det är vad jag gjort när jag har fotkänningar. Har funkat bra. Sedan är det alltid bra att köra tio minuter lugn, lugn jogg till att börja med, och avsluta med dito. Undvik 100 % asfalt när du ökar distansen.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.