Löpning Kost & Näring 11 inlägg 4163 visningar

Fet/Protein veckor innan maraton

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
13 september 2011 - 21:12
Gilla
Hej!

Har fått tips att man skulle äta mer fett och protein rik vecka -3 och -2 innan maraton, så att kroppen lär sig att förbruka fett och protein snabbare, sen 3-4 dagar innan maraton gäller det att äta kolhydrat rik mat.

Hur lägger man detta?
Har nån erfarenhet av detta?
För maten är det fet fisk, ägg, linser, avokado, nötter, olja...
> Vad skall man ta för mellanmål? eller precis efter träningen (just nu är det en banan alt. flingor med yogurt (det skall undvikas nu).

Tack på förhand!
1970 • Sala
#2
13 september 2011 kl 21:49
Gilla
Jag vill bara flika in att jag inte tror ett skvatt på det. Ät en fullvärdig kost så funkar det nog bäst.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#3
13 september 2011 kl 22:37
Gilla
Håller med Jonas...det där tror jag inte på.

Personligen äter jag sen snart 5 år enligt LCHF (ungefär) dvs. minimalt med kolhydrater och mest fett och protein.
Jag vet att det tar en normal kropp MINST en månad att ställa om sig och börja "bränna fett". Första tiden är det fullständigt pest att träna. Långsamt, trött och helt slut. Efter 3-4 månader börjar man prestera som vanligt igen. Numera är det "som vanligt" förutom att jag sällan har behov av att ladda reserverna under ett lopp, även om det är 3-4 timmar. Varför vet jag inte riktigt men så funkar jag.

Varför du skulle utsätta din kropp för detta i någon vecka och sen kasta om åt andra hållet låter helt befängt.
Ät som du brukar och oroa inte kroppen i onödan.
Sen är fet mat i sig inget skadligt men det är en helt annan story...
Karibou
1976 • Sundbyberg
#4
14 september 2011 kl 10:43
Gilla
Tycker att jag äter redan rätt bra :) så tänkte inte ställa om klockan helt o hållet, speciellt så nära min första mara!

@Anders: Kommer att kolla din LCHF. Fast då skall man dra ner på pasta/potatis/flingor/ris... eller hur? Har varit simmare från 6 tom 20+, med tävling och pasta har alltid varit del av min kost (o då menar jag en stor del!). Blir lite jobbigt att lämna de...

tack i alla fall för era åsikter om detta! har precis fått mina nya skor levererat 7:30 (!) o 15K senare känns det toppen.
Kinsei
1974 • Malmö
#5
14 september 2011 kl 11:06
Gilla
Tycker absolut att det är intressant att se hur kroppen fungerar på olika sorters kost. MEN: nära inpå ett viktigt lopp är nog det sista tillfället jag skulle välja för att göra några större kostförändringar! Att äta lite mer protein och fett veckan före för att sedan äta mer kolhydrater de sista dagrna dagarna är väl vanliga led i en klassisk kolhydratstömning/laddning. Råder delade meningar om det är nödvändigt eller effektivt.Om du kör så, se bara till att inte överdriva så att magen hamnar i uppror!
Mikael Hedmark
1981 • Valbo
#6
14 september 2011 kl 11:29 Redigerad 14 september 2011 kl 11:31
Gilla
@Anders, laddar du som LCHF:are på nåt speciellt sätt inför en halvmara/mara? Äter själv LCHF mat och ska springa halvmaran i helgen. Är första halvmaran så jag har ingen erfarenhet av hur man bör lägga upp kosten före...
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#7
14 september 2011 kl 12:19
Gilla
@Mikael: Laddar inget speciellt alls.
Äter precis som vanligt.
Möjligen att jag försöker vara än mer "renlärig" och inte fuska utan se till att jag får i mig min kropps bränsle dvs. fett.
Äter inget alls under loppet. Dricker bara vatten när jag springer, inte sportdryck (då den oftast innehåller socker vilket får oönskade effekter hos mig). Har provat Nuun sportdryck som inte innehåller socker men vet inte om jag egentligen såg någon skillnad från vatten.

@Kinsei: håller helt med. Så här nära ett lopp bör man inte laborera med sin kropp.Äta som vanligt är nog bäst.

@Karibou: LCHF innebär i princip inga kolhydrater (max5% per dag).
Ett helt annat sätt att äta och tar en relativt lång tillvänjningsperiod för dig som löpare att komma in i. Jag hade fördelen av att jag redan åt LCHF innan jag började springa :-) Om du inte är övertygad om att LCHF är rätt för just dig så byt inte. Själv mår jag dåligt av kolhydrater så för mig var valet lätt.
Robin
2008 • Götet
#8
14 september 2011 kl 13:50
Gilla
skulle inte heller ändra på kosten överdrivet 3veckor innan lopp, minska på onyttigheterna och förbättra kvaliten på det bra, men inget omvälvande.

LCHF/paleo(primal blueprint) här
Mikael Hedmark
1981 • Valbo
#9
14 september 2011 kl 13:58
Gilla
Tack Anders och Robin för bra tips! Blir säkert bra med att fortsätta i samma spår fram till tävlingen och ge järnet!

1970 • Sala
#10
14 september 2011 kl 14:05
Gilla
Tänkte tillägga att jag alltid äter havregrynsgröt innan riktigt långa lopp, det gör skillnad mot en vanlig kaffe och macka frukost.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#11
14 september 2011 kl 14:15
Gilla
startade dagen med äggröra + skinka innan träningen... Nej, det skall jag INTE göra om. Banan blir det som vanligt nästa gång.

tack för era tips och kommentarer. Det gäller bara att fortsätta träningen, njuta av maten och ge järnet om 17 dagar!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.