Löpning Kom igång 3 inlägg 2418 visningar

Tips och råd sökes!

Daniel-Bastian Gustavsson
1988 • Huskvarna
#1
3 oktober 2011 - 00:28
Gilla
Hej!
Jag är en kille på 23 år som beslutat mig för att ta tag ordentligt i träningen, och göra det bästa jag kan.
Detta pga att amerikanska fotbollsträningen snart sätter igång, och mitt mål är att förbättra min kondition, snabbhet, smidighet och styrka. Men jag står still på en plats och trampar, för jag vet inte vart jag ska börja. är helt ny inom detta med löpningsträning.. Skulle vara snällt om någon kunde ge lite tips och råd hur jag får ihop ett bra schema med träning & kost anpassat till min sysselsättning.

Tack på förhand! // Daniel B.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#2
3 oktober 2011 kl 10:31
Gilla
Hej Daniel,
Kul att du som Am fotbosllsspelare vill fokusera på lite kondition. Har själv några år bak mig inom denna sport. Lite beroende på position spelar den rena löps konditionen större eller mindre roll. Jag är dock övertygad om att oavsett vilken position du spelar, kommer en bra grundkondition att ge ett övertag i Q4, speciellt mentalt.

Om huvudmålet är att förbereda dig inför nästa års fotbollsspelande, skulle mina råd till dig är att bygga upp en bas där du lätt kan springa relativt hårt i ca 45 minuter. och att du alltid genomför 1-2 rena löppass/vecka, även under pågående säsong. En lugn löprunda på måndag efter match i helgen löser upp lite stelhet i kroppen. Jag tror även att pass upp mot 90-120 minuter kan förbereda dig mycket inför säsongen. Kör du relativt lugnt i 90 minuter och sen lägger in några 30-50meters rusher mot slutet, kan du uppnå träning som är i närheten av matchsituation. (Trötta ben som måste jobba hårt)

Jag skulle ta några månader nu och försöka lägga in 3-4 löppass/vecka för att bygga upp konditionen, där de första månaderna blir att etablera en bas där du får upp vanan att springa relativt ofta, men inte för hårt. Ska du träna styrketräning, t.ex överkropp, kan du ju klämma in 20- 30 minuter löpning innan, lite lugnare om du ska köra ben.

Efter dessa inledande månader, eller om du redan har en bra bas, kan korta intervaller passa väldigt bra. När du sen närmar dig säsongen räknar jag med att det blir endel intervaller på själva träningarna, och då kanske det räcker med de lugna rundorna för att underhålla grundkonditionen. Är din kropp van att arbeta i 90-120 min sammanhängande kommer du ha ett stort övertag inför sesongen.

Sen får du ju se till att du äter och sover ordentligt, så att du inte tappar för mycket vikt på löpandet.

Vilket lag och position(er) spelar du?

Mvh Tom

Daniel-Bastian Gustavsson
1988 • Huskvarna
#3
3 oktober 2011 kl 22:01
Gilla
Tack för det kvicka svaret! Skall granska allt extra mycket :)
Kommer spela i Jönköping Hawks som startas upp igen. Position är främst TE men även QB.
Några mattips?
Har väldigt dåligt på maten just nu..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.