Löpning Kost & Näring 10 inlägg 4976 visningar

Tips och råd sökes!

Daniel-Bastian Gustavsson
1988 • Huskvarna
#1
10 oktober 2011 - 00:24
Gilla
Hej!

Jag skulle vilja ha lite tips och råd på vad som är en bra kost för en seriös idrottsman. Jag spelar amerikansk fotboll, och har målet att plugga på college i USA, och vet att det krävs mycket av mig för att hålla där borta. Vad är en bra, och nyttig kost för att få ut maximalt av sin träning? Kombinerat med löpningen, styrke. Hälsosamt såklart.

Tacksam för svar!
1981 • Göteborg
#2
10 oktober 2011 kl 20:38
Gilla
Det är jätte svårt att säga utan att veta mer om dig om du vill ha en mer ingående råd.

Men frukosten är jätte viktig, dagens viktigaste mål mat och den ska bestå av 20-25 % av ditt totala energiintag, lunch och middag på 30-35 % resterande ska du slå ut på 2-3 mellanmål. Frukosten ska alltså vara nästan lika stor som lunchen och middagen.

Ät mycket fibrer, grönsaker och frukt, är viktigt att få i sig av kolhydrater, fett och protein vid alla måltidier. När man tränar mycket är det också viktigt att få i sig näring så tätt inpå träningen som möjligt för att återhämtningen ska ske så snabbt som möjligt. Ett bra tips på att få i sig efter träning är banan och lite pucko tex.

Laga så mycket från grunden som det bara går, halvfabrikat innehåller ofta lite näring och mycket onyttigheter. Är svårt att kombinera att bygga muskler samtidigt som man kör mycket löpning oavsett vad man äter. Om man vill bygga muskler ska man ligga på 500 kilokalorier plus varje dag och det blir i stort sett en extra måltid.

För att kroppen ska hålla för mycket träning är det viktigt att man ser till så man får i sig mycket näring. Många tittar mycket på hur mycket kalorier man får i sig men inte vad man får i sig näringsmässigt. Man ska äta färglad mat för de innehåller ofta mycket näringsämnen. Ät varierat och titta lite på innehållsförteckningen för att se vad det du köper innehåller på så sätt kan man se till att välja det nyttigare alternativet. Tex är det bättre att köpa en fil med smak än en yoghurt med smak om man tittar på mängden socker man får i sig. Det som står först i en innehållsförteckning är det som produkten innehåller mest och ju längre ner i innehållsförteckningen ett ämne är ju mindre finns det i produkten.

Hoppas du fått några användbara tips

Lycka till!
1956 • PARTILLE
#3
11 oktober 2011 kl 07:16
Gilla
Denna här har vi som kursbok vid kursen Kost vid träning. Den är riktigt ingående och här lär Du hitta vad Du söker: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0073375551
Linda Eriksson
1978 • Skara
#4
11 oktober 2011 kl 13:01
Gilla
För mig funkar kroppen bäst med Lchf kost med det är ju högst individuellt. rent fysiskt skulle det kanske inte funka för dig eftersom jag antar att du måste vara ganska stor och stark. Med lchf kost finns risken att man blir lite för liten. Annars håller jag med föregående talare, frukost viktigt, så rena produkter som möjligt dvs inga konstgjorda/raffinerade produkter och inga färdigrätter. Lycka till!
1981 • Göteborg
#5
11 oktober 2011 kl 18:11
Gilla
Stefan är det för kurs du läser lät intressant... är nämligen kostrådgivare och bara älskar att läsa olika kurser om kost ;-) Går den på distans eller läser du här i gbg på universitetet?
1956 • PARTILLE
#6
12 oktober 2011 kl 05:28
Gilla
Rebecca. Det är en distanskurs vid Umeå Universitet. Här är länken till kursen: http://www.umu.se/utbildning/program-kurser/kurs/?code=2KN035
Jonas Larsson
1984 • Floda
#7
12 oktober 2011 kl 16:15
Gilla
Bra och lättförståeliga råd från Rebecca.

Det enda jag inte håller med om är att frukosten är så viktig.
Har i år gått från att äta stabil frukost varje dag till att äta mitt första mål vid lunch och jag har utvecklats bättre än någonsin.
(Självklart finns det mängder av olika parametrar som spelar in här).

Det jag vill säga är att du ska äta bra och vettig mat i rätt mängd, när du äter den eller i hur stora portioner den skall fördelas är inte så viktigt.
Daniel-Bastian Gustavsson
1988 • Huskvarna
#8
14 oktober 2011 kl 05:37 Redigerad 14 oktober 2011 kl 05:57
Gilla
Tack för svaren, är väldigt tacksam! :) Ska ta dessa råd till mig, och köra upp ett kost/träningsschema. Att bygga muskler är inte något jag tänkt, utan bara öka min styrka/kraft en aning. Är främst löpningen och snabba fötter jag behöver få in. Försökte sätta ihop något, men känns som jag totalt misslyckades. Blev följande:

Frukost:
2 ägg alt 1 burk Makrilfile
2 skivor fiberbröd alt Specialflingor
1 glas Apelsinjuice
1 glas mjölk

Mellanmål:
C-vitamin
Risifrutti alt Smoothie

Lunch (60 min innan träning):
Pastasallad, Kycklingsallad

Efter träning:
Gainomax

Middag:
Lax, Kyckling, lågfett kött.
Grönsaker

Kvällsmål:
2 skivor fiberbröd med sallad, ( alt ägg, räkor.)

Med c-vitamin menas sådan tablett, med tanke på att jag inte kan äta frukt.
cribster
1980 • Umeå
#9
14 oktober 2011 kl 09:46
Gilla
Bra blandning, men ser lite snålt ut va? Kan lätt äta både lunchen där och middagen, samt kvällsfikat i en o samma måltid, men jag kanske läser menyn fel på nått sätt...
Kanske den där gainomax spelar in, vet inte vad den är till för.
1981 • Göteborg
#10
10 juli 2012 kl 19:59
Gilla
@Daniel Hur har det gått för dig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.