Löpning Tävlingar & Motionslopp / Paris Marathon 12 inlägg 10820 visningar

Paris maraton - läkarintyg

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
8 oktober 2011 - 18:36
Gilla
Hej!

För Paris maraton behövs ett läkarintyg som säger att man är fullfrisk för att springa en maraton.
Vart får man ett sånt intyg? Familjläkare? Sportläkare? I Frankrike skulle jag ha gått till en läkare med sport inriktning eller kardiolog.

Bor i Göteborg. Tack för tipset : )
Pontus B
1970 • Mariehamn Åland
#2
8 oktober 2011 kl 18:40
Gilla
Ladda ner formuläret på Paris-marans hemsida och gå till den läkare du brukar gå till (eller valfri). Det är det enklaste sättet.
Mvh
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#3
8 oktober 2011 kl 19:18
Gilla
Som Pontus skriver så finns ett formulär att ladda ner på hemsidan, använd det så får du rätt formulering som de kräver. Vilken läkare som helst fungerar, så vem du nu är van vid, eller om du inte brukar gå till läkare kan du ju ringa vårdcentralen eller liknande.
Glöm för allt i världen inte stämpeln! Stämplar är viktiga i delar av världen inklusive Frankrike, fick själv tillbaka mitt intyg ifjol när det inte var stämplat (trots att han skrev under med namn, arbetsplats på sahlgrenska, kontaktuppgifter).
Av samma skäl tycker jag det är bra att skicka in det på förhand, så ser man att de godkänt det. Kan ju lämna det vid nummerlappsutdelningen också men det vore ju rätt surt komma ner till Paris och inte bli accepterad pga ett formfel nånstans...
1970 • Södertälje
#4
9 mars 2012 kl 13:11
Gilla
Nu har jag bokat tid hos husläkaren för att få läkarintyget stämplat. Blev då upplyst att de tillämpar en timtaxa och att det kostar mig 625:- att få intyget fixat! Är det inte hutlöst dyrt?
1984 • Ljungby
#5
9 mars 2012 kl 16:12
Gilla
Det är hutlöst dyrt men själv betalade jag 1000 har jag för mig pga att min vårdcentral var helt nattsvart och vägrade ge mig en tid för de,t för sånt trams kunde man ju inte få tider för när det finns andra sjuka människor.... så fick gå till en privatläkare och han var inte direkt billig.. Men hur som helst så var det värt varenda krona så här i efterhand för det är ett suveränt lopp!
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#6
9 mars 2012 kl 16:42
Gilla
Viljan och priset för att få ett sånt intyg är inte bara beroende på var man frågar utan också vem. Jag har fått olika svar på samma vårdcentral beroende på vem jag har fått prata med.
Senast jag behövde ett (inför Nice-Cannes-maran i höstas) fick jag betala 250 kronor + moms på min lokala vårdcentral och ingen besöksavgift, och tidigare (inför Paris Marathon 08, 09) har jag fått betala vanlig besöksavgift + 250 för intyget, då på vårdcentral i Huddinge där jag bodde då.

Tipset är alltså att om man får ett för högt pris, ring och fråga igen eller pröva någon annanstans.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
9 mars 2012 kl 17:03
Gilla
Bokade ett besök på min vårdcentral, betalade 120 pix för läkarens underskrift och fina stämplar:), scannade in och skickade iväg o nu är det grönt. Sedan hade jag fövisso två andra ärenden samtidigt...Men det är nog mindre intressant.
Kinsei
1974 • Malmö
#8
9 mars 2012 kl 21:08
Gilla
Emma: vilken VC i Malmö gick med på detta? Kan vara bra att veta! Jag har annars undvikit lopp i Frankrike pga av svårigheten att få ett läkarintyg. Eftersom jag inte brukar gå till läkare har jag ju ingen "egen" som jag kan kontakta.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#9
9 mars 2012 kl 22:47
Gilla
Håller också på att försöka fixa intyg för mig själv och ett löpargäng för ett lopp i sommar i närheten av Grenoble. Ni som ordnat detta tidigare...vilka undersökningar gjordes? EKG m m? Vi har fått en offert från företagshälsovården med en hel massa undersökningar, vilket verkar absurt. Ingen verkar fråga efter vilka undersökningar som gjorts, bara intyget är OK, enl franska kolleger!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#10
9 mars 2012 kl 23:49
Gilla
Kinsei: Gick till den vårdcentral jag är skriven på och tursamt nog var läkaren jag träffade senast kvar:). Svårt att komma till på annan än sin egen vårdcentral, så jag hänvisar dit. Och Sen borde man nog ta och göra en mer grundlig och kostsammare genomgång för sin egen skull så att man säkert kan pressa på den fysiska kapaciteyen utan att oroa sig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
10 mars 2012 kl 23:14
Gilla
Om man är van långlöpare och "vet" att man är frisk är ju läkarintyget bara trams. När man anmäler sig till Berlin Marathon får man fylla i ett formulär på webben som sedan automatiskt ger en svar på om man har några kända förhöjda risker. Skulle tro att man kan göra det testet utan att verkligen anmäla sig. Tror Lidingöloppet har något liknande, fast enklare. Det borde räcka för den som har koll på sig själv.
Någon som helst kontroll av läkarintyget, utom att det är rätt formulerat, lär inte förekomma förrän man försöker stämma arrangören om det händer något. Så lyckas man inte hitta någon som kan skriva under till anständig kostnad så......men helt på egen risk förstås.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#12
11 mars 2012 kl 13:13
Gilla
Gick till min familjeläkare - han kollade pulsen / lugnunrna / andning / O2, dvs allmänt frisk. Betalade vanlig besök till läkare. Intyget hade jag laddat ner från Semi-marathon de Paris (standard mall där det står att man är allmän frisk för att genomföra lopp - OBS! Det finns tydligen en speciell benämning - därför använd gärna mallen).

Åt andra sidan, hade jag varit hos en hjärtläkare i Frankrike för två år sen (dvs innan jag bestämde mig att springa marathon och pga min pappa har problem med hjärtat och det skulle vara bra att dubbel kolla. Hjärtläkare kollade mycket mer och allt blev grönt. Kostade dock 100€ eller nåt. Behöver inte göra om det förrän jag är typ 45 eller sånt, eller om jag upptäcker att hälsan blir sämre när jag springer).

Så allt-i-allt, som skriver Oldboy, är man van lånlöpare och är allmänt frisk räcker väl en vanligt läkarbesök för att få intyget (antar jag!)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.