Löpning Träning 12 inlägg 21198 visningar

Någon annan som pronerarar men sliter på UTSIDAN av fötterna? Har också breda fötter!!

Anna Saager Hanson
1978 • Ronneby
#1
11 oktober 2011 - 22:11
Gilla
Hej,
jag la in ett inlägg här för ett tag sedan och fick fantastisk respons!!

Nu undrar jag om det finns någon annan med mitt problem. Jag finns en sak som bekymrar mig mycket och som jag inte blir klok på.

Jag har genomgått dataanalys på intersport och klart och tydligt sett att jag PRONERAR, vinklar fötterna inåt, på båda fötterna. Sedan visade jag försäljaren mina gamla joggingskor, samt vanliga vardagsskor, men där sliter jag på UTSIDAN av båda skorna, hur går detta ihop? Tom försäljaren blev lite parflex. Kan tilläggas att jag har breda fötter.
Jag fick prova ett par pronerande skor och mitt löpsteg blev PERFEKT i dom!!

Pronerar men ska man ju slita på insidan av fötterna eller?? Har haft mycket problem med min ena fot genom åren, vrickningar, men med hjälp av träning och BRA SKOR cirkus 1600 är jag beredd att lägga, ska det bli ännu bättre :-)

Dela gärna med er av era erfarenheter!!
Mvh Anna
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#2
11 oktober 2011 kl 22:37
Gilla
Alla pronerar mer eller mindre. Det är ett av kroppens sätt att hantera stötarna som uppkommer. Sen finns det över och under pronation. Under = vinklar utåt, över = vinklar inåt.

Vet inte om detta hjälpte dig, kanske var en begreppsförvirring under löpning på löpbandet.

Finns många tankar och trådar kring detta med pronering jag passar på att slänga in mitt mantra som du helt kan bortse ifrån om du tycker det är mumbo jumbo. Fokusera på lite lätt teknikträning, öka frekvensen mot 180 och undvik kraftig hälisättning, tycker sedan du kan satsa på en skön neutral sko om du inte tillhör de 2-3% som verkligen har problem med kraftig pronation. (Vrickningar uppkommer lättare i höga skor med pronationskydd)
Bjarne K
1967 • öjersjö
#3
11 oktober 2011 kl 23:14
Gilla
De flesta sliter sina skor på utsidan (hälen) men det betyder inte att belastningen sker där utan att friktionen och slitaget blir där. Om man ska analysera pronation eller supenation genom att studera sulan måste man veta vad man ska titta efter. Man sliter sina vardags skor ännu mer på utsidan, när man går så sker fotisättningen ännu mer i sup. men man kan pronera eller supinera ändå, pronationen sker när hela foten är i marken. Prova att gå eller jogga och sätt i insida häl först… ganska knepigt. Sen när man ökar farten sker isättningen längre fram på foten, men fortfarande i sup.
1964 • Stockholm
#4
11 oktober 2011 kl 23:23
1 Gilla
Ursäkta om någon tycker att jag upprepar mig. Läs det här: http://well.blogs.nytimes.com/2010/07/21/phys-ed-do-certain-types-of-sneakers-prevent-injuries/?ref=health

Egna erfarenheter är att man skall undvika plast och olika hårdheter i sulan så mycket som möjligt. Den allvarligaste skada ( senruptur i en sena under foten ) jag drabbats av under mer än 35 års löpning, orsakades av den typ av plastförstärkning Asics började använda i hålfoten på de flesta av sina skor för ungefår 20 år sedan.
1967 • Uppsala
#5
12 oktober 2011 kl 09:36 Redigerad 12 oktober 2011 kl 11:41
Gilla
Mats; hur förhåller sig supination till det du säger om över- resp. underpronation? Jag sliter också skor på utsidan och har låga fotvalv och pronerar. Eftersom alla säger olika ang skor ser jag till att ha flera att varva mellan så hoppas jag att den ev snedbelastning skorna orsakar inte får så stor effekt. Jar har iof bara väldämpade proneringsskor men av olika fabrikat och olika modeller.
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#6
12 oktober 2011 kl 19:04
Gilla
Pronerade själv ganska kraftigt för några år sedan och fick också skorna slitna på utsidan. I stället för att satsa på skor som korrigerar pronationen anser jag att man ska springa i neutrala skor. Då stärker du muskler och leder i fötterna och får ett bort pronationen. Så gjorde jag! Fast du kan varva lite från början med pronationsskor. Lycka till!
1971 • Nykvarn
#7
12 oktober 2011 kl 19:51
Gilla
Jag springer distans i halvlätta DS Trainers sedan flera år och pronerar marginellt enligt utprovning på Runners Store. Mina skor brukar också slitas på utsida fram och jag funderar på om inte den ganska lilla pronationskilen i den här skon tvingar ut foten i en supination, därav slitmönstret.

Har jobbat med mitt löpsteg de senaste två åren (högre frekvens t ex) och springer nu alltmer i lättare neutrala skor typ Adidas Adios och Asics Tarther utan att få känningar eller problem.
Bjarne K
1967 • öjersjö
#8
12 oktober 2011 kl 20:28 Redigerad 12 oktober 2011 kl 20:44
Gilla
Konstigt att ni fortsätter att svara när jag har förklarat hur det ligger till.;-)) Pronationskilen kan inte påverka slitaget på utsidan för att foten hamnar först där då har inte pronationskilen tagit marken. Alla mänskor sliter skor på utsidan (givetvis finns det undantag), men det betyder inte att de supinerar eller pronerar.
Förtydligande: Skorna slits vid första och sista kontakten med marken.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#9
12 oktober 2011 kl 21:01
Gilla
Bjarne, hur blir det om man har framfots eller mittfotsisättning?
1974 • Reftele
#10
12 oktober 2011 kl 22:17
Gilla
Jag sätter visserligen i hälen först men sliter skorna mest vid utsidan av framfoten. GIvetvis olika mycket beroende på hur stabil skon är. Har riktigt hög hålfot vilken ofta hänger ihop med underpronation som jag har.
1967 • Nyköping
#11
12 oktober 2011 kl 22:32
Gilla
Felet kan också sitta i ryggslutet , höften, knät eller att man behöver styrketräning av fotens muskler.
Bjarne K
1967 • öjersjö
#12
13 oktober 2011 kl 00:25
Gilla
Mats:Då sliter du skorna på utsidan/mitten av mittfoten eller framfot, du kanske också sliter vid stortåleden för det är där du trycker ifrån. (men när du går sliter du säkert utsida häl på dina skor) Sulorna slits där de först tar mark och där de lämnar, det har inget med pronation eller supination att göra (det finns givetvis extrem fall med kraftig övervikt). Ställ skorna på ett plant underlag och se hur de lutar så ser du din belastning, då kan man ev se om man pronerar eller supinerar eller har haft en sko med för mycket eller för lite styrning.
Anders: felet?
Alla behöver styrketräning av fotens muskler.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.