Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 52401 visningar

Ont i ryggslutet vägrar gå över

Pär
1972 • Höör
#1
12 november 2011 - 09:40
Gilla
Har haft ryggont som kommit och gått det senaste året. Det har även strålat ner i ett eller båda benen. Förutom korta stunder har det inte varit så anmärkningsvärt. Men för 4 veckor sen tog det i rejält och smärtade och strålade värk ner i benen. Kämpade på, fortsatte jogga mina 3 km varannan dag trots det onda som släppte bra efter första kilometern. Men, till sist stod jag inte ut och uppsökte kiropraktor. Han visade låsningar i bäcken, och ryggrad och började behandla ganska milt med någon hammare. Det blev bättre direkt. Strålandet försvann och ryggonten blev mindre. Och på tips av kiropraktorn joggade jag inte så länge jag hade ont. Återbesöket hos kollegan blev inte milt. Det var rejäla grepp och det knakade friskt i hela kroppen. Ryggonten blev än mindre. Två dagar efter återbesöket hade jag inte ont alls och jag tog på skorna och joggade mina tre kilometer och var noga med streching efter, vilket jag slarvat med innan. Dagen efter kom värken tillbaka i ryggslutet. Igår kväll mer och nu på morgonen sämre, om än inte så våldsamt när det var som värst och det strålar inte längre. Skulle egentligen jogga idag, men vågar inte. Beställt en ny tid hos kiropraktikern på måndag.

Hoppas på tips av er, vad kan jag göra. Det är hemskt att inte kunna jogga. Kan nämna att jag började jogga regelbundet i juni i år och ryggontsperioderna började långt tidigare, men nu blir jag inte av med skiten.
< < < 1 2 > > >
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#2
12 november 2011 kl 10:02
Gilla
Tränar du någon bålstabilitet? Det låter som om du överanstränger korsryggen när du springer och då är det mage man måste träna.
Prova också lite stretch:
http://www.youtube.com/watch?v=6UtmrqIqRho
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#3
12 november 2011 kl 10:33
Gilla
Per: just att du har känningar, ner i benet tyder på att det är någon form av påverkan på ishiasnerven som sedan ger känningar i benen/benet. Det troliga är väl att det är en disk som bråkar och ligger och trycker på denna nerv, vilket ger känningar. I värsta fall har den gått sönder och du har då drabbats av diskbråck..........vilket kräver mer än hjälp av en Kiroprakter.

Lyckades själv dra på mig ett diskbråck för 2.5 år sedan och där var symptomen desamma, men själva ryggontet var inte så stort i mitt fall. Smärtan ner i benet (vaden) och foten var det som var värst.

En övning som är bra och fungerade för mig var följande:

Ligg på magen på golvet. Sträck händerna/armarna framåt och börja sedan "vandra" bakåt med händerna och lyft din överkropp med hjälp av händerna tills det känns okej. Inte för hastigt utan lugnt med kontroll.
Benen/underkroppen skall du hela tiden ha kvar i golvet.
Sådana här traktioner/sträckningar var mycket skönt och hjälpsamma för mig. Tanken och målet är att på ett mjukt sätt hjälpa till att trycka tillbaka diskarna i utgångsläget.

Lycka till!!
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#4
12 november 2011 kl 10:37
Gilla
Träna upp bålen, har ett program jag fick av min massör. Kan maila över den om du vill. Skicka din email i så fall.
Pär
1972 • Höör
#5
12 november 2011 kl 14:25
Gilla
Tack för era råd!
Lyckligtvis har den strålande värken försvunnit, men mitt på ryggslutet gör det riktigt ont. Jag tror inte på diskbrock, men väl har det varit ischias.
Att träna upp bålen har jag inte tänkt på, men det ska jag göra. Plus strechingövningarna jag fick tips om. Känns som en del av det onda hör ihop med ichias och en annan del på grund av dålig hållning.

Hur tycker ni jag ska göra? Jogga på och träna bål, samt strech eller hålla upp med joggningen ett tag till?
Tomas Ivarsson
1961 • Bjärred
#6
12 november 2011 kl 16:26
Gilla
Min erfarenhet efter (endast) 2 besök hos kiropraktor har varit att jag känt mig fullt botad samma stund som behandlingen genomförts, men efterföljande morgon en återgång till exakt samma läge som innan behandlingen, något som enligt en liten skrift jag fick var'' fullt normalt''.
Statistiken i Apotekets läkarbok för kiropraktik (''manipulation'') är mycket tveksam vad gäller ''kroniska ländryggs besvär '' ( min tolkning av Apotekets tabell så verkar det överaskande nog som om ''manipulation'',t.o.m skulle verka försämrande) .
Däremot så har muskelträning många vetenskapliga studier på sin sida , som visar på en positiv effekt. Vilken typ av muskelträning ? -- kanske skulle du boka tid på t.ex Gerdahallens sjukgymnaster ?
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#7
12 november 2011 kl 17:23
Gilla
Jag gick och hade ont till och från i nedre delen av ryggen under slutet på våren/sommaren.

Vad jag har gjort för att bota det är att lägga till styrketräning som komplement till min löpträning.

Dels tycker jag att marklyft har varit en väldigt bra övning, sedan massa svingar med kettlebells, och också massa situp och crunches.

Det har helt botat all form av ryggvärk.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#8
12 november 2011 kl 18:43
Gilla
Jag har haft (och har) problem med ryggont och den sjukgymnast jag gick till visade hur stel jag var i höftböjarmusklerna. De fäster i ryggslutet och är man stel i dem får man ont i ryggen. Så för mig har stretch av höftböjarmusklerna hjälpt.
1967 • Gunnarsbyn
#9
12 november 2011 kl 19:26
Gilla
Jag tror att ni "män" är dålig på att töja era muskler efter träning, vilken det än må vara. Töj ut musklerna efter era pass så är det många av era problem som löses av sig själv. Höft och lår muskler är nog i prio. Hoppas att det kan hjälpa.
Pär
1972 • Höör
#10
12 november 2011 kl 21:23
Gilla
Jo, lite styrketräning och strech är nog melodin. Strech har jag varit dålig på. Och många män slarvar nog med det. Vi är ett gäng som spelar innebandy, men så fort någon strechar blir det glåpord.
Kettlebells verkar roligt, men det är nog inget jag vågar på egen hand, utan instruktör.
Tack för alla tips!
: )
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#11
13 november 2011 kl 09:28
Gilla
Slänger in en till :-)

Precis som Thomas skriver så är det viktigt att ta reda på VAD det är........hjälp av Kiropraktor/Sjukgymnas/Naprapat.........KAN leda till att det blir värre, om du inte vet VAD det är.

Skulle en kiropraktor ge sig på att börja knäcka dig, och det är diskpåverkan, så kan det bli betydligt värre................
I mitt fall, diskbråck, så var det kiropraktorn som upptäckte och fastställde att jag hade diskbråcket.Han varken ville eller vågade göra något då han upptäckte detta.........

Sedan fick jag börja "matchen" mot sjukvården och landstinget som bara trodde att jag var stel, och skickade hem mig med en alvedon typ........till slut gav de med sig, med magnetröntgen osv vilket mycket riktigt så visade det sig att en disk var totalt sönder och hade läckt ut diskmassan som låg och tryckte på ischiasnerven.......

Bålen är viktig, magen/ryggmuskulaturen, rörligheten i höfterna..........precis som Monika säger....vi män är i allmänhet alldeles för stela..........
1981 • Göteborg
#12
13 november 2011 kl 15:49
Gilla
Jag tyckr du ska träna bålstabilitet och stretcha, precis som nämns i tidigare inlägg är ni män ofta väldigt stela. För korta muskler i höftböjare eller baksida lår kan orsaka värk i ländryggen. Jag tycker du ska satsa på piriformis, är en muskel som har hand om rotationen i höften och sitter djupt i rumpan, om denna är för spänd kan den bla orsaka ilningar ner i benet så kallad falsk ischias. Börja med den och se om det hjälper och gör så klart allmän stretch efter löpningen. Jag tycker absolut att du ska fortsätta med löpningen, men kanske inte springa så långa pass och inte så mycket i backar då det blir högre belastning på ryggen då.

/Lycka till
Pär
1972 • Höör
#13
14 november 2011 kl 11:38
Gilla
Tack återigen alla med råd!
Var hos kiropraktikern idag igen, som undersökte mig noga innan
behandling och sade att det låst sig i korsryggen igen och att jag inte
skulle jogga än. Men, han sa att jag är i slutet av behandlingen och det
fanns inget som tydde på diskbrock.

Själv ska jag sen på något sätt bygga upp muskler i rygg och mage/bål.
Någon tipsade om balansboll. Men, vi får se...
1972 • Kiruna
#14
14 november 2011 kl 11:46
Gilla
Jag har har problem med värk i ländryggen som strålar ner i höfter och baksida lår. Svårigheter att sitta längre stunder då det ibland strålar ända ner i vaden.
Vissa löppass har jag rejält ont i baksidalår.

Fått behandling av naprapat och sjukgymnast. Akupunktur har hjälpt vissa gånger men inte andra.
Kan säga att det inte beror på svag bålmuskulatur men kanske allt för aktiva muskler i ländrygg och säte.
Har fått ländryggen röntgad men det visade ingenting.

Efter att jag läst Niklas inlägg så kanske jag går vidare och begär magnet/skiktröntgen ändå.
Fler löpare som har samma problem?
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#15
15 november 2011 kl 18:20
Gilla
@ Pär: balansboll ÄR brutalt bra och ger god effekt!! Du har en mycket bra sida på:
www.balansboll.se

Där du hittar många övningar i varierande svårighetsgrad!!

@ Malin Brask: Kan du begära en MR så gör det. I mitt fall var det samma sak. Läkarna gick till slut med på en vanlig röntgen, vilket givetvis inte visade någonting......och trodde att jag skulle nöja mig med detta.
Dock så kände jag ju att det var något fel i min rygg och smärtan ner i beneet/vaden/foten var enorm. Till slut gick de med på att skicka mig på MR, vilket visade på 2 st. dickbråck.......där det ena var det som gav påverkan på ishiasnerven och senare oxå opererades bort!!
1972 • Kiruna
#16
16 november 2011 kl 09:30
Gilla
Tack Nicklas! Bara en liten fråga...Kunde du springa och träna annat innan operationen? Eller gjorde smärtan att du inte kunde träna?
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#17
16 november 2011 kl 16:17
Gilla
@ Malin: Både ja och nej...... jag sprang en halvmara med diskbråcket. ...innan jag fått det medicinskt konstaterat.... Det var ungefär 2 veckor efter att jag lyckats lyfta på mig min skada. Jag var vid tillfället sådär allmänt stel och lite "låst" i ryggen i övrigt gick det bra.........men hade då inte fått några känningar ner i benet, så då gick det att träna och springa.

När väl smärtan kom ner i benet, vaden och foten då gick det inte alls. Jag hade under en period t.o.m svårt att gå.....benet hängde inte med utan klaffsade runt.........detta var mycket besvärligt och jobbigt. Här någonstnas så fungerade det inte alls att träna......vilket i sig blev jobbigt oxå.........
Martin
1979 • Stockholm
#18
16 november 2011 kl 16:21 Redigerad 16 november 2011 kl 16:40
Gilla
OM man misstänker diskbråck så bör man inte stretcha eller utföra McKenzie-övningar (vilket jag antar att Niklas menar med sin "ryggböj") Det enda sättet att säkert få veta om diskarna är sönder är genom magnetröntgen och så länge man har ont bör man inte styrketräna eller stretcha alls.

Ett diskbråck är som ett sår som måste läka innan man belastar diskarna. För att påskynda läkningen är det bästa att gå, simma eller liknande och att inte sitta ner. Alltså se till att man får ordentlig blodcirkulation i ryggen utan belastning.

De flesta med ryggproblem fokuserar dessutom på fel magmuskler. Det är de tvärstrimmiga musklerna som fäster bak mot ryggraden som behöver tränas. Detta gör man inte genom t.ex. situps eller liknande övningar utan genom att aktivera och kontrollera musklerna genom "andningsövningar". Svårt att förklara men man drar in magen snett upp/innåt.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#19
16 november 2011 kl 18:13
Gilla
@Martin: "Det är de tvärstrimmiga musklerna som fäster bak mot ryggraden som behöver tränas". Är det Transversus du menar?
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#20
16 november 2011 kl 19:13
Gilla
@ Martin: Vet inte om det är en McKenzie-övning, det var hos sjukgymnast efter ett program, före operation = det var konstaterat diskbråck efter MR.
Ryggböj kanske är rätt namn men det låter fel. Det handlade om att väldigt sakta och kontrollerat lyfta överkroppen med hjälp av dina armar/armstyrka, att ""vandra upp" så att säga. Tanken var att få en effekt av att hjälpa till och "trycka tillbaka" disken.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.