Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3265 visningar

Lätt smärta i foten efter minimalistik löpning

LasseN
1988 • Odense
#1
6 december 2011 - 12:38
Gilla 
Hejsan!

Har löpt "forefoot-style" i ca 2 månader nu, ca två gånger i veckan. Har inte varit några problem fram till näst senaste passet då jag började uppleva en lätt krampartad känsla medialt på vänstra fotsulan, någonstans kring flexor hallucis longus t. (Vild gissning om det är där problemen är.)

Den krampartade känslan har nu hållit i sig ett tag, har behandlat med ismassage vilket inte hjälpte nämnvärt. Senaste löppasset som var för 2-3 dagar sedan kom "smärtan" i foten relativt tidigt men släppte sedan något. Jag skriver smärtan inom situationstecknen eftersom det snarare rör sig om en krampartad känsla. Kan det röra sig om en inflammation eller vad tros det? Förmodar att problemen uppstått p.g.a. felaktig löpteknik...
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#2
9 december 2011 - 12:32
Gilla 
Du kanske har fallit för "för mycket för snabbt" syndromet. Det är väldigt lätt att köra lite för hårt eller öka för mycket. Själv har jag också liknande problem nu som har kommit på grund av just det.

Först tog det 5 veckor innan det vart bra och 2 rundor senare så kom det tillbaka igen. När jag blir bra igen så skall jag dra ner lite på kilometrarna och träna mer fotstyrka så eländet går över.

Problemet är att fötternas muskler och senor tar MYCKET längre tid på sig att bli starka än lungorna och konditionen, så det är väldigt lätt att trycka på lite för mycket och för långt.

Så vila från löpningen tills foten känns ok och sen kör du kortare pass ett tag. Tryck in lite tåhävningar mellan passen och testa lite gripövningar med fötterna.

Sen när det har känts stabilt och besvärfritt ett tag så ökar du sträckan lite åt gången, kanske 5% eller så. Fötternas muskler och senor är inte vana med det nya rörelsemönstret och behöver tid på sig att anpassa sig.

Får du minsta känning så ge upp för dagen och vila bort det, ett avbrutet pass är bättre än 10 missade!
LasseN
1988 • Odense
#3
10 december 2011 - 11:26
Gilla 
Tack för ett bra svar! Vi är eniga i det hela, jag bestämde mig för att vila ett tag tills det inte känns något i foten. Jag hoppas innerligt att det inte rör sig om många veckors vila. Får roa mig med stärkande fotövningar så länge!
Robin
2008 • Götet
#4
10 december 2011 - 12:48
Gilla 
är dina skor rundade där framme, trycks stortå och lilltå inåt?
LasseN
1988 • Odense
#5
10 december 2011 - 14:04
Gilla 
Nej, det upplever jag inte.
LasseN
1988 • Odense
#6
21 december 2011 - 16:45
Gilla 
Har precis varit på en rejält smärtsam fotmassage. Massören sa att muskeln (hallucis kanske) i foten krampat sig och det trodde hon berodde på att jag springer med stortån lite "upp" vilket gör att muskeln fått jobba extra mycket. Det här låter ganska rimligt. Fy satan vad ont massagen gjorde! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.