Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 11809 visningar

Smärta under foten när jag går

1984 • sthlm
#1
2 februari 2015 - 09:28
Gilla
Hejsan!

Igår promenerade jag och sprang en kortare sträcka (4 km). Då jag vaknade idag gick det bra att gå, men när jag satte på mig skorna för att gå ut så kände jag av en besvärlig smärta under min vänstra fot. Smärtan uppstår då jag sätter ner hälen. Har problem med att ens gå normalt nu efter känningarna, skönare att gå på tå. Det gör ont i den bakre delen av foten, närmare hälen.

Kan även tillägga att jag brukar springa/gå längre distanser, så detta kom som en väldig chock :S

Är det någon som vet vad detta kan tänkas vara eller någon med liknande erfarenhet? Ska man vila några dagar och hoppas att det går över, göra någon övning eller uppsöka hjälp redan nu? Har dålig koll på fotskador men känns lite oroligt om man ska behöva lägga löpträning åt sidan när man alltid haft motivation =/

Mvh
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#2
2 februari 2015 kl 09:49
Gilla
Kan vara början hälsporre tendens. Plantar Fasciit. Googla det och kolla upp det så det inte blir värre. Har precis samma.. tyvärr.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#3
2 februari 2015 kl 09:56
Gilla
En riktig varningsklocka, tar du inte hand om det nu på en gång, kan det vara färdigsprunget på lång tid.
1984 • sthlm
#4
2 februari 2015 kl 10:01
Gilla
Det lät ju inget vidare! Läste lite om hälsporre, det verkar inte vara någonting som man får tillfälligt och försvinner över natten heller. Hur länge har du haft problem med hälsporre? Någon speciell övning som du kan rekommendera?
1984 • sthlm
#5
2 februari 2015 kl 10:07 Redigerad 2 februari 2015 kl 10:20
Gilla
Margot; Vad föreslår du? Ska man krypa iväg till vårdcentralen, vända sig till en naprapat eller dylikt?
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#6
2 februari 2015 kl 10:52
Gilla
Hälsporre får man inte över en natt, förmodligen är det möjligen förstadiet, en inflammation i ett senfäste under foten mot hälen, försök att lokalisera exakt vart smärtan sitter, om det är svullet hur stort område osv. Kontakta en sjukgymnast som sysslar med idrottsskador och beställ en tid, det blev jag rekommenderad att göra och det gjorde jag också och fick starthjälp till att hjälpa mig själv och slapp förmodligen ett långt träningsuppehåll.
1976 • Västerås
#7
2 februari 2015 kl 12:29
2 Gilla
Prata med sjukgymnast. Jag fick riktigt bra hjälp när jag var iväg med både övningar och framförallt hjälp med tejpning som gjorde underverk.

Kolla även forumet här då det finns ett gäng trådar angående PF och även ett par trådar med riktigt bra tipps på övningar och rehab.

Men kort:
Stretcha PF.
Rulla foten på boll/isflaska
Tåhävningar
Tådrag
Formgjutna sulor, speciellt om du har "konstiga" fötter, det hade jag iaf.
Tejpa foten, jag gick tejpad i 4-5 dagar och så en dag utan för att sen tejpa igen.
Kolla dina skor så dom inte är fel för dig.
Träna så du inte belastar, tex spinning.

Du gör dig själv en tjänst om du kolla upp det så snabbt som möjligt. Jag fattade inte varför jag hade ont och körde på tills det inte gick. Sen var det inte speciellt kul månader framöver med "PF from hell" i båda fötterna.

Lycka till och det går över till slut :-)
1961 • Trelleborg
#8
2 februari 2015 kl 17:43
Gilla
Har själv råkat ha denna åkomma pågrund av för mycket löpning på hårt underlag. Genomförde övningarna med kula under foten och kylde därefter. Dock var jag tvungen att införskaffa en special strumpa som sträcker upp foten. Sov med denna under ett par veckor sedan allt mer sällan. Därefter köpte jag personligt anpassade sulor. Ge det tid, och belasta måttligt.
Jonas
1985 • Örebro
#9
2 februari 2015 kl 21:17
Gilla
Bakre delen av foten. Låter precis som plantar.f.
Fick akut ont i höstas först dagen efter ett väldigt intensivt pass på asfalt. Det gjorde inte ont, utan överjävligt ont.
Fick detta på vänster fot medan höger mådde prima.

Men nu funkar det igen. Fick vila bra länge från löpningen. Frukta icke för det finns crosstrainers etc på gymmet. Trist men funkar bra för att hålla igång flåset.
Johans tips täcker det mesta. Inte fel att (när du kan) göra tåhävningar med vikter.
1984 • Bollnäs
#10
3 februari 2015 kl 00:49
Gilla
Det verkar finnas flera olika varianter på detta. Jag var väldigt trycköm över plantar faciit under ca 6 månaders tid. Det hela började med hälseneinflammation. Behandlades med stötvågsbehandling på både hälsena och plantar faciit, jag blev mycket bättre på 3 behandlingar. Plus att jag. Kylde med is minst 1 gång om dagen. Efter 6 veckors löpuppehåll så satte jag igång med löpningen igen, visst var jag öm om både hälsena och plantar faciit flera månader framöver men trots 4-5 mil löpning i veckan så blev det ändå bättre å bättre. Fortsatte att kyla med is efter vare löppass. Så mitt råd är att ta kontakt med en sjukgymnast så fort som möjligt å vila från löpning/promenader några veckor. Cykla eller åk skidor. Lyssna inte på skräckhistorier om folk som haft problem under flera år, det gjorde jag i början å jag hade en stor ångest klump i bröstet. Jag fattar faktiskt inte hur folk kan lyckas med detta (alltså ha problem under flera år) förmodligen är dessa människor väldigt dåliga på att lyssna av kroppens signaler. Jag har haft löparknä på båda knäna också, låg lite lågt med löpningen så var det bra på 3-4 veckor. Lyssnar man bara på kroppens första varningssignaler så ligger man bra till. Lycka till med ditt rehab, övertygad om att det kommer gå bra :)
1984 • sthlm
#11
3 februari 2015 kl 03:12 Redigerad 3 februari 2015 kl 03:14
Gilla
Tack så mycket för svaren allihopa! Väldigt hjälpsamma inlägg=) Kommer definitivt ta kontakt med sjukgymnast snart, och även se till att hålla igång - särskilt med nämnda ovannämnda övningar och vila så mycket det bara går!
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#12
3 februari 2015 kl 08:15
Gilla
@Johan L. Hur tejpade du? Det finns lite olika varianter och det är intressant att se någon som har hjälpt.
Jag är nu i någon slags uppbyggnadsfas där jag beslutat att gå lite grann emot smärtan och egentliga rekommendationer men det är ju ingenting annat som hjälper heller. Får panik av tanken att inte kunna springa i sommar, har inte sprungit alls sedan oktober.
Jag tänkter mig att hela februari sakta lägga på belastning genom att hoppa hopprep, fler och fler hopp/set/dag. Först på två ben och sedan övergå till enbensstuds.
@Stefan, var köpte du din strumpa?
1984 • Bollnäs
#13
3 februari 2015 kl 09:39
Gilla
Anna: Hur ont har du? Gör det jätte ont varje steg du tar? Jag sprang ju en hel del med öm sena. Men jag kände inte av det så mycket när jag sprang, var bara väldigt trycköm. Belastning är nog bara bra, så länge det inte blir värre :)
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#14
3 februari 2015 kl 09:42
Gilla
Anna, här är en tejpning som jag brukar göra och som funkar för mig, det finns lite olika varianter att välja på, jag köpte sporttejp på stadium. https://www.youtube.com/watch?v=pLqRwJjHkm0
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#15
3 februari 2015 kl 09:52
Gilla
Hej,
Johan L ovan här har bra förslag till övningar etc.

Vid direkt akut läge (precis nu) är det absolut löpvila, tejpa foten, och belasta så lite som möjligt. Gå i löparskor eller andra bra dämpade skor, undvik gå barfota (ha tofflor på dig inne). Sen när smärtan släppt kan du börja stretcha, och belasta foten igen.

Kan rekommendera en naprapat för att direkt påbörja en stötvågsbehandling och få en bra tejpning av foten. Ev behövs en sula som klämmer ihop hälkudden samt håller upp fotvalvet.

Ps sist jag struntade i detta, tvingades jag till absolut löpvila i 10 veckor.. vila hellre två veckor nu och uppsök en naprapat med kunskap om Plantar Fasciit.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#16
3 februari 2015 kl 09:56
Gilla
Jag har skattat smärtan till mellan 1-2 på VAS senaste tre veckorna på morgonen. Någon gång har jag varit nästan smärtfri. Jag hade bestämt mig att vänta till februari och sedan köra igång. Typiskt nog vaknade jag på lördag och hade ganska mycket ondare helt oprovocerat, vilodag dagen innan. Därför tänker jag att det inte kanske hör ihop helt och hållet vad jag gör och vad som händer med foten. Man borde försiktigt kunna belasta mer och mer så länge inte smärtan ökar väldigt mycket. Jag kan promenera, åka skidor, köra Crosstrainer men inte springa, det går inte ännu.
Smärtan är störst på morgonen och när jag har suttit stilla ett tag, ganska typiskt för PF.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#17
3 februari 2015 kl 11:28
Gilla
Råkade ut för samma sak inför en tävling, gjorde sjukt ont att gå, men kändes bättre att gå på tå eller att springa lätt på framfoten.

På 3 dagar gick det från att göra så ont att jag inte kunde gå, till att vara helt borta, stretchade inre vadmuskeln som en galning, flera gånger om dagen.
1976 • Västerås
#18
3 februari 2015 kl 15:52
1 Gilla
@Anna ska kolla om jag har någora bilder från mobilen i hemma datorn från tejpningen och se om jag kan få in dom på forumet ikväll. Tejpningen var lite annat än dom youtube tejpningar jag har sett.
Angående strumpan, Strassburgstrumpan, så går det att sy en själv med lite kreativitet. Jag körde fotbollstrumpa när jag sydde en.

Jag gick från ont i båda hälarna vilket jag uppskattar till smärtan motsvarande att gå på en brinnande lego bit, 1- eller 2-plupp varje steg hela dagen, till att springa 10 km tunnelrun 2 månader efter rehab började.
Men det kräver mycket av dig och att ta det lugnt med att komma igång med löpningen. 5 min per vecka och öka 1 min i taget.

Sen aldrig barfota. Foppatofflor inne när jag var hemma och det har jag fortfarande när jag är lite öm eller trött i hälarna.
Återkommer om jag hittar bilder.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#19
4 februari 2015 kl 08:05
Gilla
Bild uppladdad av Henrik Ortman
Jag har känningar i en av mina hälar till och från. Hela första halvåret 2014 kände jag av det. Fick tips av min massör att sätta dit en framfotspilott i skons innesula på mina vardagsskor. Alltså ett extra stöd åt mitt nedkjunkna fotvalv. Tycker det hjälpte riktigt bra.
Tyvärr har känningarna kommit tillbaks så jag har precis gjort samma sak på mina vinterskor.
Har dock ännu inte provat dem mer än två dagar nu jag istället blev förkyld och håller mig hemma.
Se bild.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.