Löpning Övrigt 23 inlägg 10636 visningar

Skidor - tips?

Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#1
10 december 2011 - 11:55
Gilla
Hej!

Jag har lagt in en fråga i forument på skid.se men där är inte aktiviteten så stor som här på jogg.se så jag har tyvärr inte fått någon respons ännu. Kanske finns det någon här som kan ge råd om vad jag ska införskaffa för längdåkningsskidor till vintern? Har sprungit i många år och tänker att så småningom kanske göra klassikern och nånstans måste man ju börja, så varför inte med skidåkningen?
http://www.skid.se/Forum/Trad.aspx?subid=15063

Mycket tacksam för hjälp!
< < < 1 2 > > >
1973 • Aplared
#2
10 december 2011 kl 12:16
Gilla
Jag tycker du ska ta kontakt med en handlare som det vad han pratar om.Inte vilken sportaffär som helst utan en som verkligen kan skidor.
Sedan ska du inte köpa för billiga prylar det är faktiskt så illa att du förmodligen inte kommer att tycka det är roligt att åka i såfall.
Vallningsfritt är nog inte heller att rekommendera fast det finns ett par nya varianter på marknaden nu som kanske skulle kunna vara ett alternativ tex Atomic Skintec..Jag tror att de skulle kunna funka alldeles utmärkt för träning ....
Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#3
12 december 2011 kl 19:43
Gilla
Hej och tack för svar.

Har även fått ett svar på skid.se och fortsätter nog tråden där men kan ändå inte låta bli att fråga VARFÖR ska jag inte köpa vallningsfria skidor? Och har du nåt tips på en bra handlare, eller förslag på hur jag kan bedöma handlarens kompetens på området?
Johan Thalin
1980 • Storvreta
#4
12 december 2011 kl 21:15
Gilla
Ann-Sofie:

Jag tycker du ska vända dig till Team Sportia i Uppsala. De är mycket kunniga. Låt dem titta ut skidor åt dig utifrån dina önskemål. OM du ska ha vallningsfritt eller ej beror på vad du är ute efter skulle jag påstå

Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#5
12 december 2011 kl 21:24
Gilla
Hej Johan!

Tack för tipset. Då tar jag med mig Roslagens Collina och åker till Uppsala! ;) Kanske kan jag lura honom att köpa skidor också...
Johan Thalin
1980 • Storvreta
#6
12 december 2011 kl 22:36
Gilla
Ja visst tycker jag att du ska lura på honom ett par, när ni ändå far in. Fick för mig att du borde vara Klas sambo, på namn och bostadsord. Kom mig inte för att fråga. Hälsa Klas!
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#7
13 december 2011 kl 09:09
Gilla
Jag tror vallningsfria skidor har blivit bättre...
Själv köpte jag skidor från Pölders i Nässjö på tiden den begav sig...Men med facit i handen tror jag att det hade varit bättre för mig med vallningsfria...Som det var då så vallade jag i en timme och orkade köra en halvtimme hehe Tidigare norrlänning...ska jag väl tillägga!
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
13 december 2011 kl 17:46 Redigerad 13 december 2011 kl 17:46
Gilla
Om du tänker köra Öppet spår eller Vasaloppet småningom som en del av Klassikern tycker jag du ska lära dig valla. Visst kan man få hjälp för en slant och ibland blir det bra men långt ifrån alltid. Och det är trist att valla om när man inte vet hur.
Vallningsfria skidor har aldrig lika bra glid som någorlunda rätt vallade skidor. På slaskigt före kan man få bättre fäste men inte annars. Det finns vallatejp och spray för den som vill valla "så lite som möjligt".
Det är MYCKET roligare att åka på skidor med bra glid. Och i Vasaloppet är det mest stakning så glidet är det viktigaste.
Något som också är viktigt för glidet är att spannet är rätt - inte bara hur långt det är utan också hur det är byggt. Efter att ha kört två år på Atomic och blivit frångliden i varenda backe trots "perfekt" vallning det andra året går jag nu tillbaka till Fischer, andra märken har jag inte provat. Köp ett Vasaloppspaket så får du bra utrustning (inget billigare), vill du ha bättre grejer så gå upp en prisklass eller två. Längdskidor är fortfarande rätt billiga för att vara sportutrustning. Lycka till!
Johan Thalin
1980 • Storvreta
#9
13 december 2011 kl 20:51
Gilla
Går inte att säga att ena eller andra märket glider bättre. Det handlar om rätt skidpar för rätt åkare. Men så klart kan vallningsfritt aldrig gå lika lätt utför.
Tor
1975 • Göteborg
#10
14 december 2011 kl 08:38
Gilla
Utvecklingen på vallningsfria skidor går som sagt framåt. Fanns ett test i senaste numret av Vasalöparen där bl.a. Atomics Skin Tec fick väldigt bra kritik: http://www.polder.se/sv/produktsortiment/langdskidor/atomic/atomic-skin-tec/

Som Oldboy skriver så är spannet helt avgörande. Spelar ingen roll om du har världens bästa valla ifall du inte kan få ner skidan i spåret. Att gå efter priset när man köper skidor är ingen bra idé eftersom dyra skidor ofta har hårdare spann vilken man som nybörjare inte klarar av.
1978 • Arboga
#11
14 december 2011 kl 09:53
Gilla
Att köpa skidor är inte en enkel process. iallfall inte för en nybörjare.

Som det nämnts ovan så är åkbarheten inte riktigt i relation med priset. Varje märke har olika modeller och de speglar både material i skidan/belag och hur skidan är utformad(spannet).
Den första frågan varje köpare måste ställa sig är hur man ¨åker skidor?
En nybörjare behöver mjuka skidor för att få fäste, en erfaren med bra teknik uppskattar hårda skidor med väl definierat spann för att få både bra fäste och bra glid. Gör man tvärt om så får nybörjaren aldrig fäste och den med bra teknik kommer att klaga på dåligt glid.

Tyvärr är bra skidor idag dyra, men det är en bra investering. Köper man bra skidor och sköter dem så håller de minst 10 säsonger med många mil varje år. Det är inte som med löparskor som man mer eller mindre måste kasta efter ett år.
Tor
1975 • Göteborg
#12
14 december 2011 kl 10:03
Gilla
"Att köpa skidor är inte en enkel process. iallfall inte för en nybörjare."

Jag tycker att processen är ganska lätt - man går till en butik som verkligen kan och går på det som dom säger ;-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
14 december 2011 kl 11:46
Gilla
Johan, jag törs påstå att Fischer har bättre glid än Atomic. Jag har rätt spannlängd, min vallning i år efter egen bedömning blev samma som den Swix la ut som sista vallningstips och många körde på. Fästet var däremot minst lika bra. I omklädningsrummet mötte jag en annan åkare, inte nybörjare han heller, som hade precis samma erfarenhet. I fjol hade jag aningen annan vallning och trodde det dåliga glidet berodde på det. Icke. Atomics skidor är helt enkelt inte Vasaloppsskidor, de har en annan spannkurva som ger bättre fäste men sämre glid. Kan passa utmärkt för de kuperade spår som många mästerskap körs i men Vasaloppet är ett extremt stakningslopp, glidet är helt avgörande de flesta år.

Man blir aldrig fullärd i vallningens konst men jag vill påstå att jag kan valla bra för de flesta fören även om just Vasaloppet ofta är en extra utmaning här också. Men i fortsättningen kör jag inte på mina fräscha Atomic på tävling, väljer mina Fischer fast de har mer slitna belag.

Tor, du har en poäng i att dyra skidor kan vara fel för nybörjaren, men jag tror att löpare i allmänhet har styrka för bättre frånskjut och ganska lätt kan lära sig bra teknik för diagonalåkning. Med ett mjukt spann får ju tyvärr nybörjaren onödigt dåligt glid. I första hand väljer man ju annars hårdhet efter ens vikt - åkskickligheten gör lite på marginalen enligt min skidhandlare. Nybörjaren kan till en del kompensera med längre vallningszon och/eller tjockare fästvalla. Så har man inte alltför dåligt med kosing kanske man kan börja med ett par vallningsfria skidor och köra med dem tills man tränat upp sig. Utan vallning kommer man kanske ut oftare. Om man inte tycker det är för tråkigt att bli frånåkt hela tiden.
1955 • Sandviken
#14
14 december 2011 kl 13:28
Gilla
oldboy har sammanfattat detta om skidor på ett bra sätt.
Skriver ändå några rader. Vallningsfritt är inte något bra alternativ om man vill åka mer än ett par ggr per år. Att försöka träna med gör knappast att man vill fortsätta med skidor.
De dyraste skidorna är faktiskt bättre men ett Vasaloppspaket funkar utmärkt.
Jag har både de dyraste och skidor ur ett Vasaloppspaket men för min del märker jag ingen skillnad. De dyrare är lite lättare men som sagt inget jag känner.
Vad som kan vara att tänka på är pjäxorna att de verkligen känns bra och passar. Här bör man verkligen välja rätt.
Vallning är alltid ett litet problem i början och det är något man lär sig. Jag kör i regel runt 15 mil innan jag lägger på nytt glidvax. Fäste får man anpassa efter dagens före men här går det fint med tejp om man inte vill .


1970 • Nordingrå
#15
14 december 2011 kl 13:30
Gilla
Svår fråga men jag tror att det är klokast att gå till en sportaffär som är duktiga på skidor. Vad gäller spann så är det "rätt" spann som gäller, dvs såväl nybörjare som vana skidåkare måste kunna trampa ner fästzonen i snön. Möjligen ska en nybörjare välja något mjukare spann (åtminstone inte för hårt) då tekniken ute i spåret knappast kommer att vara 100-procentig i relation till den enkla testningen vid skidköp. Skaffar man sig efterhand en bra teknik går det alltid att korta ner fästzonen lite.

Vad gäller märke och fabrikat så är det en smaksak. Jag ställer inte upp på Oldboys resonemang om att Fischer generellt har bättre glid än t ex Atomic. För att kunna dra en sådan slutsats så bör man nog först ha prövat tiotals par av var sort för att kunna uttala sig. Möjligen skulle det kunna visa sig att det ena märket har en jämnare kvalitet men jag är tvärsäker över att det kommer att finnas undantagspar av båda märkena som utmärker sig särskilt. Skulle man sedan göra om samma tester vid olika fören så skulle olika par utmärka sig vid olika förutsättningar.
Under min mest skidaktiva tid som junior tävlade jag på det numera insomnade längdskidmärket Kneissl. Jag hann väl med 8-10 par under mina år som junior och jag kan säga att de olika paren var tämligen olika. De allra första Kneisslskidorna var i en klass för sig, åtminstone när det gällde traditionellt kallföre. Ibland så korsbytte vi skidor inom träningsgruppen för glidtester då olika åkare står olika på skidorna, men mina White Star Ultra var i princip oslagbara.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#16
14 december 2011 kl 14:34 Redigerad 14 december 2011 kl 14:38
Gilla
Örjan: Liket (Kneissl) lever.
http://www.kneisslnorthamerica.com/store/categories.php?category=Cross-Country-Skis

Det lustiga med Fischer och Vasaloppet är ju att vinnaren inte har Fischer nuförtiden. Men det beror kanske på att de inte prioriterar dessa elitåkare utan satsar på WC-åkarna istället. Det motsäger dock Oldboys hypotes om att Atomic skulle vara bättre på mer kuperade banor. Fischer dominerar ju stort i toppen av dessa lopp.

Kör Fischer själv ofc.
Tor
1975 • Göteborg
#17
14 december 2011 kl 14:36
Gilla
"jag törs påstå att Fischer har bättre glid än Atomic"
Ett så kategoriskt uttalande är aldrig rätt.
http://img1.custompublish.com/getfile.php/792915.1151.fqucqyacfy/Oskar+Sv%C3%A4rd+portr%C3%A4t.jpg
1970 • Nordingrå
#18
14 december 2011 kl 16:29 Redigerad 14 december 2011 kl 16:32
Gilla
Där ser man Johnny!
I Sverige verkar man dock inte finnas vad gäller längd (sökte på google).
Länge leve Kneissl!

Edit:
Förklaring till mitt tidigare inlägg. Vad jag menade med mina första Kneissl var att dessa var ett av dessa undantagsexemplar som hade ett exceptionellt bra glid. Förutom dessa så ägde jag i min ungdom ett par Peltonen som var av samma slag. Övriga skidor jag ägt har varit "normalexemplar" eller sämre.
Johan Thalin
1980 • Storvreta
#19
14 december 2011 kl 17:07
Gilla
@Oldboy: Det är märkligt att Oscar Svärd lyckats vinna vasaloppet 3 gånger under 2000-talet på Atomic om de inte glider bra. Även Madshausskidor och Rossignol har stått som segrare men inga Fischer, detta till trots att säkert 60-70% åker på dessa skidor:)

Skulle nog hävda att en skidas glid är till största del spann och struktur på belaget. Sen kan valla ge det där lilla extra.

Jag säger det igen att uttala sig om att det ena skidmärket är bättre/bättre på platta eller kuperade banor tror jag inte ett smack på. Men kul med lite debatt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
14 december 2011 kl 18:14 Redigerad 14 december 2011 kl 18:18
Gilla
Jaha, där ser man! Jag får väl backa där då :-( Men för några år sedan, innan det kom lite nya special-extradyra från några märken, tror jag det var så att belagen var i princip likvärdiga från alla stora märken, likaså fanns (och finns nog) det "undantagsskidor" som Örjan säger, skidor som var ett snäpp bättre än alla andra. Det som skilde var spannet, det har experimenterats med olika spannkurvor men fabrikanterna har inte kunnat mäta riktigt noga hur de lyckades med varje skida. Det kan man nu så det borde gå att köpa bättre skidor idag men jag tvivlar, tror det tar några år till innan man har förstått tillräckligt. Sponsrade lag lär ha folk som åker till fabriken i början av varje säsong och väljer ut kanske 50 par.

Mina Atomic (f.d. "värstingskidor") har ett långt spann och jag tror Atomic har gjort så med avsikt. Skidrävar jag pratat med, sedan jag lokaliserat problemet till spannet, säger att ett långt spann ger sämre glid men bättre fäste och det stämde på mig och min olycksbroder på Vasaloppet i fjol och förrfjol så jag tyckte jag hade bra på fötterna (Höhö).
Tydligen är det inte så enkelt. Eller så har Oskar Svärd fått tag på ett par sådana där "undantagsskidor", ett par som Atomic misslyckats med men blivit precis rätt för honom.

Vad säger panelen, ger ett längre spann sämre glid? I så fall varför? Eller är det så att i de flesta fall betyder ett långt spann att fästvallan mitt under foten får lite bättre kontakt med snön och därför bromsar - men i vissa fall är skidan styv nog att hindra detta?

Struktur är nog viktigt vid lite blötare före (inte ovanligt på Vasaloppet i o f s) men vid kallföre tror jag det är marginellt. Någon mer underbyggd åsikt har jag inte, har inte haft möjlighet att jämföra heller.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.