24 mars 2008 kl 16:34
Redigerad 24 mars 2008 kl 20:26
Re: Mattias J:
Absolut så sänks prestationen när kroppen har övergått till fett som huvudsakligt bränsle. Och det är ju där man kommer in på den andra delen i konceptet: compete high! som Olof R påpekar.
Men hur mycket carbs man än trycker i sig före och under en lång uthållighetsprestation (när vi nu snackar om maror och däröver) så räcker det inte hela vägen och har man då tränat upp sin "fettprestationsförmåga" från 70% (av vad man presterar med fulla glykogendepåer) till 90% så är ju mycket vunnet för slutdelen av tävligen.
(jag vet inte om procentsatserna är relevanta, de är bara tagna som exempel)
Angående dam-maran LA-1984 så vill jag minnas att det var väldigt varmt så det var nog mest vätskebrist som fick tävlanden att ragla i mål. Knappast kolhydratbrist eftersom kolydraternas betydelse för uthållighetstävlingar var så välkänd 1984 att det vore osannolikt att någon deltagare på högre nivå skulle ha missat detta. Hon som raglade värst låg väl topp-20 innan hon väggade, om jag minns rätt (?)
Angående påverkan på nervsystemet vid "train low" så kan jag vittna om att jag kännt mej lite lätt vimmelkantig då jag kommit hem efter 3:40 h rullskidåkning med enbart vatten. Ungefär som efter 2 glas vin. Men till skillnad från vinet så gick vimmelkantigheten över med en syltsmörgås och ett glas mjölk.
Man bör nog planera sin träning så att passet avslutas när man kommer över tröskeln hemma. Absolut inte ta bilen till motionsspåret och sedan räkna med att köra hem direkt efter 3+ h low carb.
Hur tränar man då upp sin "fettprestationsförmåga" ?
Jag kan bara komma på 2 sätt varav det ena är "train low" och det andra är att lägga in ett ordentligt antal distanspass som är en bit längre än det lopp man förbereder sig inför. T.ex. 45-50k om vi snackar träning inför en mara.
Givetvis har jag liksom alla andra sneglat på Szalkais program men jag tycker det är förvånande hur lite distans dessa program innehåller och vilket lusigt tempo, ända ned till 3.30-programmet, som är föreslaget för de distanspass som ändå finns. Ska man dessutom dricka sportdryck under dessa pass så tror jag inte att man är optimalt förberedd eftersom man då inte har fått känna på de låga glykogennivåer som nog är ofrånkomliga under marans slutmil.
Jag är knappast personen att dissa Szalkai eftersom jag är nybörjare i maratonsammanhang, men det är min spontana reflektion iaf.