Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 17902 visningar

Vandrande njure

Tina Jakobsson
Nyköping
#1
3 januari 2012 - 19:04 (Redigerad 3 januari 2012 - 19:05)
Gilla
Jag har under ett par månader haft ont i högra sidan, i magen, och mått riktigt illa periodvis. Speciellt när jag sprungit. Hittade en stor knöl till höger om naveln som gick att flytta runt och självklart blev jag orolig och misstänkte det värsta.

Efter ett antal besök hos olika läkare som först inte hittade någon knöl (misstänker starkt att de trodde att jag var inbillningssjuk) så fann de till slut knölen. Att de inte hittade den i första skedet berodde på att jag låg ned vid undersökningarna, men det var först när jag stod upp som den kändes.

Efter ett par röntgenvändor så fick jag diagnosen vandrande njure. Höger njure har alltså lossnat från sitt normala läge och fallit ner. Jag har googlat en hel den på detta nu och insett att jag passar perfekt in på typen som drabbas. Lång, smal kvinna som tränar en hel del och som äter lite för lite. En av läkarna trodde att den kan ha lossnat på grund av löpningen och, förstås, att jag hade anlag för att den skulle lossna.

Min fråga är om någon därute drabbats av samma sak och har erfarenheter att dela med sig av. Har ni blivit opererade? Går det någonsin att springa igen? Jag ska till en kirurg snart och diskutera vidare behandling. En vandrande njure i sig är inte farlig men i mitt fall så har jag ont av den.

Om någon känner igen detta, hör gärna av er! Vågar tyvärr inte springa mer eftersom det blir för stötigt och gör ont. Jättetråkig inledning på året men jag är ändå glad att det inte var något värre. Nu måste jag bara bearbeta det faktum att jag inte kan springa igen på ett tag :)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
3 januari 2012 kl 19:37
Gilla
Oj det lät riktigt jobbigt, måste göra jätteont. Jag har tyvärr inte några ideer till lösning åt dig men jag önskar dig all lycka till, att det ordnar upp sig så du snart får springa igen. Kram
1952 • Varberg
#3
4 januari 2012 kl 10:14
Gilla
På 60- och 70-talet opererade man ofta detta som inte är så ovanligt. Man hade gränsvärden för hur mycket den skulle röra sig mellan liggande och stående. Jag tror man opererar betydligt färre numera, men har man ordentliga besvär som kan kopplas till den vandrande njuren så känns det rimligt att åtgärda. Jag tror inte det ska hindra dig i löpning eller annat, men det liksom allt annat får du förstås diskutera med din kirurg.
Berätta gärna vidare.
Tina Jakobsson
Nyköping
#4
4 april 2012 kl 13:51 Redigerad 4 april 2012 kl 13:53
Gilla
Ville bara skriva och berätta att jag ÄNTLIGEN, efter månader av krigande med läkare som vägrat tro på mig och som vägrat skriva specialistläkarremisser, fått klart med operation!

Jag har med hjälp av vänliga människor på nätet hittat artiklar och annat som slutligen lett mig till den enda läkaren i Sverige som opererar vandrande njurar. De får in ungefär en patient om året med denna åkomma.

När de limmat fast njuren igen så kan jag till och med ta upp löpningen på sikt! Så till hösten kan jag nog lunka fram i spåret igen :) Nu har jag inte sprungit på flera månader eftersom smärtan tilltar markant efter ansträngning, och nu har jag ont till och med när jag bara sitter ner. Så gissa om jag räknar dagarna till operation.

Om det finns någon enda människa därute som har samma problem så ska ni veta att det finns hjälp att få. Kontakta mig gärna!

Hälsningar från en som redan längtar till hösten :)
1952 • Varberg
#5
4 april 2012 kl 15:06
Gilla
Lycka till och berätta hur det gått.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#6
4 april 2012 kl 17:13
Gilla
Lycka till!
Victoria
1970 • Mölndal
#7
4 april 2012 kl 21:16
Gilla
Heja dig!!!! Lycka till med operationen!
Mariann Tell
1943 • Spånga
#8
5 april 2012 kl 02:18
Gilla
När jag var ung och smal (trånar inget) fick jag njurstensanfall som visade sig bero på vandrande njur. Den var alltså inte helt lös med sjönk ner. Jag gick njurstensdanflll och det som hjöpte var att i princip stå på huvudet1
För några dagara sedanfick jag en ohygglig värk som på något sätt var bekant. Helt nyligen konstattreades att min magsäck näste helt och hållet varndat upp i bröstkorgen vilket ger utrymme för njuren att sjunka ner igen. Vilket den troligen gjorde! Inte kul att verka börja om igen.
Llycka tilll med en operation.
Mariann Tell
1943 • Spånga
#9
5 april 2012 kl 02:20
Gilla
Ursäkta alla felstavningar! Jag trånade alltså inte - jag tränande inte.
Walker67
1947 • Växjö
#10
5 april 2012 kl 23:38
Gilla
Nä, det var inget att tråna efter, det fanns väl snygga killar att kasta trånande blickar på i stället. ;).
Vandrande pinnar har jag hört talas om, men inte vandrande njurar.

Ursäkta, men mitt i allt elände är det befriande med lite humor, hoppas givetvis att operationen går bra !
1991 • Linköping
#11
22 augusti 2018 kl 09:32
Gilla
Hej Tina!
Du kanske inte är aktiv här längre men jag fick fram denna tråd när jag googlade på vandrande njure så gör ett försök.

I juni hittade jag en stor knöl i magen. Gjorde ett ultraljud där dom såg att det var min njure som vandrar runt.. dom menar att det är ofarligt och att man inte gör något åt det.
Jag har fått högt blodtryck pga detta. Illamående, yrsel, uppsvälld mage och smärta som känns som mensvärk. Är också orolig för att det kan påverka framtida graviditet.

Hur tog du dig vidare och var fick du tag på den enda kirurg i Sverige som opererar detta?
Hur gick det sen efter din operation?

Mvh
Elin
1958 • Örebro
#12
15 december 2019 kl 22:14
Gilla
Hej! Min vandrande njure vände sig, det blev helstopp
Kateter lades in i väntan på operation. Nu är det 20 år sedan och 20 besvärsfria år med full rörlighet, inga problem med löpning eller annat. Mvh Barbro
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.