Löpning Skador & Rehab 67 inlägg 134989 visningar

Rejäl smärta undersida/utsida fot

Kristina Linder
1981 • Göteborg
#1
10 januari 2012 - 12:59
Gilla
Jag sprang mitt första långpass på länge i fredags (17 km) och det resulterade i väldigt ond fot. Jag har gjort en bild här för att förtydliga:
http://dl.dropbox.com/u/103132/fot.png

Det är inte smärtsamt i vila utan enbart när jag ställer mig upp som det gör oerhört ont under foten (notera där jag markerat med rött fast tänk strax under foten). Det gör så ont att det blir jobbigt att belasta den faktiskt. Har haft problem med plantar fasciit men detta är något helt annorlunda tror jag.

Viss ömhet kan observeras när man trycker längs med på området som jag ritat med rött, alltså mer utsida än undersida. Men när jag ställer mig upp så känns det i undersidan mest, och som om jag vill krulla ihop hela hålfoten för det gör så ont.

Någon som upplevt något liknande? Det hjälper att gå på tå!

Dr Google var till väldigt begränsad hjälp så testar om någon har en diagnos här. Vilar i alla fall tills det går att gå normalt.
< < < 1 2 3 4 > > >
1952 • Varberg
#2
10 januari 2012 kl 13:40
Gilla
Bra med bilden. Verkar ha kommit så pass snabbt och vara så intensivt så man bör utesluta stressfraktur i första hand.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#3
10 januari 2012 kl 14:08
Gilla
Kristina:
Exakt där har jag haft ont efter några pass. Mina egna gissningar är att det (på mig) är en blandning mellan felaktigt knytna skor och att jag t.ex. kört ett lite längre pass och på slutet spänner mig mer när jag sätter i foten. "Överansträngning" i någon muskel eller sena alltså.

1952 • Varberg
#4
10 januari 2012 kl 15:24
Gilla
Det håller jag inte med om. Vad nu "överansträngning" är för något.
Intensiteten i smärtan talar för fraktur, bristning eller kraftig inflammation. Lokalisationen är för mycket på utsidan för att det ska stämma med en bristning i plantarfascian och det stämmer inte riktigt med inflammation i peroneussenorna heller men det kan vara värt att känna på dem fram till fästet. Återstår fraktur i metatarsale 5 som jag tycker man bör kolla om belastningssmärtorna fortsätter vara så pass svåra. I bästa fall är det en bristning i någon mjukdelsstruktur.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#5
10 januari 2012 kl 15:29
Gilla
Tage:
Jag är absolut ingen expert, men jag skrev vad JAG har kunnat dra för paralleller. Dvs just dåligt knytna skor och spända steg.
Sen vad alla muskler och annat inuti foten heter, har jag ingen aning om..
1952 • Varberg
#6
10 januari 2012 kl 15:38
Gilla
Det viktiga är vad som bör göras. Om så pass svåra belastningssmärtor kvarstår anser jag att det bör undersökas närmare.
Tom
1968 • Oslo
#7
10 januari 2012 kl 15:48 Redigerad 10 januari 2012 kl 15:48
Gilla
Jag hållar med Tage i hans andra post. Hans första post manglar en "inte" såvid jag kann se.

Att det inte gör ont under, men på utsidan, kan ochså indikera en fraktur. Men jag skulle villa tro det gjorde mer enn bara litt ont.

Prova ochså googla "cuboid syndrome".
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#8
10 januari 2012 kl 15:51
Gilla
Har exakt samma känsla just nu. Sprang på Nya Zeeland för två veckor sen, 7 km, och kände en överansträngning på exakt samma ställe. Sen vilade jag, det gick över, och kunde köra flertalet pass obehindrat förra veckan. Sen körde jag 18km i lördags och det kom tillbaka. Ett maxlopp på 3km i söndags gjorde inte saken bättre. Har trott på plantar fasciis men har aldrig haft det och vet inte hur det känns. Kan du jämföra med hur det kändes när du hade problem då? Ska till min sjukgymnast på torsdag och han har garanterat svaret, jag har det inte. Vill springa nu!!
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#9
10 januari 2012 kl 15:52
Gilla
Tack så hemskt mycket för era svar! Jag kanske får bita ihop och ta mig till någon sorts undersökning om det inte blir bättre inom närmsta två dagarna. Tycker att vilan idag har gjort det en aning bättre så det kanske är nån sorts mjukdelsstrukturbristning, Belastningsproblemen är kvar men kanske en aning mindre intensiva, och det känns litegranna som det "kliar" inne i foten.
Så himla typiskt i alla fall, jag som precis kommit igång efter mitt knäont jag fick i fjällmaran i somras.

Under långturen var jag så fokuserad på att orka springa hela rundan jag hade i huvudet så jag kände inte ens att jag hade ont förrän jag var klar.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#10
10 januari 2012 kl 15:56
Gilla
Åh Andreas! Plantarproblemen gör väldigt ont i den där senan som går mellan häl till tårna. Om du tar tag i dina tår med ena handen och drar dom mot dig kan du känna en sena väldigt tydligt som går liksom i mitten av fotsulan, tryck lite på den precis framför hälen mot hålfoten. Det är vanligen ömt där. Vanligt är också diffus smärta och stelhet på morgonen när man sätter ner fötterna. Men den senan går verkligen från häl till tå i mitten av foten. Den här smärtan jag har nu är mer utsida/undersida.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#11
10 januari 2012 kl 15:58
Gilla
Tom: Cuboid syndrome låter faktiskt som något ganska troligt. Speciellt när jag kollar på den här bilden här i denna posten:
http://lifttorun.wordpress.com/category/cuboid-syndrome/

Undrar hur det behandlas. Man vill ju springa! Jag har sandsjöbacka trail marathon den 21/1 och vill så himla gärna bli frisk superfort.
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#12
10 januari 2012 kl 16:09
Gilla
Jag har verkligen inget ont i den senan eller i hälen, Väldigt svårt att trigga smärtan på annat sätt än att stå på foten och rulla på den. Då känns det tydligt. Det gör inte jätteont men känns. Det gör att jag vill utesluta plantar fasciit. Just att det lindrar betydligt att gå på tå också. Märklig känsla som är svår att få info kring. Som du säger, man vill ju få ordning på det fort! Känns mer som en överansträngning i foten än någon fraktur eller senpåverkan. Men det är ju bara den allmänna känslan jag har. Att det kommer tillbaka tyder dock på något annat tycker jag.
Tom
1968 • Oslo
#13
10 januari 2012 kl 16:10
Gilla
At det er bättre i dag er positivt. En stressfraktur eller en stressreaktion gör nog oftast så ont at du inte kan springa.

Klia förbindar jag med plantar fasciitis. Men cuboid-syndromet skall vara mycket likt pf.

Från Maharam's "Injury manual":

Cuboid Syndrome
Symptoms: Pain in arch, which mimics plantar fasciitis, but pain not usually seen with first step in the morning.

Likely treatment: Cuboid pad (en kudda der du har tecknat en röd strek) and no running for 6 weeks. Repeat manipulation of bone back into place weekly. Orthotic or orthotic adjustment. PRP (injektion av plasma) speeds healing of the ligament.

Min ärfaring er at man inte måste lita på vad man lesar om skador på internett (inte det jag skriver heller). Men om du snackar med en läkare, kann du ju alltids nämna det.
1981 • Nybro
#14
10 januari 2012 kl 16:24
Gilla
På bilden du visar verkar det vara liknande problem som jag hade förra våren. För mig hjälpte det med laserbehandling och vila i cirka en veckan. Började sedan försiktigt med crosstrainer och efterhand löpning.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#15
10 januari 2012 kl 16:41
Gilla
Jag borde nog försöka ta mig till en sjukgymnast med tanke på svaren här. Det råkar inte vara någon som känner till någon bra i Göteborg? Jag vet inte ens vart man vänder sig med skador, brukar alltid bara vänta ut dom tills det gått över...

Johan: fick du laserbehandling av sjukgymnast? Eller ska man ta sig till en läkare i första hand?
ed.
2007 • Uppsala
#16
10 januari 2012 kl 16:48 Redigerad 10 januari 2012 kl 17:10
Gilla
- Kan vara dags att kontakta doktorn och be om en röntgen av foten, frågeställning Jones fraktur. Landar du på utsidan av foten när du springer? Jones fraktur är "lilltå" metatarsal-fraktur. Om det är Jones fraktur behöver ortopeden ev sätta dit en skruv. Löpvila 6-8 veckor.
- Om röntgen inte visar fraktur, kan det vara värt att göra en MR för att utesluta stressfraktur. Löpvila 8-12 veckor (vattenlöpning ok).
- Cuboid syndrome: den lilla rackarns benbiten cuboid har ramlat ur sin plats. En van sjukgymnast kan trycka den på plats vilket ska ge smärtlindring omgående. Upprepas en gång per vecka i 6 veckor.
- Kolla gärna på http://orthopedics.about.com/cs/brokenbones/g/jones.htm eller http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/jones-fracture .
- Observera att det här enbart är antagningar och gissningar, inte någon diagnos.
- Testa om du kan vicka på lilltån, både uppåt och nedåt. Det utesluter sen-skada.
- I praktiken ringer du din vårdcentral och ber att få en läkartid, be honom/henne att underöka fotten och propsa om en akutremiss för vanlig slätröntgen, ta dig till sjukhuset direkt till röntgen. Be dem ringa in svaret till läkaren på vårdcentralen. Det är det smidigaste. Eller så kan du sätta dig på akutmottagningen/ortopeden och bli udnerökt och propsa på en röntgen.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#17
10 januari 2012 kl 17:25
Gilla
Tack David, jag ska memorera allt det där till läkarbesök. Lyfter jag lilltån så kan jag få nästan samma smärta i utsidan foten (mitt rödmarkerade område) som när jag belastar. Dock är det fullt möjligt att lyfta och sänka tån så det utesluter förhoppningsvis fraktur.

Kristina Linder
1981 • Göteborg
#18
10 januari 2012 kl 17:44
Gilla
senskada menade jag, inte fraktur..
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#19
12 januari 2012 kl 12:55
Gilla
märkligt...
Jag var ute i förrgår och sprang en runda som var lite längre än jag gjort de senaste veckorna och allt kändes som vanligt när jag gick och la mig. När jag vaknade igår gjorde det djävulskt ont på precis samma sätt och ställe som du beskriver. Det gör lika ont idag, men bara när jag belastar foten och det gör mindre ont att gå på tå. Jag tänkte att jag hade överbelastat foten och att det går över med vila, men efter att ha läst era inlägg är det kanske bäst att gå iväg till en läkare ändå...

Hur har du det i din fot nu Kristina? Blir det bättre eller sitter smärtan i?
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#20
12 januari 2012 kl 13:22
Gilla
Linda det blev mirakulöst bättre igår kväll. Då hade jag näst intill totalvilat och bara rört mig mellan soffan och sängen hela dagen eftersom jag ändå var ledig. Alltså en markant förbättring. Eftersom jag saknar vett och sans och ska springa trail marathon om 9 dagar så testjoggade jag den idag. Det KÄNNS i foten, men gör inte ont vid belastning. Men obehaget finns där hela tiden, även om det märkligt nog var väldigt skönt att springa för det liksom kliar lite i den. Kliandet kom ungefär efter tre dagar efter incidenten med långrundan.

Jag hoppas du fått samma sak som jag Linda för i så fall går det från väldigt intensiv smärta till att snabbt bättre. Nu måste jag utvärdera ikväll/imorgon vad den här försiktiga joggingrundan gav för effekt. Återkommer med rapport!

Förresten: jag har masserat foten väldigt mycket under de här vilodagarna, och dragit och slitit i den för att sträcka ut överallt. Oklart om det varit till hjälp, men försämring blev det i alla fall inte.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.