Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4667 visningar

Smärta utsida underben vid löpning.

#1
4 december 2020 - 15:54 (Redigerad 4 december 2020 - 16:05)
Gilla
Hej!
Nu är det såhär att det inte är jag personligen som har problemet, utan det är min sambo (kvinna) som har stora problem med att hon får smärta i utsidan av underben vid löpning. Detta är alltså i muskeln som går från foten till knät ungefär, den som belastas när man drar foten "utåt".

Smärtan beskriver hon som "krampaktig", som om muskeln blir helt slut, "bränner". Den kommer smygandes varje gång vi springer och som jag förstår det blir den som allra värst i uppförsbackar. Det skumma är att ibland blir smärtan outhärdlig efter 4km ibland efter 1000m. Vi har även lyckats löpa 10km ihop, och hon hade inga problem under den sträckan. Passet efter gick rätt åt helvete. Detta är så J*kla frustrerande.

Vad har vi redan testat då?
Jo, vi har ändrat löpsteget till ett framfota sådant, med en stegtakt på cirka 180-190 steg i minuten.
Resultat: Bättre, men absolut inte löst.

Byta skor. Vi har testat fyra olika skor än sålänge. Vi har testat minimalistiska 0 drop, ett par salming 6mm drop, ett par Merrell 6mm och ett par Salomon 8mm.
Värst är Salomon skorna, i dom kan hon knappt springa 1km.
Därefter så upplever jag det som att det handlar om dagsform. Ibland funkar vissa skor bra men helt plötsligt funkar dom knappt alls.
Resultat: Vi blir ännu mer vilsna i jakten efter en lösning.

Löpform, teknik:
Hon har en tendens att slänga utåt med fötterna efter nedtramp, alltså att hälen vinklar inåt och tårna sticker iväg som en propeller utåt. Kanske ligger det i något i detta, men jag är helt ställd, vi får ingen rätsida i detta och jag börjar tro att det inte ens finns en lösning.
Detta problemet förstör hennes (och min) kärlek för löpning och allt hon önskar är att kunna springa smärtfritt.

Finns det någon här som har upplevt samma sak eller på något sätt kan hjälpa oss med denna situationen?

Tack på förhand.

Här är en kort GIF på fötterna: https://thumbs.gfycat.com/FrigidVillainousIbadanmalimbe-mobile.mp4
Broby
#2
6 december 2020 - 15:11
Gilla
Låter som benhinneinflammation? eller är jag helt fel på det, hade detta ett tag då jag spelade fotboll hjälpte inte med något man testade kändes det som, tog vila på ca 6 mån och körde mycket styrka för benen under den tiden. Kompressionsstrumpor för underbenet hjälpte bäst för mig
Kenneth Larsson
1964 • Vänersborg
#3
6 december 2020 - 19:23
Gilla
Filmen är inte jättetydlig, men om fotens utåtpekande rörelse görs med muskelkraft är den kanske inte helt ändamålsenlig och kan åtminstone bidra till snabbare utmattning i berörd(a) muskler. Det är ju många muskler som inte tål att jobba mer eller mindre statiskt speciellt länge. Kanske kan vara läge att se om rörelsemönstret går förändra så att foten och underbenet efter frånskjut kan vara mer avslappnade?Lite högre knälyft för att få tårna att gå fritt från underlaget utan att vinkla fötterna utåt. Alternativt böja i knäleden lite mer för att få hälarna närmare rumpan men utan att spänna fotledens muskler.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#4
6 december 2020 - 21:32
Gilla
Nu är det ju svårt att se på filmen men jag får en liten känsla av att hon landar framför kroppen. Gör hon det samtidigt som hon landar på framfoten så är ju hela underbenet spänt i landningen och det kan onekligen ställa till med både det ena och det andra. Skulle säga att det är betydligt viktigare att landa rakt under kroppen än att sikta på 180 steg/minut. Stegfrekvensen kommer för det mesta av sig själv efter ett tag.
1972 • Sävedalen
#5
22 december 2020 - 06:34
Gilla
Som sagt, svårt att se på filmen. Jag har själv haft liknande problem.

Viktigt är att sätta i fötterna så de pekar rakt fram, kl.12, annars får man snedbelastning. Själv hade jag en tendens att rulla på utsidan av foten, istället för att använda HELA foten.
Tips; träna hemma på att göra knälyft, 100 grader, alltså lite högre än 90. Sätt i HELA foten, pekandes rakt fram, kl.12.

Använd inre höftböjarmuskeln för att utföra knälyft. Det är endast denna muskel som skall ansträngas, baksida lår, rumpa, vader skall vara helt avslappnade. Även foten skall vara avslappnad.

Gör 10-20 lyft per fot 1-2 ggr per dag.

Denna rörelse kommer sätta sig i muskelminnet och hjälpa till med avslappning och korrekt fotosättning.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.