Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 6307 visningar

Ömmande knä efter nya knästöd

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
21 januari 2012 - 12:31 (Redigerad 21 januari 2012 - 12:31)
Gilla
Jag har dragits med problem liknande löparknä till å från sen ganska lång tid tillbaka. Vet att det går upp å ner å ungefär hur jag ska hantera det. Har såna där knästöd, Mc David Knee Support tror jag de heter. Ett sånt som man bara drar på (inga remmar eller nåt) å med hål för knäskålen. Minns inte vart jag blev rekommenderd det från första början men det har funkat bra.
Det har dock hänt att jag funderat på om det är helt bra då det trycker på sidan av knät där det liksom gör ont. Lite kluven i frågan.

Förra helgen gjorde jag en vurpa och knästödet gick sönder. Var och köpte nytt i veckan och invigde det igår. Idag tycker jag det ömmar mer än det gjort på ett bra tag på utsidan knät. Jag har kollat på nån slags måttabell att jag har rätt storlek. Men kan det här betyda att det ändå är så att det inte är så bra för mina problem, då det liksom ändå trycker åt rätt hårt på utsidan av knät? Eller ska jag tänka på nåt annat sätt?
Kanske att det ömmade lite under rundan igår men det gick över efter en kort stund å under kvällen hade jag inga besvär

Hoppas på lite tips :)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
21 januari 2012 kl 13:24
Gilla
Du skriver löparknä men menar du utsida knä eller knäskålen? Om det är utsida knä, dvs inflammerad slemsäck, tror jag inte det gäller med ditt nya support. Däremot om du har problem med t.ex hopparknä.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#3
21 januari 2012 kl 13:27
Gilla
Utidan knät är det som besvärar. Har fått lära mig att det är senan som går från höften och neråt. Tror den heter popiliteus eller nåt sånt tjusigt ord :)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#4
21 januari 2012 kl 13:32
Gilla
Det heter iliotibialis, tror jag. Du bör nog stretcha den senan istället för att trycka med ditt nya support.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#5
21 januari 2012 kl 13:33
Gilla
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#6
21 januari 2012 kl 13:46
Gilla
Jo men stretchar gör jag också. Men jag har ju haft glädje av stöden förut. Jag ska också nämna att jag har en tendens att vinkla inåt med knät när jag springer och att stöden hjälpt också på det viset, tror jag. Bör jag ändå prova å vara utan dem?
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#7
21 januari 2012 kl 13:57
Gilla
Varför inte. Även jag hade knästöd och skor med pronationsinlägg innan. Numer kör jag neutrala lättviktsskor utan något stöd. Du bör kanske byta skor?
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#8
21 januari 2012 kl 14:26
Gilla
Ja i å för sig, det är länge sen jag testade sist. Risken är att jag kommer känna efter massor, jag kan bli sån :) Samtidigt fick jag tipset att tänka som så att när jag t.ex. köper nya skor kan fötterna bli lite griniga till de är vana, det borde kunna vara så med stöden också egentligen, men jag ska ändå prova utan.

Jag springer i Asics Kayano, med pronationsstöd i (såna där utformade efter mina fötter). Har fått dem rekommenderade ihop med mina knäbesvär och dem i sig har funkat bra, så det tror jag kan vara klokt å fortsätta med.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#9
21 januari 2012 kl 17:01
Gilla
Är inte Kayano pronationsskor? Om du sedan lägger i pronationsstöd så blir det ju ännu värre.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#10
21 januari 2012 kl 17:24
Gilla
Jo det stämmer, men det är ändå dem jag blivit rekommenderade.. Jag har hört diverse åsikter kring detta med pronationsstöd och kayano ihop, men har ändå blivit rekommenderad dem båda.. Men man kanske ska tänka om?
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#11
21 januari 2012 kl 17:54
Gilla
Pröva åtminstone Kayano utan de extra stöden.
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#12
21 januari 2012 kl 20:48 Redigerad 21 januari 2012 kl 20:49
Gilla
Jag pronerar ganska mycket och sprang därför tidigare bara med skor med pronationsstöd (asics 21xx) och hade problem med löparknä till och från under flera år. Jag hade dessutom så svaga och låga fotvalv och fotleder att hålfoten tog i golvet om jag stod med raka ben och slappnade av...
Förra våren råkades jag se en film om barfotalöpning, och blev övertygad om att det faktiskt borde vara bättre att träna upp fötterna så att de fungerar som de ska istället för att knyta på stödskenor (asics) och springa vidare... skaffade mig ett par minimalistiska skor och la om löpsteget så det känns naturligt att springa utan dämpning (dvs landar aldrig på hälen eller med foten framför kroppen).

Resultatet efter ca ett halvår (med en hel månads avbrott eftersom jag gick för fort fram i övergången och lyckades skada ena foten):
Fotvalven och fotlederna är mycket starkare, hålfoten tar inte längre i golvet och antagligen pronerar jag mindre, men bäst av allt: inga som helst känningar av löparknä.

Min hypotes är att mina problem med löparknä till största delen berodde på pronationsstöden i skorna som jag trodde jag behövde, så jag hade antagligen sluppit de problemen om jag hade skaffat neutrala men dämpade skor också...
Så testa att springa i neutrala skor. Om din överpronering inte ger dig några problem är det ju inget du behöver förhindra... (eller testa minimalistiska skor, men se upp: de är beroendeframkallande...)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#13
23 januari 2012 kl 06:41
Gilla
Jag brukar promenera i ett par äldre Kayano utan stöd ibland och det känns jättekonstigt för fötterna, så jag vet inte om jag törs springa på det viset..

Igår var jag ut å sprang. Jag skippade stödet på höger knä för när jag tänkte efter lite så hade jag nog det mest av gammal vana, det var flera månader sen jag kan minnas att jag kände av det knät. Men jag tog på stödet på vänster, var nog med att se till att det satt riktigt, och så sprang jag. Det gick rätt bra, kändes lite obehagligt. När jag hade mellan en halv å en kilometer kvar drog jag ner det för å testa utan.. Läskigt ovant, men vet inte just om det gjorde mer ont. Men jag ska testa så lite fler gånger..

Vad jag kan tycka är lite mystiskt, som jag också observerat förr, är att löprundan gjorde mindre ont i knät, än vad långpromenaden gjort tidigare på dagen. Det tycker jag är väldigt väldigt märkligt..

Önskar er en bra dag!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#14
23 januari 2012 kl 16:43 Redigerad 23 januari 2012 kl 16:44
Gilla
kan rekomendera att bli ordentligt stark runt knäna istället. springer man med knästöd blir de musklerna bara svagare istället, eftersom knöstödet gör mycket av dess jobb. Det var i alla fall vad jag fick som svar när jag frågade en sjukgymnast jag gick hos om knästöd...

Finns förslag på bra övningar här på jogg, både för generell benstyrka och för just löparknä. Jag lyckades mota bort vad som verkade vara löparknä genom att använda övingar Eva Fridman föreslog. Gällande knät är balansövningar bra!

jag får också ont i knäna om jag går mycket, men i princip aldrig när jag springer. så kanske inte är helt ovanligt/konstigt att man får det?
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#15
23 januari 2012 kl 18:37
Gilla
Jo jag har också fått höra att jag inte ska använda dem i "onödan" eftersom de försvagar musklerna. Men frågan är om mina knän är redo för långa löppass utan stöden. Därför kanske jag ska göra så som jag gjorde igår, att springa sista biten utan, å öka upp den sträckan successivt. Styrketräning kör jag, och stretching också.. Men nu har jag fått en återbudstid till en sjukgymnast jag började besöka i somras, men det rann ut i sanden. Ska dit imorgon. Ska se vad hon säger, hon verkade bra :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.