Löpning Övrigt 45 inlägg 5320 visningar

Vad händer med Jogg.se

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#1
23 januari 2012 - 17:35
Gilla
Jag inser att att jag riskerar att reta upp en massa människor nu, men jag kunde inte hålla mig till sist. Vad har hänt med ett forum som som var öppet, fullt av kunskap men samtidigt ödmjukhet, nyfikenhet osv. Jag kanske är udda, men under den senaste tiden har forumet fyllts av spekulationer, dumheter, antaganden, och så vidare. Kan man verkligen inte göra så att man samlar vissa frågor under vissa rubriker, och att man faktiskt gör så att man man rensar lite i utbudet?
< < < 1 2 3 > > >
Fredrik
1975 • Stockholm
#2
23 januari 2012 kl 17:55
Gilla
Ge gärna exempel på trådar med dumheter och antaganden så man förstår lite mer vad du menar
Johan
1963 • LINKÖPING
#3
23 januari 2012 kl 19:29
Gilla
Nä, jag tycker inte du ska känna dig udda, ifrågasätter man inget
blir det sällan några ändringar här i livet.
Spekulationer och antaganden tycker jag hör till i ett forum, att det
sen kommer en o annan dumhet får man nog leva med.

Vad menar du med "rensa lite i utbudet" ?
Heike Emmrich
1962 • Oxelösund/Nyköping
#4
23 januari 2012 kl 20:05
Gilla
Jag håller med Gabriella, jag skriver inget på forumet längre, då jag fick svar som var vidriga, kränkande, lågvattenmärkta......2 st tyckte att jag inte hade alla hästar hemma då jag inte förstod varför min Forerunner ibland visade fel puls....ist för att ge mej tips vad felet kunde bero på.
jag anmälde inläggen , men inget hände ! de fick fortsätta skriva nedlåtande saker , även på andras inlägg.
Johannes Tyve
1975 • Söderhamn
#5
23 januari 2012 kl 20:12
Gilla
Det vore synd om det stämmer. Forumet är en av de stora styrkorna med jogg.se tycker jag jämfört med andra träningssajter. Har inte själv direkt märkt av någon försämring men tycker moderatorerna ska ta åt sig av kritiken.
1968 • Helsingborg
#6
23 januari 2012 kl 20:21
Gilla
Jag känner inte alls igen Jogg.se i beskrivningen. Jag har enbart fått konstruktiva och värdefulla synpunkter på mina frågeställningar i forumen här. Däremot kan jag se att personer som har en tråkig ton i sina inlägg snabbt blir konfronterade, vilket jag tycker är helt på sin plats.

Gabriella & Heike: Kan ni inte ge specifika exempel så att vi andra kan avgöra om vi delar er bild av vad som är dumheter, kränkande, etc.
1970 • Sala
#7
23 januari 2012 kl 20:32
Gilla
Jag tycker det är bra att du tar upp det Gabriella och jag skulle också gärna få exempel på vad du menar med dumheter och antaganden. Problemet med internet är väl just anonymiteten, att man sitter själv framför datorn, då kan grodorna hoppa fritt.

Annars tycker jag nog att Jogg är trivsamt faktiskt bra mycket mer anspråkslöst och hjälpsamt än många andra forum. Kom ihåg att det är vi tillsammans som gör forumet. Om vi skriver i en pantad tråd så håller vi den ju vid liv. Tig ihjäl den eller ännu bättre starta en positiv tråd.

Det jag tycker är nog att moderatorn kan vara mer aktiv, liksom användare som kan flagga olämpliga inlägg.

spring på..
1976 • Sollentuna
#8
23 januari 2012 kl 21:36
Gilla
Trampar du inte lite i eget klaver nu Gabriella? Eller vad man nu säger... Kastar klaviatur i glashus? Jag har fått uppfattningen att du ofta själv dumförklarar de med åsikter som inte passar dig? Inte alltid, men ofta. Ganska aggressivt. Men jag kanske har fel bild av dig?

Det blir tveklöst mest tjafs i ämnen som rör mat, vikt etc. Men tänker man efter skriver vi på samma sätt om det, som om våra erfarenheter av träning och vad som fungerar där. Det är bara det att det tolkas på ett helt annat sätt hos läsaren.

Ja, jag har också haft en onödigt tråkig ton i vissa inlägg. Onödigt. Men mänskligt.
Robin
1980 • Stockholm
#9
23 januari 2012 kl 22:50
Gilla
Jag håller delvis med dig Gabriella.

Finns det några moderatorer utöver jogg.se själva? Jag har inte sett till några iaf. Det blir ju lite mer tyngd bakom det hela när någon som faktiskt har moderatorbehörighet och dessutom är en aktiv forumanvändare ryter till i en urspårad tråd etc. Tycker att den varianten fungerar bra på andra forum (i andra ämnen) som jag är aktiv på. Fördelen med att forumet modereras av frivilliga, aktiva användare är ju också att man får en helt annan snabbhet vad gäller t ex flytt av trådar, sammanslagning av trådar och hänvisning till liknande nyligen aktiva trådar.

Vad jag TROR Gabriella menar med "spekulationer och antaganden", och som jag själv känner igen mig i, är följande: Det skapas ständigt intressanta trådar med många insiktsfulla inlägg där användare hänvisar till egna erfarenheter, forskningsresultat, bloggar, artiklar etc för att besvara en fråga, underbygga ett resonemang eller ge tips. Efter ett visst antal inlägg så råder inte helt sällan något slags konsensus i frågan och om inte så är fallet får iaf trådbesökarna en bra variation av bra underbyggda resonemang att dra sina egna slutsatser från. Efter en rätt kort tid av inaktivitet hamnar de trådarna tyvärr i glömska och en ny tråd med exakt samma frågeställning/resonemang dyker upp. Av naturliga skäl orkar/hinner inte alla de kunniga personer som skrivit i den förra tråden skriva samma saker som de skrivit några veckor tidigare och lämnar tråden därhän. Det är i det läget inlägg av typen "Jag vet att det är så här bara därför att. Punkt.", "Du vet ju ingenting, det är tvärtom och därmed basta", "Jag praktiserade på en vårdcentral en månad 1990 och kan därför med 100% säkerhet säga att det är en stressfraktur som gör att trådskaparen har ont." som får stå oemotsagda eller direkt sänker nivån i tråden till sandlådenivå.

Det här gäller absolut inte för majoriteten av trådarna, men det känns som att det inträffar oftare och oftare. Jag tror inte det bara beror på forumanvändarna i sig eller en förändrad attityd utan snarare på forumet och dess moderering i kombination med mer aktivitet på forumet (om nu så är fallet). Färre trådar behöver inte innebära lägre aktivitet utan kan faktiskt ge bättre och mer intressanta diskussioner med ännu fler vinklingar istället för upprepning av samma gamla myter, antaganden och illa underbyggda resonemang. Särskilt då om man kan bryta ut ett intressant sidospår i diskussionen till en ny tråd.

För att bli lite konstruktiv istället...

Förslag:
- Flera och mer aktiva moderatorer som har behörighet att flytta, radera, varna, avstänga, ändra trådrubriker, ge uppmaningar att hålla sig till ämnet, bryta ut en diskussion från en tråd till en ny tråd osv.
- Tillämpa sticky-trådar med forumregler och kanske med tips och FAQ för respektive kategori.
- En bättre sökfunktion där man t ex kan välja om man vill söka på trådrubrik eller trådinnehåll för att underlätta för användarna att hitta äldre trådar. Göra det möjligt att få sökresultat med enskilda inlägg, inte bara hela trådar.
- Lyft fram sökfunktionen så att den lättare hittas och används mer. Helst högst upp i vänsterspalten ovanför aktuella trådar OCH lägga till en länk till sökning i forummenyn ute till vänster i "huvudmenyn".
- Överväga om den bästa ingången till forumet verkligen är att visa alla kategorier med senaste dygnets aktiva trådar på en sida. Trådar som varit inaktiva några dagar försvinner snabbt iväg ut i intet. Om man istället var "tvungen" att klicka sig in i respektive kategori för att se trådarna skulle man kunna lista betydligt fler trådar och de skulle troligtvis leva längre och "återaktiveras" i större utsträckning istället för att nya likadana (inte alltid, men ibland, sämre) skapas.

Och ja, jag är medveten om ironin i att jag skrivit ett maratoninlägg om förbättringsförslag för siten i "fel" kategori och "fel" tråd då det hör hemma i tråden "Hur kan jogg.se förbättras". Just den tråden är dock ett bra exempel på forumets brister då den, om den modererats bra, hade delats upp i flera olika trådar där "Förbättringsförslag för forumet" hade varit en och där alla förslagsdubletter hade raderats för att göra tråden hanterlig. Med en vettig sökfunktion hade jag dessutom kunnat söka på enskilda inlägg i den tråden för att se om någon redan listat mina förslag ovan, men nu måste jag istället plöja igenom alla 645 inlägg vilket jag inte orkar.

1964 • Stockholm
#10
23 januari 2012 kl 23:45
Gilla
Jag håller med dig Gabriella. Det är snudd på sektvarning för trådar om vissa ämnen. Inget nämt och inget glömt, men jag antar att många förstår ungefär vad jag menar...
Johan
1963 • LINKÖPING
#11
23 januari 2012 kl 23:58
Gilla
Jag tror trådar "styrs upp" automatiskt utan inblandning av censurator.
Lite otrevlig utveckling om nån skall sitta o granska allt som skrivs,
lyfta bort inlägg, påpeka sakers eventuella relevans etc.

Ja, det finns ju så klart alltid undantag, men vi har ju en "flagga"
för rena påhopp, trakasserier o obsceniteter etc.

Trådar brukar ju självdö när det mesta är sagt, kanske skapas nya sidotrådar på initiativ av debattörerna själva.

Det jag efterlyser i denna tråd är trådskaparen själv förtydligar vad denne menade i sitt inlägg, avseende det som på tidigt stadium
efterfrågades av mig och annan debattör?

Gabriella, vad menade du med "rensar lite i utbudet" ?



Johan
1963 • LINKÖPING
#12
24 januari 2012 kl 00:07
Gilla
Sven

Kan du förtydliga ditt inlägg?
Du lyckades med konsten att i en o samma mening få in 4-5st
antydningar.

hihihi..

Sven Andersson
1966 • Kista
#13
24 januari 2012 kl 00:21
Gilla
En gång i världen (Sverige) fanns ett fantastiskt och tajt löparforum som låg på marathon.se och sedermera evolverade i puls.se. Nackdelen blev att newbies ofta uppenbarligen kände sig alienerade eftersom pulsarna var tajta och redan hade nått en hög mognadsgrad i diskussionen. Allt grundläggande var redan dryftat s a s och många stammisar orkade liksom inte ta om grundläggande diskussioner med varenda newbie som kom dit (och som inte orkade läsa de gamla diskussionerna). Sedan kom jogg och funbeat. Dessa två hade modernare uppbyggnad med en del bättre funktioner, och tydligare och mer responsiv ledning. Detta lockade även en del stammispulsare, förutom att newbies såg ett ställe som passade dem bättre, där inte tajtheten redan satt in med dem utanför. Dessutom tog Facebook över en stor del av den funktion puls.se hade haft för medlemmarna. Det blev en en negativ spiral av det hela (för puls.se), som inte längre klarade av att hålla någon av de tänkbara målgrupperna kvar. Nu är puls.se om inte nedlagt så utan aktiva medlemmar.

Det som skiljer jogg.se/funbeat.se från puls.se är att puls.se hade en osynlig och frånvarande ledning som inte hängde med. Möjligen kan det rädda jogg.se/funbeat.se.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#14
24 januari 2012 kl 07:17
Gilla
Jag håller med Sven. Var själv "med" på puls.se och just frånvaron av ledningen/admin var bedrövlig.

Jag tror att det KAN vara, men det går inta alls att jämföra med puls.se, att det även här på jogg.se till viss del har blivit en "mättnad" hos folket. Dvs att folk som hängt i länge här kanske inte alltid orkar ta upp och diskutera igenom "gamla" ämnen som man tidigare gjort inlägg i/engagerat sig.

Det är ju hur som helst en mycket bra sökfuntion för forumet här på jogg.se där det är väldigt lätt att söka i gamla trådar och på så sätt hitta det man söker.
Acke5
1959 • Göteborg
#15
24 januari 2012 kl 07:55
Gilla
Hör det inte till god ton på ett forum, att man åtminstone gör ett försök att söka bland gamla trådar innan man ställer en fråga? Självklart kan det vara svårt att alltid komma på "det rätta" sökordet, men man bör nog försöka i alla fall.

Att anse sig inte ha tid/lust att titta igenom gamla trådar och att det går snabbare att ställa frågan på nytt är lite som att värdera sin egen tid högre än övriga forummedlemmars.

För egen del skulle jag uppskatta om det redigerade lite bland gamla trådar, just för att underlätta sökningarna. Dock nog mycket begärt att en mod skulle sitta på sin obetalda fritid och klippa och klistra .
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#16
24 januari 2012 kl 08:28
Gilla
Jag som är ny på forumet har faktiskt slagits av den goda tonen som för det mesta råder här. På andra ställen är det betydligt sämre.
Jag tycker verkligen att det är något att värna om och att man tillsammans skall ta ansvar för att det så förblir. Att skriva någon på näsan eller idiotförklara är samma sak bara olika härskartekniker.
1972 • Västra Frölunda
#17
24 januari 2012 kl 09:11
Gilla
Det jag kan se folk KAN uppleva som otrevligt är kanske just det att någon ställer en fråga som redan blivit besvarad ett par gånger och då får man bara en länkhänvisning som svar. Kanske tillsammans med ett svar som "Du kanske skall försöka att leta själv först?"

Jag tycker också det är god ton att försöka hitta det man vill ha svar på först genom sökning. Går inte det kan man ställa frågan.

Hittar man en tråd med ämnet man vill diskutera men ändå inte tycker att det är helt klart, fortsätt i den tråden istället för att skapa en ny.

Så tänker jag.
1956 • PARTILLE
#18
24 januari 2012 kl 09:12
Gilla
Som gammal pulsare (sinuslöparen) kan jag ganska snabbt konstatera att Puls undergång var helt och hållet admins egen förtjänst. Det fanns en gemenskap på puls och ja, vi var ett gäng som blev ganska tajta. Men vi stängde aldrig ute någon, det kom hela tiden in nya personer i detta "tajta" gäng och det var mycket tack vare gästboksfunktionen puls hade och att personen själv var aktiv på puls. Gästboken saknar jag otroligt mycket. Den blev som en minihemsida.
Däremot tycker jag att det råder en väldigt god stämning på jogg. Det har hettat till några gånger, konstigt vore ju annars.
Även jag skulle också vilja ha exempel på trådar med dumheter som Gabriella tar upp och sektvarningar som Sven pratar om. Annars blir det lite svårt att hänga med vad Ni menar.
Acke tycker jag tar upp en bra sak. att man söker i gamla trådar innan man tar upp ett nytt ämne, som bara skulle bli favorit i repris, vilket nog kan irritera några. Alternativt gå in i dessa trådar och lyfta ämnet.
1972 • Ålstorp
#19
24 januari 2012 kl 09:17
Gilla
Det jag kan reta mig på och som har ökat den senaste tiden är antalet trådar med samma frågeställning. Hur rmånga trådar finns det inte om problem med hälsena? Löparknä? Skomodellsförfrågan?

Jag tror man skall lägga mer fokus på att informera om sökfunktion, så att man startar med en sökning. Hittar man inte svaret på så får det bli en ny tråd. Dvs, så att vi får bort antalet dubbeltrådar och börjar se skogen för alla träden...

1965 • Eksjö
#20
24 januari 2012 kl 09:22 Redigerad 24 januari 2012 kl 09:26
Gilla
Jag tycker sajten är trevligare än någonsin!

MVG!

De enda trådar där det ibland verkar "hetta till" (och jag sätter uttrycket inom citattecken eftersom jag till och med tvekade att kalla det för det samt att jag inte personligen alls känner mig störd av den debatten) är de som kommer in på för eller emot LCHF-kost.

De som vill debattera det på djupet, för eller emot, kan nog i vilket fall som helst hitta mer specifika trådar på följande forum:

http://www.kostdoktorn.se/nytt/

Tillägg: Det är iofs en sida som samlar bloggar som är för, men eftersom det inte finns någon motsvarighet på andra sidan... vad jag menar är att det är där man kan börja hitta aktiva trådar/poster med mycket kommentarer i ämnet.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.