Löpning Avancerad träning 5 inlägg 8270 visningar

Marathon under 3 timmar?!

oscar olsson
1983 • Paris
#1
2 februari 2012 - 21:35
Gilla
Den 15 april ska jag ge mig ann mitt 3:e Marathon. Första sprang jag på 3:35:26 andra på 3:13:04 nu har jag ökat min träningsmängd med ca 1 mil mer per vecka till minst 4 mil per vecka. Mer intervaller och fartträning är i fokus men försöker även få in ett långpass i veckan. Ni som har klarat denna "magiska" gräns vad skall jag fokusera på? idag springer jag mina "normala" pass på i ca 4:30 tempo, ca 75% puls ligger jag på då. Tack på förhand
Johan Thalin
1980 • Storvreta
#2
2 februari 2012 kl 21:41
Gilla
Lite off topic, men ska du också springa Paris?

Även jag siktar på ned mot sub 3, med ett pers på 3.18
oscar olsson
1983 • Paris
#3
2 februari 2012 kl 22:08
Gilla
Ja det ska jag. Jag bor i Paris så behöver du en guide i stan eller har några frågor så hör av dej. Hur ser din träning ut? kommer du att fixa det?
Erik Rosén
1978 • Alingsås
#4
2 februari 2012 kl 22:42
Gilla
Du hittar en hel del info här: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=18611

Lycka till!
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#5
3 februari 2012 kl 09:04
Gilla
Kul med fler parislöpare, dit skall jag med. Har varit under 3 timmar båda de gånger jag sprungit Paris tidigare. Nu är målet 2.50, får se om det går.

Finns ju massa program av olika skolor på nätet men här kommer
Antal pass: Det går att klara 3 timmar på tre pass i veckan, finns ju folk i sub 180-tråden som gjort det, men jag skulle nog föreslå att ha ambitionen att springa 4 pass istället. Landar man på ett snitt på >3.5 så är det bra. Ett kvalitéts/fartpass, ett långpass och 1-2 vanliga distanspass.

Mängd: Är såklart bra med mycket mängd inför en mara. Fler mil i benen, bättre muskelförmåga, hjärtat vant vid att jobba längre etc. Å andra sidan är det bara drygt månader kvar nu så det är inte jättemycket att spela med, men några extra mil (inga tokökningar som leder till skador bara) i benen i februari och fram till mitten av mars är ju bra.

Långpass: Ett långpass i veckan är bra, för att inte säga nödvändigt. Behöver mycket talang för att gå under 3h utan långpass, varför chansa? Springer själv sällan de där kring 2.5-timmarslångpassen och över det som en del andra gör, är väl lite individuellt och jag kanske borde bli bättre på det. Däremot från 1.40 till 2.15. Ca 20-26km, Långpass skall inte gå för fort, under 5 i snitt är väldigt sällsynt för min del.

Intervall &fartpass: Är såklart en viktig del,finns ju mängder av olika intervaller. Om du inte har någon annan tävling (du skall inte springa halvmaran i början på mars?) så försök få in lite mara-farts-pass i Mars.
Att springa milen på t.ex. 4.12 (4.16 är ju snittet du skall ha hela vägen) är ett bra sätt att öva fartkänslan, det skall ju kännas som en ansträngande men ändå rätt bekväm fart.

Distanspassen: De "vanliga passen" springer jag sällan så snabbt som 4.30. Brukar snarare ligga på 4.50-5.10 beroende på dagskänsla. Men det är som sagt individuellt. Meningen är dock att kunna genomföra kvalitéspassen på ett bra sätt och orka långpassen. De vanliga distanapaseen blir mer som återhämtning. Inga problem springa 4.30 om du bara är säker på att det inte gör dig tröttare inför de viktigare passen.

Själva loppet: De har gott om riktigt bra farthållare i Paris, inklusive sub-3. Du missr dem inte. Kan absolut vara något att hänga på. (eller lägga sig en kort bit framför från start om man vill ha mer ro, blir lätt kaotiskt runt dem då många följer dem)
Inte lockas dra iväg för fort heller, är ju svagt nedför från start ner mot Concorde så det är lättsprunget. Banan gillar jag skarpt, lättsprungen.

Osså en sak till, gå på toa hemma före start, eller ha väldigt gott om tid på dig. Båda åren jag varit där har toaletterna varit klart underdimensionerade vid start, väldigt underdmiensionerade. Champs Elysee med sidogator luktar inte hallon fem minuter efter start...

oscar>Vad gör du i Paris förresten, utöver springer? Har lite släkt där nere sen ett par år som driver restaurang på Rue Rivoli. Fantastisk stad, bra anledning att både besöka dem och springa maran där ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.