Löpning Tävlingar & Motionslopp 7 inlägg 10864 visningar

Marathon under 4 timmar

Andreas Lindström
1979 • Skärblacka
#1
16 april 2014 - 16:58
Gilla
Hej
Sprang mitt första marathon (Stockholm marathon) förra året och ska springa i år igen. Blev besviken på min tid 4.32 och har som mål att komma in under 4 timmar i år. Känslan är att jag då sprang i för lågt tempo (6.25 min/km) och på så sätt blev trött i benen för tidigt, gick halvt in i väggen redan vid 25 km. Min tanke i år har varit att springa i ett högre tempo runt (5.25) och hoppas hålla detta till runt 30 km och hoppas att jag trots en befarad vägg då ändå kan masa mig i mål under 4 timmar. Dock fick jag mig en tankeställare idag där jag planerade att springa i 5.28 tempo och se hur länge det höll. Allt gick som planerat höll tempot till 31 km, men där var väggen total!!! tempot sänktes till 7.00 min/km de sista 3 km till 34 km som var dagens mål. Trodde inte i min vildaste fantasi att väggen skulle bli så kraftig och min fråga är nu, kan jag göra något annorlunda på maran iår? Vilket tempo tror ni är bäst att hålla för mig, snabbt från start och hoppas på det bästa som var lite planerat, eller ett jämt tempo typ 5.40 rakt igenom med den risken att när väl väggen kommer så är jag ju helt borta från 4 timmar.
mvh:Andreas
1970 • Sala
#2
16 april 2014 kl 18:22
Gilla
Vad sägs om 5.30? Då har du halvmaran på 1.55 och sålunda tio minuter extra på dig till de sista 12 km!

Kör ordentligt med långpass så att kroppen är förberedd då kommer inte väggen lika tydligt. Kanske är du som mig, jag behöver stoppa i mig rätt mycket extra kalorier för att få en någorlunda resa sista milen. Jag har med mig gel, äter choklad, lite av varje egentligen, mycket sportdryck. Där är vi väldigt olika, en del kör på utan nåt alls och mår bra, då kraschar jag.

Jag sprang min första mara på 4.30 eller så, den andra på 3.59.55! Det kan du också fixa, förhoppningsvis mår du bättre än vad jag gjorde då dessutom!

Lycka till.
1984 • Stockholm
#3
16 april 2014 kl 18:53
Gilla
Låter som du har goda chanser att klara det om du går så bra på träning. Se till att du får i dig energi längs med vägen (både sportdryck o nån gel/banan/macka) så tror jag det går finfint med publikens hjälp.

Slit inte ut dig helt på träning bara, 34 kilometer i marathonfart är väl typ unheard of (jag har mitt längsta pass i så hög fart kring 20km, de runt 30km går rätt mkt långsammare)
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#4
16 april 2014 kl 19:12
1 Gilla
5:06 första maran
4:34 andra maran
i år är mitt mål att slå föregående års tid.

När väggen kommer så kommer den, och det enda man egentligen kan göra är att ligga så jämt i fart som möjligt.

Det är mycket, mycket svårt att försöka "sätta in km på banken" genom att springa fort i början, men en strategi jag kommer prova i år är att ligga på första 30km och hoppas att lite jävlaranama finns kvar efter det.

Alternativt kan man ju ligga på första 20-25km , och sedan ta en mentalt viktig "vila" i lägre tempo under 5km, då kanske man känner sig piggare inför sista biten.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
16 april 2014 kl 19:36
1 Gilla
"Allt gick som planerat höll tempot till 31 km, men där var väggen total!!! "

Det är ungefär där energin brukar ta slut, om man inte äter och dricker ordentligt. Var det så?
Walker67
1947 • Växjö
#6
16 april 2014 kl 21:03
Gilla
Mina två sista maraton gick på 3,49 och jag startade varken hårt eller löst. Jag tillhör den kategorin, som inte kan starta långsamt och sedan öka, har aldrig fungerat.
Jag startar i ett tempo som känns lätt, lätta och energibesparande steg och det tempot håller i sig till drygt 20 km, då "stolplöpningen" börjar sätta in. Då börjar spänsten i steget bli sämre och sämre och tempot sjunker och benen känns som telefonstolpar Resten handlar om att försöka hålla tempot någorlunda och
hoppas att det man har att ta av räcker till sin planerade sluttid.

Jag har kunnat inta annat än dryck, fast föda lagt sig som en klump i magen med
illamående som följd, und gel.
Mitt längsta pass var 21 km före alla mina 5 maraton, längre pass tär på psyket och kräver för lång vila för att återfå spänsten.

Jag tror du klarar det, om du är mentalt förberedd på väggen, den kanske inte blir högre än att du kan ta dig förbi den med din vilja, vi satsar på det !
1975 • Göteborg
#7
16 april 2014 kl 22:37
4 Gilla
För få pass om du frågar mig. Bra att träna på distansen, men det som ger bäst utväxling på träning är att samla kilometrar på hög. Spring ofta men inte nödvändigtvis så snabbt. Ju fler pass i veckan desto bättre. Behöver inte bara vara långpass. Du tjänar även på att se över vad du äter och hur nära inpå passet för att hushålla med energin. Alla är individuella och det gäller att hitta det som funkar för just dig. Andra kan komma med allehanda kreativa råd som säkert kan vara hjälpsamma, men du måste hitta en energibalans som passar just din träning och fysik. Att äta nära inpå träning utan att må illa går att träna upp. Själv trycker jag gärna strips och en burgare precis innan jag snörar upp inför ett lopp.

Kort sagt - det finns inga genvägar. Vill man bli bra på piano tragglar man i timmar tills det sitter. Vill man bli bra på schack pluggar man öppningar och strategi, samt spelar, spelar och spelar ännu mer. Vill man bli bra på långdistans springer man åtskilliga kilometer, och sedan ännu mer. Det är egentligen inte svårare än så. (Även om den senare kategorin befolkas av allehanda människor som av någon underlig anledning gärna vill prestera så bra som möjligt mot så liten fysisk insats som möjligt).

Väggen jobbar du bort och boten räknas i kilometer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.