Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5674 visningar

Det gör ont att springa pga stukad ankel - Springa ändå?

Johan
1993 • Borås
#1
23 februari 2012 - 16:59
Gilla
Hej, för 3 månader sedan stukade jag min insida ankel när jag sköt med foten rakt ner i marken (fotboll). Jag har vilat hela tiden tills idag, dessutom har jag kört balansbräda med massor olika variationer i 2,5 månader nu. Idag när jag skulle springa gick det bra, men efter ca 15-20 min så började det smärta lite i ankeln. Min fråga är nu, går det att springa ifall man tejpar ankeln eller köper ett ankelskydd? Jag har inte kunnat springa på 10 månader pga benhinneinflammation, men äntligen när den skadan börjar släppa kommer den här skiten, mår så himla dåligt.

Mvh
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
23 februari 2012 kl 19:28
Gilla
Tejpning eller ankelskydd kan hjälpa dig att sätta ner foten rätt men är för svagt för att ge egentligt stöd, senor och muskler är så mycket starkare.
Det ser ut som om det går bra att springa i knappt 15 minuter men inte längre. Det ska inte göra ont.
Det är inte konstigt alls att du inte kan springa längre pass efter så lång löpvila. Ta det nu lugnt och spring bara 2-3 km i taget i lugnt tempo och ta löpvila minst varannan dag. Efter några pass utan smärta kan du öka långsamt, långsamt. Gör det ont en dag så ta en extra dags löpvila och korta ner passen. Vägen tillbaka är lång, men det ser ju ut som om du kan påbörja den!
Johan
1993 • Borås
#3
23 februari 2012 kl 19:58
Gilla
Tack så hemskt mycket Oldboy.
Johan
1993 • Borås
#4
10 mars 2012 kl 19:25
Gilla
Det gör inte ont när jag väl springer just nu (springer kort varje gång), men sen efter t.ex. på morgonen så gör det ont att vrida på fötterna/stretcha vristen.
Johan
1993 • Borås
#5
10 mars 2012 kl 20:39
Gilla
Bör jag sluta springa? Vilade 3 månader och stärkte fötterna med balansplatta etc under dom månaderna, orkar inte vila längre men om jag måste :/
Emma Olsson
1980 • Örebro
#6
10 mars 2012 kl 20:42
Gilla
Jag stukade foten straxt före jul och känner fortfarande av det.. Kan inte vinkla foten utan att det gör ont och den är svullen av och till.. Jag tejpar den och springer så mycket jag tycker känns bra samt kör sjukgymnastens rekommenderade övningar (balansplatta, tåhävningar och övningar med gummiband).. Hang in there!
Johan
1993 • Borås
#7
10 mars 2012 kl 20:45
Gilla
Kan du springa på den utan att få ont med tejp? Skulle du få ont om du sprang med utan tejpning?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
10 mars 2012 kl 21:15
Gilla
Kolla in traningslara.se, där finns en rätt lång beskrivning av stukning och hur man kan hantera den.
När jag var stukad för två år sedan kände jag ibland att foten var "trött" dagen efter ett löppass, den kändes mindre trött om jag haft den tejpad. Ont hade jag inte.
Hade en diskussion med en idrottsläkare som bestämt hävdade att tejpning inte gör någon nytta för även en skadad sena är mycket starkare än någon tejp eller plastskena. Men eftersom jag kände skillnad kom jag fram till just att det måste vara för att tejpningen hjälper till att hålla foten rätt i fotisättningen så att man får mindre snedbelastning. Det förutsätter att man springer på plan, fast mark. Jag var mycket noga med att ha plan isättning - om jag någon gång trampade lite snett så att jag belastade det uttänjda ledbandet så gjorde det ont och ont får det inte göra. Om man väljer att springa innan allt är läkt ska man springa med stor lyhördhet och ha fokus på hur foten arbetar.
1970 • Lerum
#9
10 mars 2012 kl 21:50
Gilla
Varför inte hantera en stukning och längre frånvaro från löpning som om det vore nystart. DVS växla mellan att gå och springa, alternera med tex cykel och simning för att träna pumpen. Tåhävningar och balansbräda mm fortsätter man med

Viktigast av allt använd omdömmet, avbryt om det gör ont
Ta hjälp av proffs :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.