Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 4781 visningar

Tarther vs Tarther 2? Alternativ med mer dämpning? Adizero? Hyperspeed 5?

Petter Nilsson
1979 • Märsta
#1
5 mars 2012 - 00:16
Gilla
Jag tycker väldigt mycket om mina gröna Tarther och springer de flesta pass i dessa, även sisådär 15 km utan problem. Däremot fick jag trötta underben och vadkramp när jag sprang senaste halvmaran med dem, vilket kanske men inte säkert hade med skorna att göra. Jag har även ett par röda DS Trainer 16 som jag tänkte skulle vara lite mer lämpade för längre sträckor, men jag gillar inte riktigt dem, de sitter inte som en smäck utan är lite lös i hälpartiet, och vetskapen om högre vikt och pronationskil stör lite.
Är det någon som har fått hem ett par Tarther 2 och tycker något om dem, jämfört med föregångaren?
Har ni något tips på en sko som ger lite mer dämpning än Tarther, och kanske väger lite mer, men utan att ge så mycket mer heel to toe-drop?
Hur är det med de populära Adizero, finns det någon modell som kan passa mina önskemål?
För de kortare passen är för övrigt senaste grönblåa Hyperspeed 5 lockande, den är ju ännu lättare och plattare än Tarther och antagligen inte vad jag behöver för halvmaran, men hur är den jämfört med Tarther?
Niklas Holmström
1963 • Eskilstuna
#2
5 mars 2012 kl 05:30
Gilla
Hej Petter! Precis som du tycker jag om mina gröna Tarther väldigt mycket, ja, faktum är att de är de skönaste löparskor jag någonsin haft. Som skräddarsydda för mina fötter och min vikt (61kg) med en helt underbar löparkänsla. Jag springer alla tävlingar med Tarther, även Ultror. Jag har tidigare kört mycket med DS Trainer, men alltmer sällan sedan ett halvår tillbaka. Har även ett par Hyperspeed 4, som jag mest kör intervallträning i, men aldrig längre sträcker, då de är lite för smala i framfoten. Nå, jag köpte ett par Tarther 2 för ett par veckor sedan. Förhoppningarna var givetvis stora. Har använt dem i några korta pass samt två långpass på 20 respektive 26km. De är sköna och lätta på alla sätt, men de har inte den klockrena passformen som min gröna. Jag tycker att framfoten är något smalare på Tarther 2. Jag ska lämna in dem till skomakaren för lite uttöjning av framfoten, så får vi se. Som det känns nu kommer jag att använda mina Tarther 2 för enbart träning och mina gröna för tävlingar. Jag ska ge adidas en chans framåt våren. Lycka till i skovalet.
1971 • Nykvarn
#3
5 mars 2012 kl 11:45
Gilla
Off-topic eftersom jag inte har Tarther 2 men jag slänger likväl in en fråga till er två. Liksom er så uppskattar jag mina gröna Tarthers enormt men har inte sprungit så mycket i dem (13 mil sedan maj 2011, två miltävlingar och en halvmara) då jag vill att de ska vara fräscha till Stockholm marathon i år då de ska sitta på fötterna.

Nu frågan: ni verkar ha använt dem mera, hur är det med hållbarheten efter ett större milantal i dem? Hur långt har ni sprungit i dem?

Tarther 2 väcker habegär, inte minst för att det (också) är en snygg sko!
Camilla Green
1982 • Linköping
#4
5 mars 2012 kl 11:52
Gilla
Hej!

Jag har Tarther 2 nu och älskar den. har bara sprungit inne med den än dock.. Undrar också lite över hållbarheten och då särskilt sulan. Springer nu ute med den nu? Jag tänker på allt grus som ligger på vägarna, vill inte att sulan ska bli dålig i förtid. Den ser helt klart känsligare ut än på mina Cumulus. ;) Samtidigt så kan det ju ta år och dar innan de sopar..
johann
1986 • Sverige
#5
5 mars 2012 kl 12:03
Gilla
Har sprungit ca 100km ute i mina Tarther 2 sen i mitten av februari. Älskar dom.

Då jag aldrig provat ett par Tarther (1) blir det svårt för mig att jämföra. Får se hur länge de håller, men ännu inget märkbart slitage på sula eller i övrigt.
Niklas Holmström
1963 • Eskilstuna
#6
5 mars 2012 kl 12:39
Gilla
Det som gör mig riktigt glad är att Tarther verkar vara slitstarka. Mina gröna har varit med i drygt 50 mil, utan nämnvärt slitage på sula eller tygdel. Nå, nu kör jag övervägande terräng och är ingen asfaltsnötare av betydande mått. Oavsett det så tänker jag "spara" på de gröna och främst ha dem som tävlingssko, då jag vet vad de går för. De var med både på Lidingöloppet, Sörmland Ultra och Ultraintervallerna i höstas. På långlopp vill man ju ha säkra kort;) Hursom, Tarher 2 sitter jäkligt skönt och löpkänslan i stort densamma, så skillnaden är nog marginell. Sedan är det alltid svårt med storlekar. Jag känner att jag nog kunde ha gått upp en 1/2 storlek jämfört med de gröna. Därav anledningen att jag tänker lämna in de nya för lite uttöjning. Faktum är jag nog ska ta en premiärtur för året med mina gröna i det underbara vädret.
Petter Nilsson
1979 • Märsta
#7
5 mars 2012 kl 12:49
Gilla
Jag har också sprungit en bra bit över 50 mil mestadels asfalt i mina gröna Tarther (1) och de är långt ifrån utslitna. De svarta pluttarna på sulan är t ex inte nedslitna, de har inte spruckit i några sömmar, och framför allt är hälkappan helfräsch vilket är minst sagt förvånansvärt jämfört med mina Kayano/20x0/Trainer.

Är det någon som har både Kinvara och Tarther och kan göra en jämförelse? De väger ju lika mycket, men kan Kinvara vara mer lämpad för långpass?
1962 • Malmö
#8
5 mars 2012 kl 12:52
Gilla
Jag har kört 36 mil i mina gröna Tarther som jag köpte i augusti förra året. De svarta piggarna längst fram under tårna börjar slitas ner annars ser skon väldigt fin ut. Tror nog att mina kommer att räcka över 90 mil. Använde dem i höstas på Göteborgs marathon med lyckat resultat, funderar på att ha dem även på Stockholms marathon i år.
1971 • Nykvarn
#9
5 mars 2012 kl 13:23
Gilla
Gott Petter och Niklas, det låter bra att de verkar vara slitstarka också.

Många klagar på hållbarheten på Adidas Adios som jag också har men mina är inte nötta alls efter 30 mil.

Förresten Petter, Kinvaran är väl 30g tyngre än Tarther, mina Tarther väger in på 205g i 43,5 medans mina Kinvara (som jag bara använt 1 gång) väger 235g i storlek 44.
Petter Nilsson
1979 • Märsta
#10
3 maj 2012 kl 22:31
Gilla
Efter att nu ha införskaffat även uppföljaren Tarther 2 efter många mil i mina kära gröna Tarther (1) måste jag ändå försvara uppföljaren som jag tycker känns kanon. Jag körde ½ UK-storlek större på dessa Tarther 2 efter synpunkter här på jogg.se om att denna uppföljare var lite mindre och det blev perfekt, jag kan nog alltså instämma i att uppföljaren kanske är pyttelite mindre än föregångaren. Även om de gröna Tarther (1) satt som sköna strumpor så kommer nog jag slippa några blåa naglar i mina Tarther 2. Är det förresten någon som har exakta uppgifter på häl-till-tå-dropp och vikt i Tarther 1 och 2?
Petter Nilsson
1979 • Märsta
#11
3 maj 2012 kl 22:33
Gilla
Det jag kan racka ner på uppföljaren är dess lite mer stormaskiga mesh som sannolikt kommer gå sönder till skillnad från den finvävda på gröna Tarther 1.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.