Löpning Träning 2 inlägg 1693 visningar

Träning för fart

Pernilla Levisson
1975 • Bålsta
#1
1 april 2012 - 23:06
Gilla
Som färsk löpare som gått igenom ett längre grundprogram vill jag nu gå vidare men vet inte riktigt hur jag ska bete mig. Jag är intresserad av att springa korta sträckor och öka farten i stället för längden. De flesta program jag hittar bygger på att man hela tiden ska springa längre och nu undrar jag om man ändå kan använda ett sånt program eller om det nånstans finns ett som passar mig?

Varför jag är intresserad av fart framför längd beror bl.a. på att jag funderar på att tävla i barmarksdrag med min hund och de sträckor man springer är då runt tre km. Farten kommer ju då begränsas av hur tränad jag är eftersom hunden alltid kommer springa fortare än mig :-) Känner att jag själv är alldeles för oerfaren för att lägga upp träningen själv med nåt vidare resultat!
Mattias Peterson
1971 • Göteborg
#2
2 april 2012 kl 07:55
Gilla
Ett bra sätt att öka i snabbhet är korta intervaller. Exempelvis 800 m.

Börja t.ex. med 3 x (800 snabbt + 400 gång/jogg) och öka antalet repetitioner vartefter. De snabba partierna ska verkligen kännas med hög puls och intensitet. Vill du springa ännu snabbare kan du köra 400-ingar istället. Värm upp ordentligt innan, varva ner o stretcha efter. Ju kortare träningspass, desto längre uppvärmning.

Dessa intervaller bygger löpstyrka, kondition och teknik. Perfekt att varva med längre, lite lugnare pass. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.