Löpning Träning 11 inlägg 7986 visningar

Motvind...

Jonas Waltari
1972 • STOCKHOLM
#1
10 april 2012 - 08:24
Gilla
Denna vår verkar det blåsa varje söndag när det är dags för långpass. I går var det dags igen, frun släppte av mig ett par mil från hemmet och jag insåg snabbt att det var motvind hela vägen tillbaka (23k). Jag får slita riktigt hårt i motvind och efter passet var jag helt slut, mycket tröttare än normalt. Har upplevt detta flera gånger tidigare. Min fråga är, hur upplever ni andra motvind, hur mycket kostar det i energi att hålla sin normala fart eller måste man hålla lägre tempo? Jag förstår naturligvis att det är jobbigare att springa i motvind än utan, men hur jäkligt skall det vara?
Camilla Green
1982 • Linköping
#2
10 april 2012 kl 08:34
Gilla
Jag hatar motvind! Föredrar pissregn, snö och allt annat otrevligt före det! ;) Tycker det tar enormt mycket energi och sedan blir det kallt också.. Att hålla samma tempo är mycket jobbigare tycker jag. Värst är när man ska springa intervaller, lyckas alltid råka ut för det då av någon anledning. Tror vädergudarna hatar mig! Kankse dig också! ;)
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#3
10 april 2012 kl 08:58
Gilla
Här i Göteborg blåser det ofta. Jag brukar kolla in vädret på yr.no (passar bra här på västkusten) sedan väljer jag ut en startpunkt som troligtvis kommer att ge hyfsad medvind när jag löper hemåt. Ska jag ut och springa för att låta kroppen jobba under en längre tid så är hjälpen med medvinden att föredra, då springer jag ändå inte för att vara snabb, utan för att samla timmar.
Krister Åström
1997 • Strömsund
#4
10 april 2012 kl 09:08
Gilla
Jag hatar det! Det tar ju otroligt mycket mer energi än vanligt!
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#5
10 april 2012 kl 09:11
Gilla
Detta är anledningen till att jag i möjligaste mån springer i skogen då vinden inte blir lika påtaglig.

Det värsta med vinden för mig är dock att om det blåser från sidan, rakt in i örat så att säga, så får jag sjukt ont i käkmuskulaturen, Riktigt förbannat ont alltså. När det är kallt ute har jag min buff som mössa/pannband men det går ju inte året om för då svettas man ju ihjäl sig och det spelar ingen roll om det är sommar eller vinter, blåser det in i örat (proppar i öronen hjälper lite men inte helt) så får jag ont :(

I höstas råkade jag ut för att vinden virvlade massor när jag joggade längs en traktorväg över en stor åker på vägen ut mot en av mina vanliga skogsrundor, Den virvlade liksom rakt in i ansiktet och upp i näsan vilket gjorde att det slog totalt lock för näsan så det inte gick andas.
Magnus
Stockholm
#6
10 april 2012 kl 09:40
Gilla
Jo, det har blåst ganska mycket den här våren..borde ta slut snart tycker man. Brukar också använda vinden till min fördel vid intervaller.
1977 • Eskilstuna
#7
10 april 2012 kl 10:03
Gilla
Jag minns en out-n-back-runda i fjol. Rejäl motvind ut och sen motsvarande medvind hem.
Tittar man på tempokurvan ser man ganska tydligt vad "lite" motvind kan göra: http://runkeeper.com/user/eketjall/activity/31102609
1952 • Varberg
#8
10 april 2012 kl 10:10
Gilla
Motvind påverkar tiden mycket och är den riktigt hård får man ta i för att flytta fötterna. Ser det som bra träning och en utmaning, men väljer sträckning så att man inte får den på slutet och blir kall när man är svettig.
Björn Åsén
1970 • Alingsås
#9
10 april 2012 kl 10:56
Gilla
Hatar också (mot)vind.
Läste någonstans att om det blåser runt 5 m/s så tjänar man ca 5 % fart i medvind men förlorar 8% fart i motvind. Typiskt!
Andréa
1978 • Lund
#10
10 april 2012 kl 11:01
Gilla
Vindaset knäcker mig! Tar snö, hagel och annat hundra gånger om, bara jag slipper vinden. Det är det värsta med Skåne. Det blåser ta mig f.. alltid. Försöker dock se det positiva och precis som andra utnyttja vinden. Har skapat löparrundor i olika vindriktningar och delar upp passet i dit och hem dvs medvind en sträcka och motvind den andra. Rent psykologiskt funkar det faktiskt och dessutom inbillar jag mig också att jag blir starkare i benen av motvinden.
GöranH
1975 • Gävle
#11
10 april 2012 kl 11:27
Gilla
Inom cykling brukar vi tala om vindallergiker. De flesta cyklister är just det. Själv hatar jag också innerligt motvind, har svårt att motivera mig att pressa på när det blåser hård motvind. Man sliter ju som ett djur och ändå går det lusigt långsamt. Det känns lite som att elda för kråkorna.

Vete tusan vilket som är värst, motvind på utvägen eller hem. Blåser det på utvägen blir man sliten och får en dålig snittid som är svår att orka ta igen när man väl får medvind. Blåser det medvind på hemvägen är man ju inte lika sliten men det är psykiskt tungt att få det tyngre på hemvägen när man börjar bli trött.

I cykling där vinden påverkar mycket mer, där föredrar jag alltid motvind ut och medvind hem. I löpning är det inte lika avgörande då man inte har samma hastighet, 13 km/h istället för 30-35 km/h. Dubblerad hastighet ger ju fyrdubblat vindmotstånd eftersom det är en exponentiell kurva på förändring i hastighet och vind.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.