Löpning Tävlingar & Motionslopp 68 inlägg 4522 visningar

Tjej-marathon...?

Carina.Manning
1961 • Partille
#1
14 april 2012 - 11:09
Gilla 
Jag har hört att det ska gå ett tjej-marathon i år, är det någon som vet något om det??
< < < 1 2 3 4 > > >
1970 • Sala
#2
14 april 2012 - 11:14
Gilla 
Carina.Manning
1961 • Partille
#3
14 april 2012 - 11:16
Gilla 
Vad bra, tack för infon. Är det någon mer som ska springa?? Jag är riktigt sugen!!
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#4
14 april 2012 - 11:26
Gilla 
Vore kul att anordna ett man-marathon...och se vilka reaktioner det skulle få
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#5
14 april 2012 - 11:50
Gilla 
Jag ska springa! Och ja, det vore himla kul om män gjorde något liknande faktiskt. Bara för män, för välgörande ändamål till män i nöd.
Kinsei
1974 • Malmö
#6
14 april 2012 - 12:01
Gilla 
Har länge irriterat mig på "tjejlopp" som innebär att tanterna på jobbet går knappt fem km och sedan smäller i sig en stor picknick och tycker att de är superduktiga...Aldrig heller förstått varför kvinnor i allmänhet inte skulle anses ha tillräckliga förutsättningar att ta sig igenom den "riktiga" klassikern. Så idén bakom detta var faktiskt rätt bra. Den skulle dock funka lika bra även om man inte uteslöt män.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#7
14 april 2012 - 12:15
Gilla 
Håller med dig Kinsei,Efter att ha läst texten ang loppet så står det-Varenda krona vi samlar in går till våldtagna och utsatta kvinnor i krigets Kongo. Oavsett vad du som person tycker om mig eller Annie, eller vårt lopp, så behöver de här kvinnorna all hjälp de kan få!

Så vi män ske ge våra pengar till utsatta pojkar i området?
Eller vart får dom pengar ifrån...

1970 • Järfälla
#8
14 april 2012 - 12:33
Gilla 
Jag ska springa, är heeeelt otränad men fanimig om jag inte ska skumpa mig igenom.
Långpasset sist var så himla kul, härligt och opretentiöst- nu fattar jag vad ultragemenskapen går ut på...
Och vad gäller åsikter så läs gärna Maddes inlägg i bloggen på hemsidan så fattar ni lite vad idén är. Och idag hejar vi på Annie som kladdar omkring i snön i Täby på TEC!!! Hurra!
Carina.Manning
1961 • Partille
#9
14 april 2012 - 12:51
Gilla 
Jag har läst in mig lite mer på loppet och min första reaktion av "tjej-marathon" ändrades snabbt. Att springa för en god sak som den här ger ett mervärde. Jag ska försöka planera in det i kalendern.

Och... Pelle, varför tar Du inte tag i Din idé och gör något av den?
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#10
14 april 2012 - 13:07 Redigerad 14 april 2012 - 13:07
Gilla 
@Carina N -För att jag inte har ork till det,ingen kunskap om hur man arrangerar lopp samt att jag inte skulle få för mig att utesluta nån...
Fler människor som deltar i ett lopp, borde väl innebära mer pengar som går till goda ändamål....men jag kan ju ha fel.Hände mig faktiskt en gång 1991 :o)
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#11
14 april 2012 - 13:13
Gilla 
Jag börjar förstå mer och mer varför det här inlägget skrevs av arrangörerna: http://tjejmarathon.wordpress.com/2012/04/11/varfor-ar-tjejmarathon-bara-for-tjejer-politiken-bakom/

Kanske måste man vara tjej för att se "fördelarna" i loppet. Personligen är den goda saken den stora drivkraften för mig att delta, och sedan är just grejen med ett långt tjejlopp en extra sporre. På något sätt verkar det som att så länge man springer "små korta tjejanpassade lopp" (ja, jag raljerar) så är det OK och stör ingen, men när det arrangeras ett lopp som är "tillräckligt långt för killar" så verkar det provocera att det bara är för tjejer...
Gunnar
1973 • göteborg
#12
14 april 2012 - 13:17
Gilla 
När man läser bloggen får man ju intrycket av att det finns manslopp där inga kvinnor är välkomna och att de tjejlopp som finns är kortare än mansloppen. Hade det var verkligheten hade de varit en bra sak med tjejmaraton. Men nu är det ju inte så. Nu finns det gott om maraton lopp där människor är välkomna och så finns det ett där hälften blir utestängda pga kön.
Carina.Manning
1961 • Partille
#13
14 april 2012 - 13:29
Gilla 
Hej där!
Det är OK att inte ha ork att arrangera något, att inte ha kunskap att arrangera något lopp köper jag inte, man kan ta redan på hur man gör, ta kontakt med andra kunniga, men såklart, har man inte ork så blir det svårt. Tjejmarathon handlar (för mig i alla fall) att göra något för någon annan - alltså en riktigt god sak, att inte vara egoistisk utan att vilja hjälpa andra och dela med sig... och framför allt att våga sticka ut hakan lite - ME LIKE!!
Pär M
1969 • Umeå
#14
14 april 2012 - 13:55
Gilla 
blir så less på "alla" tjej lopp.

När det finns ett kill lopp nån gång blir det ju på alla feminister ett jävla liv.

dock är det aldrig fel på ett lopp för en god sak.
Peder Welin
1971 • Göteborg
#15
14 april 2012 - 14:24
Gilla 
Lägg ner! Det finns tjejlopp, ungdomslopp, stafettlopp, ultralopp, marathonlopp, knattelopp, snöglopp och andra kombinationer med lopp kombinerat m t.ex. cykel, orientering etc. Om en arrangör då vill ha en viss struktur på sitt lopp med bra argument (som i detta fallet) så är det bara för oss som inte platsar att se i den digra tävlingskalendern och välja ett annat lopp. Den 16juni finns 13 andra lopp från 5km till 85,7km så utbudet räcker ju till. Däremot kan jag köpa argumentet att även andra än kvinnor kan tänkas vilja bidra till en god sak och samtidigt springa ett lopp. Men det finns säkert något sätt att bidra rent ekonomiskt för tjejmarans syfte, springa får man dock göra någon annanstans- kör en xperia marathon parallellt hemmavid vetja?! Angående manslopp (tänker på boston marahons historia med kvinnors uteslutning relativt länge) så vore det nog möjigt att arrangera med samma typ av argument bakom utan "feministers" protester om det har visst syfte/mål som motiverar urvalet. Varför inte köra en oldschool variant av lopp: Start vid turing torso och spring norrut (finns säkert kustnära cykelbana), den som kommer längst vinner, övriga placeras efter sträcka löpt. Vätska tas med av var och en och egen uppmätt tid rapporteras via jogg.se typ ultra-intervall/garmin edyl. Nummerlapp struntar vi i! Lopp på egen risk. Loppet får lite karaktär av Stephen Kings bok om de som går och går i en tävling och den som sackar efter skjuts.... Fast så drastiskt är ju inte fallet här, det räcker att sätta sig på någon buss till Malmö eller vart man vill. Fördel m det här upplägget är att var och en kan välja sträcka helt själv, från 1meter och uppåt. Syfte med loppet har jag inte något på rak hand. Mvh Peder
1977 • Eskilstuna
#16
14 april 2012 - 14:37
Gilla 
Av ren nyfikenhet, finns det något rent "manslopp" i Sverige. Alltså ett lopp helt för män utan någon damklass och där damer inte är tillåtna?

"Mustasch-loppet" vore ju en idé annars (om det inte redan finns) :-)
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#17
14 april 2012 - 15:07
Gilla 
Henrik

Finns ganska många kvinnor som skulle kvalificera sig till ett mustachlopp... så om det ska vara ett manslopp får du hitta på ett bättre.

Mvh

Jesper
Carina.Manning
1961 • Partille
#18
14 april 2012 - 15:11
Gilla 
Alla killar kan ju faktiskt vara med och sponsra med en peng / eller peppa sin fru / sambo / tjej att vara med ---> it's for a good cause! :-)
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#19
14 april 2012 - 15:39 Redigerad 14 april 2012 - 15:43
Gilla 
Jag är lite splittrad i frågan. En sida av mig tycker det är jätteroligt att man försöker locka fler tjejer att springa längre och utmana sig själva. Jag kan också se fördelen med ett lopp där det faktiskt är en tjej som är först över mållinjen istället för som oftast där första tjej har rätt många män framför sig. Å andra sida så känns indelningen och utestängningen av halva befolkningen lite onödig. Hur skulle det vara med ett lopp som försöker dra folk uttalat inte sprungit så lång förr, utan att sortera på kön?

Malin skrev "På något sätt verkar det som att så länge man springer "små korta tjejanpassade lopp" (ja, jag raljerar) så är det OK och stör ingen, men när det arrangeras ett lopp som är "tillräckligt långt för killar" så verkar det provocera att det bara är för tjejer..."

Jag tycker det är synd när man inte lyfter blicken lite utan begränsar sig till genus även när det gäller kortare lopp. Ett syfte med många tjejlopp är att få tjejer att komma igång och motionera. Det är ett vällovligt syfte, men man ska inte glömma bort att det faktiskt finns väldigt många män som skulle behöva samma push och som kanske inte heller vågar vara med i vanliga lopp där de vältränade dominerar. Det är ett faktum som man brukar bortse från på kvinnosidan av debatten. Ett komma igång-lopp oavsett kön hade alltså varit än bättre tycker jag.

Oavsett var man tycker så är det inget större problem att det arrangeras tjejlopp. Värre är det när företag sponsrar deltagande i sådana lopp för anställda kvinnor utan att ge anställda män möjlighet till alternativ. Då börjar vi prata diskriminering, något som bör undvikas oavsett vilket kön det är som drar fördel.

I vilket fall som så önskar jag alla som vill deltaga lycka till!
1977 • Eskilstuna
#20
14 april 2012 - 17:05
Gilla 
@Jesper, jag syftade på mustasch-kampen till förmån för forskning om prostatacancer. Jag menar inte att mustasch skulle vara ett kvalificerande attribut. ;-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.