Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 6454 visningar

Löparknä 4 v innan Göteborgsvarvet

sofia isberg
1980 • partille
#1
18 april 2012 - 08:53
Gilla
Hej!
Jag fick igår konstaterat att jag dragit på mig löparknä på höger knä.. känns skitjobbigt då jag skall springa göteborgsvarvet för första gången i mitt liv i år och har nu tränat i ett halvår inför detta.... Fick en kortisonspruta i knät igår och skall nu köra igång med stretchövningar etc... är det någon som har varit i samma sits som mig och som har några mirakelkurer som man kanske kan testa på :).. Ortopeden sa att det såg mörkt ut men att det ändå var 50/50 att jag skulle kunna klara varvet.... snälla ge mig lite tips å pepping!!
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#2
18 april 2012 kl 09:00
Gilla
Det finns fler lopp.
Om jag var du skulle jag skippa varvet, vila ordentligt och köra rehab.
Sedan boka in något skoj till hösten.
Om du kutar varvet nu riskerar du att sabba resten av säsongen inkl. sommaren.
Bättre då att ta tag i problemet direkt och sakta komma i form till hösten då du kanske t.o.m. kan springa flera roliga tävlingar och utan knäproblem.
sofia isberg
1980 • partille
#3
18 april 2012 kl 09:16
Gilla
Mm jo jag vet att du eg har rätt... känns bara som att jag kommer ha mycket svårt att inte åtminstonde försöka springa.. mitt mål var ju från början att bara ta mig runt vilket för ett halvår sen kändes nästintill omöjligt.. nu har jag tränat jättebra å sprang seedningsloppet på 53 min vilket e grymt för mig som inte ens kunde springa 1 km utan att stanna i september.... men jag vet ju att jag kommer ångra mig om jag pajar knät helt för nu vill jag ju fortsätta springa även efter det där jäkla göteborgsvarvet.... så himla knäckande bara när man har haft ett mål att jobba mot så länge.....bläää
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#4
18 april 2012 kl 09:48
Gilla
Om jag vore du skulle jag inte kasta in handduken än. Kör stretchövningar framför allt för utsidan av knäet och kör lite alternativ träning för att hålla konditionen uppe.
Sjukgymnasten jag går till är mycket duktig på idrotts skador och han säger att man aldrig ska vila helt vid skada.
När jag hade problem med löparknä och när jag fick knäleds inflammation satte han mig på vatten träning. Löpning i vatten är jätte bra och belastar inte. Simmade även mycket för konditionens skull.
Du ska givetvis inte starta i Göteborg om du har ont.
Men jag är en envis jäkel så när det sedan var dax för lopp tejpade jag knäet så att senan på utsidan av knäet inte kunde skava fram och tillbaka. Kanske inget att du bör testa men det funkade för mig och det blev inte värre.
Hoppas du får ordning på ditt knä, kämpa på det kommer fler lopp och Göteborgsvarvet är varje år:)
Lycka till
1952 • Varberg
#5
18 april 2012 kl 09:56
Gilla
Håller med Gustaf - prio nummer 1 är resten av året och att kunna springa då.
Andreas
1981 • Hyllinge
#6
18 april 2012 kl 09:59
Gilla
Tips är att stretcha med hjälp av en foamroller, alternativt brödkavel eller fylld PET-flaska. Funkade för mig förra året.
sofia isberg
1980 • partille
#7
18 april 2012 kl 10:00
Gilla
Ja tänkte börja simma men har också hört att man kan cykla... någon som vet om det är bra eller dåligt vid löparknä....
Jag kommer givetvis inte starta om jag har ont i redan innan loppet...
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#8
18 april 2012 kl 10:09
Gilla
Svår fråga, har själv haft problem med löparknä och det kan ju helt klart vara olika nivå av ont. Allt från känningar, lättare smärta till att det känns som att någon kör in en kniv i knät och du inte kan ta ett enda löpsteg till.

Tycker att du skall köra på med stretch och alternativträning. Några dagar innan kan du köra en test och då bör du i alla fall kunna springa 5 km utan att ha ont.
Annelie
1971 • Skövde
#9
18 april 2012 kl 10:14
Gilla
Jag tänker inte ge dig något råd i vilket beslut du ska fatta. Det är ju DU som måste fatta, coh i slutändan stå för, beslutet.

Om du bara tränat löpning sedan i höstas innebär det troligen att kroppen "mjuk" och känsligare för belastning. Till skillnad mot någon som har tränat länge och byggt upp en "hårdhet" och kan därmed kanske hantera en skada bättre.

Vilket beslut du än fattar så tycker jag att du ska gå "all in" och inte smådutta.

Beslutar du att genomföra varvet då blir väl fokus att bli kortsiktigt smärtfri; vila eller träna bara lätt, stretcha, massera mm för att få bort inflammationen. Sedan är det "bara" att bita ihop under 21km. Vad som händer efteråt är svårt att säga; antingen blir du frisk eller så kan du varken träna eller gå resten av sommaren...

Eller om du fattar beslutet att inte ställa upp; avbryt genast all träning och gå in i "rehab-mode" med alternativ träning, barfota mm.

Det sämsta beslutet är väl att starta och se hur det känns, för att sedan tvingas bryta...

Vad du än beslutar så hoppas jag att du får ordning på ditt knä.
sofia isberg
1980 • partille
#10
18 april 2012 kl 10:32
Gilla
Tack för alla tips det är skönt att få lite olika råd... det handlar ju eg bara om att bestämma sig för att satsa eller inte som du säger annelie... ska ta mig en funderare nu under en vecka för nu skall jag vila och bara stretcha enligt ortoped i en v i a fall innan jag sätter igång med något alls... sen vet man ju hur man funkar.. har man väl startat loppet så kommer det krävas väldigt mycket för att jag verkligen skulle avbryta och det kan ju som ni säger innebära att jag får problem under längre tid sen....hmm jaa vi får se hur det skall gå.....
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#11
18 april 2012 kl 11:47
Gilla
Köp en foamnroller och gör den till din bästa vän. Gör den första övningen i filmen minst två gånger om dan; http://www.youtube.com/watch?v=QJLxruO3su0
Det kommer göra vansinnigt ont i början, men det är bara att bita ihop.

Jag håller själv på att komma tillbaka från löparknä och velar fram och tillbaka om jag ska springa i götet eller ej.
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#12
18 april 2012 kl 13:02
Gilla
Jag var i nästan samma sits förra året innan stockholm halvmaraton, men fick mitt lite längre innan.
När jag väl började köra med vattenfylld Pet-flaska och stretchade ordentligt så försvann det ganske fort. Jag var också noga med att springa det mesta på mjukare underlag, även om en del av träningen var på asfalt.
PET-flaskan gjorde fruktansvärt ont, men det var bara att köra(med krampskador i käkarna som följd:-))
Den stretchövning som hjälpte mig är lite svår att förklara men jag ska försöka, funkade kanon för mig!
Ligg på rygg och dra upp benen i 90 grader, då tar du och vrider ut ena knät och lägger samtidigt den foten framför ditt andra knä. ta då tag med dina händer bakom låret på benet du har kvar i 90 grader och dra det mot dig.
Hoppas det löser sig!
(jag kom till start och sprang halvmaran utan minsta känning i knät...)
sofia isberg
1980 • partille
#13
18 april 2012 kl 13:32
Gilla
Skitbra tips!! skall definitivt testa petflaskestretchen oxå!
Henrik Svensson
1983 • Göteborg
#14
25 april 2012 kl 08:15
Gilla
Ska också köra varvet för första gången i år och har väl konstaterat exakt samma sak. :(

Körde GBG-varvet 1980 förra helgen och vilade tills igår. Körde en riktigt snabb 5a på 4:20-tempo, sen lite stillastående vila, och när jag skulle köra 5an tillbaka i mjuktempo runt 5:10 så högg det till totalt i båda utsidorna/lårmuskelfästet/yttre ledbanden.

Verkar vål onekligen som att det är löparknä, vilket är ordentligt taskig tajming såhär 3veckor innan varvet.

Kommer nog att köra ändå, men får försöka vila mig i form/stretcha ordentligt fram till 12/5.
Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#15
25 april 2012 kl 14:43
Gilla
Har dragits med problemet ett tag nu och gjorde som någon tidigare sade. dvs fortsätt träna och se hur det blir givetvis med mer stretch osv. Jag skulle ha sprungit min första mara nu på Lördag men insåg förra veckan att det är inte värt det. Så jag har avbokat min plats, har nu ca en månad på mig till nästa lopp som är 10km. Min förhoppning är att jag skall springa det på PB. Jag kan idag springa och träna, har inte vågat längre sträckor än 5 km. får se hur det blir idag, har planerat in intervaller i eftermiddag.
Henning Karlsson
1984 • Kalmar
#16
25 april 2012 kl 15:27
Gilla
Det är en överbelastningsskada. Att komma tillbaka för mig var att stretcha mycket. Innan varje löppass smörja med NSAID salva och ta en Ipren. Sen springa lagom tempo tills jag kände minsta aning i knäet. Då stanna och stretcha och sen gå hem. Ipren och salvan motverkar inflammationen som kommer utav irritationen då senan glider över benytan på utsidan av lårbenet. Det går inte att tå tejpa så att inte senan rör sig tror jag. Utan man måste vänja kroppen igen vid att sedan skall löpa över benknölen nere på utsidan av knäet.

/H
oscar olsson
1983 • Paris
#17
25 april 2012 kl 16:29
Gilla
Samma för mej innan ett marathon för ett tag sedan. Körde PET flaska samt massa stretch och vila. Blev ett extremt jobbigt lopp med tunga ben men personbästa och inga som helst känningar i knäet så ge inte upp än. Men som sagt har du minsta ont på dagen D så är inte det hela världen att ställa in, det kommer fler lopp. Lycka till
sofia isberg
1980 • partille
#18
15 maj 2012 kl 11:12
Gilla
tjohoo jag följde råden jag fick här med att stretcha typ 4-5 ggr per dag, använde oxå petflaskan typ 2 ggr per dag... sprang kanske ca 2-4 km ca tre ggr på de fyra veckorna innan loppet där för att inte riskera att få ont igen... Jag lyckades genomföra loppet på 2,02,37 och fick första känningarna i knät efter ca 8 km... jag stannade och stretcha 5 ggr under loppets gång men tog mig alltså i mål och känner mig mycket nöjd med tiden!!! Efter målgång tog det ca 1 min så kunde jag inte stå på benet längre men nu så här några dagar efteråt så har jag inte i närheten utav lika ont, nu ska jag vila ett tag till för att sedan påbörja ett rehabprogram som sträcker sig över 10 v för att försöka få bort löparknät för gott!! satsar givetvis på nya lopp och framför allt nästa års gbg varv på under två timmar då!! hoppas det gick bra för alla er andra oxå!!
Andreas
1981 • Hyllinge
#19
24 maj 2012 kl 10:29
Gilla
Grym vilja! Grattis och lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.