Löpning Träning 16 inlägg 5117 visningar

omotiverad? värmen? inställning?

Helena
1987 • Vallentuna
#1
24 maj 2012 - 15:36
Gilla 
Ska springa vårruset på tisdag, känns jätte kul. 6 km är det längsta jag har sprungit så jag vet att jag klarar 5. MEN besvikelsen över att jag inte nått mitt mål med att springa 5km under 30min är stor. Den här veckan har jag sprungit 3ggr och 1 av gångerna gick det bra och sprang 4,86 på 30,34. Idag skulle jag springa och målet va 30min men jag vet inte om det är värmen eller så men det gick inte. Orkade knappt springa 3km. Gick lite, sprang, gick igen och sprang sista 500 meterna och det slutade på 4km.

Varför känns det ibland som att om jag tar ett steg till så faller jag ihop? Är det motivationen eller inställningen? Vad ska man göra åt det? Är jag ensam om att känna så?

Mitt mål är att springa en mil, är det vettigt att lägga på 400meter vid varje löpartillfälle tills man nått 10km?

kram på er alla
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
24 maj 2012 - 16:01
Gilla 
får också svackor periodvis. tror det hör till. flytet saknas och man får kämpa både fysiskt och mentalt. men det vänder! och då går det bättre än innan svackan.

skulle inte öka längden för varje pass. kör något kortare lättare pass, något där du leker med farten och ett längre. det längre rekomenderar jag att köra enligt tex jogga 5 min (behagligt tempo), gå en min. upprepa sedan detta. gör att man orkar betydligt längre än om man skippat gåpauserna. och drabbar faktiskt snittempot särskillt mycket :)

Ett vanligt misstag när man kommer igång är även att man går ut i för hårt tempo. ge det lite t¨lamod och vänj dig vid att springa regelbundet. ta nte i mer än att du när du kommer hem längtar till nästa pass. tiderna kommer automatiskt bara du har lite tålamod. istället för att sätta upp tidsmål kanske du skulle börja med att sätta upp mål gällande hur ofta du ska springa? tid och distans är mindre viktigt, bara du kommer ut.

och bit ihop i svackorna, så småningom lär man sig att de går över och det blir lättare och lättare att hantera dem.
1973 • Älvängen
#3
24 maj 2012 - 16:19
Gilla 
Jag skulle inte vara orolig om det bara är någon eller några dagar du känner så här.

Saker som jag upplever påverkar min träning:

Värme
Sömn
Mat
Vätska
Träning dagen innan
Infektion i kroppen
Förväntningar
Tid på dygnet

Med det adrenalinpåslag du får vid tävling så är jag inte förvånad om du klarar ditt mål.

Lycka till!!!
maria ulnes
1988 • göteborg
#4
24 maj 2012 - 16:34
Gilla 
när man har kört flera pass och dessutom kanske ett lite tuffare pass (du beskriver att du klarade att nästan nå det mål som du satt upp för dig själv nyligen) så sätter det sig i benen. jag blir riktigt seg och springer ofta flera minuter långsammare än jag skulle ha gjort utvilad och fräsch. ge dig själv lite tid och försök att inte glutta på klockan varenda pass. var näjd med att du öht sog dig ut i värmen i stället:D
och tänk på att omväxling förnöjer (fart/intensitet/längd/intervall/underlag...) så kommer du att nå resultat.
du klarar det! lycka till
Helena
1987 • Vallentuna
#5
25 maj 2012 - 09:42
Gilla 
Tusen tack för era inlägg! Värmer och jag blir mer peppad:)

Helena
1987 • Vallentuna
#6
25 maj 2012 - 09:52
Gilla 
Hur tycker ni man ska gå från att springa 5km till 10km? Kan man bara köra på och försöka lunka sig igenom eller ska jag successivt lägga på? Finns det risk för skador?
Såg att du Kajsa skrev spring 5min, gå 1min. Finns det fler alternativ? :)
Mikael C
1972 • Älvsjö
#7
25 maj 2012 - 09:56
Gilla 
Helena,

jag är ingen inbiten träningsräv direkt, började springa i september förra året. Jag har inte direkt försökt pressa mig själv då jag inte gillar skador. Jag har kört 3ggr/vecka och jag har inet följt något speciellt schema utan känt efter inför varje runda och framför allt mot slutet, har jag ont nånstans, orkar jag en kilometer till. Vill jag? Om svaren är nej, ja och ja så har jag fortsatt en bit till. Efter hand har jag märkt att de distanser man tyckte kändes långa i oktober (typ 5-6 km) idag knappt känns lönt attt ge sig ut för. så skynda långsamt och känn efter, gör det ont så sluta men strunta aldrig i att ge dig ut :)
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#8
25 maj 2012 - 13:44
Gilla 
Mikael C: Gud vilken peppande kommentar! :D
1978 • FÅRBO
#9
25 maj 2012 - 21:44
Gilla 
Som i allt man gör så går det upp o ner. Ibland kan målen inte bli som man tänkt på grund av kanske för stora krav på sig själv.Värmen känner jag själv gör stor påverkan för min del. Mycket tuffare att springa i värmen. 10km fixar du om du inte sätter ett tidskrav, det får komma senare. Ett pass du känner dig stark så är det bara att JOGGA sig igenom 10km utan att gå, får ta den tid det tar. Då har man också en tid som man efter några pass utan problem kan ta ner tiden på. (bra för självförtroendet)
Lycka till på Vårruset!
Ska själv springa mitt första Lopp nästa helg heller inte nått mitt egna mål, men jag ska bara gå i mål och njuta av att jag fixade sträckan, :)
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#10
26 maj 2012 - 09:45
Gilla 
När jag har träningspass som känns tunga brukar jag lägga in någon minuts promenad vid ett par tillfällen under löprundan. Totalt sett blir det kanske 3-4 min promenad under hela löprundan. När jag var ovan löpare gjorde jag ofta detta på mina kortpass, men även idag gör jag det ibland på mina långpass när jag inte är 100% mentalt eller fysiskt taggad.
Helena
1987 • Vallentuna
#11
26 maj 2012 - 23:08
Gilla 
Tack tack tack för era inlägg! Känns skönt att höra att andra också får svackor, går till och från under passen och att man verkligen är beroende av olika saker för hur bra löprundan går...

Tack Krister, lycka till du med:)
Ulrica Swärd
1969 • Alvhem
#12
27 maj 2012 - 08:15
Gilla 
Jag började springa i mars ordentligt....fastnade på 3km...kom inte över detta...hur jag än gjorde...så en mkt god vän talade om att INTE springa varje dag...lyssnade på honom, sprang varannan dag, powerwalkade däremellan...

Och helt plötsligt gick jag förbi 4km, 5km och så 7km....En känsla så underbar.

Till Vårruset var jag taggad. Mitt mål var att komma under 35min. Mannen jag då dejtade sa att det var nog ett bra mål. Min dröm var under 30....det sa han att det fixar jag aldrig...Hör på det...Fixar det aldrig...

Sagt och gjort...Jag kommer ner till Slottskogen...har en stund över innan mina kollegor kommer. Känner in stämningen...många år sedan jag var här. Börjar kännas i kroppen.

Ställer mig i Springa fort fållan...för jag vet att jag vill springa.

Det går bra! Jag orkar hela vägen...orkar till och med spurta sista sträckan. Går i mål och klockar på 28.59! Jag trodde jag såg i syne...dubbelkollade med min egen tidtagning och det stämde.

Levde på moln resten av kvällen....ringde han jag dejtade och sa LÅNG NÄSA!! Jag tog mig under 30min!! Han fattade inte..men var impad...JAG var nog stoltast...

Så vad jag vill ha sagt...är att det adrenalin du får på ett lopp kommer att hjälpa dig!! Ha en riktigt skön runda!! Lycka till!!
Helena
1987 • Vallentuna
#13
30 maj 2012 - 22:06
Gilla 
Vårruset gick toppen och som ni säger gör adrenalinet en taggad. Nu har min kompis anmält oss till tjejmilen 1sept:) är 2ggr i veckan för lite att springa? Styrketränar också! Vet inte om jag ställer dumma frågor men tycker alla era svar är så bra och är inte så påläst:)
Kram
Helena
1987 • Vallentuna
#14
30 maj 2012 - 22:08
Gilla 
Härligt Ulrica! Skönt att du stog på dig och kämpade dig igenom vårruset!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
31 maj 2012 - 07:17
Gilla 
Två ggr vecka är lite, men behöver inte vara för lite. Skulle dock försöka få ihop 3 pass/vecka, så blir antagligen upplevelsen 1 sept finare :)
Ulrica Swärd
1969 • Alvhem
#16
31 maj 2012 - 08:13
Gilla 
Härligt!! Jag ska också springa tjejmilen...ska anmäla min dotter och hennes kompisar...

Kan också säga att två pass i veckan är nog lite för lite....spring varannan dag. Det gör jag...och det känns toppen....

Lycka till!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.