Löpning Kom igång 14 inlägg 10319 visningar

efter graviditet

katrin johansson
1979 • åkersberga
#1
4 juni 2012 - 19:17
Gilla
hejsan
fick barn för snart fyra månader sedan.
allt har gått bra och jag känner mig stark i kroppen. började springa igen när hon var ca 2mån. väldigt kort men ca 4dag i veckan. har succsesivt ökat på distansen och springer nu ca 5-6km. känns väldigt bra åh det är så skönt.
undrar nu finns det nån som vet hur mkt eller lite man får träna. många tycker så mkt om att man REDAN böjat träna. känns ibland som man måste försvara sig. någon som har tips om hur man ska tänka.
1978 • Uddevalla
#2
4 juni 2012 kl 19:50
Gilla
Jag tycker att du verkar ha tagit det i väldigt bra tempo. Hur länge sprang du i graviditeten? Tänk bara på att sträka coremuskulatur och bäckenbotten mycket med många plankor och andra styrkeövningar :) Jag började springa exakt 10 veckor efter förlossningen, men hade ng börjat tidigare om jag inte blivit snittad. Du och din kropp sätter begränsningarna för hur mycket som är vettigt att träna. Jag tyckte att det viktigaste i början var att sätta rimliga mål och att inte känna pressen att vara tvungen att hinna med pass. dagsformen är ju så olika beroende på barnets sömn, etc. Om du vill ha tips och inspiration kan du ju läsa Andrea Hultgrens (som skriver om kost här på jogg.se) blogg lopningochlivet.blogspot.se.

Lycka till i din löpning och bry deig inte om vad alla andra säger:)
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#3
5 juni 2012 kl 09:06
Gilla
Jag fick mitt andra barn för 2.5 månad sedan. Började träna efter 2 veckor, men då på crosstrainer, och mycket styrka för att stärka rygg och mage. Tränade styrka ca 4-5 ggr i veckan för att få "ihop" kroppen igen. Nu springer jag obehindrat dryga milen. Sprang fram till v26 ungefär.

Tror inte att det finns några "regler" på när och hur mycket man ska träna. Det svar jag får är att man ska lyssna på kroppen hela tiden, och vara uppmärksam på signaler. Min BM gick dock i taket när jag sa att jag funderade på Göteborgsvarvet 8 veckor efter förlossningen. Valde att inte springa, vill ju inte gå sönder och få problem framöver,

Så, träna på, och lyssna på kroppen. För mig funkar det prima. Passar på att springa när äldsta är på dagis, då får sonen följa med i joggingvagnen :-D

Lycka till och träna på
Kinsei
1974 • Malmö
#4
5 juni 2012 kl 10:36
Gilla
Tycker att du har fått bra svar! Jag sprang hela graviditeterna med båda barnen och började igen efter två veckor. Jag har inte haft några besvär med bäckenbotten eller fogar och nu när min andra bebis är fem månader springer jag lika fort och mycket som vanligt. Detta är dock min kropp som jag känner och jag skulle inte rekommendera någon annan att göra exakt samma sak. Tänkte bara att det kunde vara kul att höra att det går bra. Det finns ju många (t. ex. Olga Rönnberg som är "expert på mammaträning") som menar att man inte bör springa på minst ett halvår efter att man har fått barn.
Maria
1981 • Gävle
#5
5 juni 2012 kl 11:52
Gilla
Andréa skrev en krönika på delvis samma tema http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=667
Jag tror att det är extra viktigt att känna efter hur kroppen känns efter en graviditet men hur mycket träning/löpning man klarar är nog högst individuellt och beror en hel del på hur mycket och hur länge man sprang under graviditeten. Själv sprang jag inte en meter under min (först däckad i tre månader och därefter foglossning) och skulle inte drömt om att springa direkt efter heller för att kroppen inte var mottaglig.

Känns det bra så kör på och försök ignorera de i omgivningen som inte har vett att förstå att du mår bäst om du får komma ut och springa.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#6
5 juni 2012 kl 13:36
Gilla
Jag sprang Gbgvarvet när min yngsta var 4,5 månad. Visserligen på 2.27 då jag fick magras efter första milen och blev sittandes i en bajamaja en stund... Detta pga sportdryck. Började träna när han var 2 mån exakt och jag har inte haft några problem med bäckenbotten eller magmuskler än och nu är han 2,5 år. Jag tror att om man skyndar långsamt och är duktig med sina knipövningar så är träningen bara bra!
Ajla
1981 • Karlstad
#7
6 juni 2012 kl 21:30
Gilla
Hej
Fick barn för ca 3 månader sedan och fick som tips att man inte fick springa alls utan bara gå och köra styrketräning. Började att gå två ggr per dag från dag ett och har tappat över 20 kg. Har fortfarande inte börjat att varken jogga eller springa. Fick som tips att man skulle börja med att jogga först när barnet har fyllt åtta månader vilket innebär att kroppen har återhämtat sig men ej helt och hållet.
katrin johansson
1979 • åkersberga
#8
6 juni 2012 kl 21:47
Gilla
hej igen och stort tack för all bra och fina tankar och tips.jag suger åt mig. jag tycker ju att det är en enormt skön känsla att kunna springa och att kroppen känns bra efter månader när man är väldigt orörlig. jag måste vell bara skynda långsamnt det är lätt att öka takten lite för snabbt när det känns så bra som de gör.
för mig är vell även träningen mkt en mental avslappning jag blir en mkt piggare o gladare mamma och fru. det är ett lyckopiller!!
Daniel Lindroos
1982 • Värnamo
#9
7 juni 2012 kl 13:02
Gilla
@katrin. Kul att det går bra för dig att komma igång med träning och rörlighet. Jag ska till hösten vara med och peppa min sambo till att ta tag i träningen efter hennes graviditet. Hon har nu varit gravid två gånger på tre år och inte tränat där emellan. Tror det skulle betyda mycket för henne att känna sig rörlig igen.
Kinsei
1974 • Malmö
#10
7 juni 2012 kl 15:55
Gilla
Ajla: men när jag hör sånt där så undrar jag lite VAD det är som tar åtta månader att läka efter en okomplicerad graviditet och förlossning? Och exakt på vilket sätt löpning skulle vara skadligt innan dess?
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#11
7 juni 2012 kl 18:45
Gilla
Rekommendationerna från landstingen är att minst vänta tills avslaget är borta pga infektionsrisken. Det är ju individuellt hur lång tid det tar, 6-8 v.

Sedan är det bra att ha fått tillbaka rejält mkt muskler i bäckenbotten och det kollar ju barnmorskan av på efterkontrollen. Det är väl en inte helt igenom dålig rekommendation att vänta med studsig träning tills efter det att man fått ok från barnmorskan. Dessutom behöver du ha fått koll på coremuskulaturen igen. Den behövs ju som bekant vid löpning. Plankan, plankan, plankan.

Ammar man så hänger dessutom de mjukgörande hormonerna kvar i kroppen vilket gör att kroppen inte är helt stabil eftersom fogarna inte går samman helt. Alla får foglossning under graviditeten men i olika grad. Annars skulle inte barnet kunna komma ut ;).

Jag började springa för fort efter min andra graviditet och fick backa tillbaka i träningen och inte springa mer på ett par månader. Det kändes surt då men i dag spelar det ju ingen roll. Det viktigaste var att vänta in kroppen tills den var redo.

Men givetvis ska du göra det som känns rätt för dig. Ta det lugnt bara om du skulle börja känna smärtor kring bäckenområdet eller att du börjar läcka. Skit i om folk har åsikter om hur du gör, de flesta önskar bara att de själva orkade ta tag i sitt motionerande lika entusiastiskt som du. Återigen kan man bara häpna över att det är okej att klaga på att folk tränar "för mycket" men fan den som klankar ner på en som inte rör sig alls! Mja, som du hör retar det helt enkelt upp mig.

Det finns även en gammal tråd på jogg från 2009. Kolla in den med. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=5956

Lycka till!

Kinsei
1974 • Malmö
#12
7 juni 2012 kl 20:32
Gilla
+1 på allt som Stina säger! Samtidigt behöver det ju inte vara så komplicerat heller: Man tar på sig skorna, joggar lite och känner efter. Känns det inte bra så slutar man men testar igen efter en lämplig tid. Känns det däremot bra så fortsätter man en liten stund. Känns det bra efteråt och dagen efter också kan man sakta öka sträcka/och eller tempo. Självklart måste man lyssna på kroppen, men det gäller ju inte bara i samband med graviditet, det gäller ju alla som börjar träna (eller som håller på)!
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#13
8 juni 2012 kl 23:24
Gilla
Skumt. Har som sagt fått två barn och ingen av gångerna har bm gjort någon koll. Jag fick i början ont i ljumskarna vid löpning, men bm sa då att det var fogarna och hormonerna, och att det bara vara att köra på. Det jag skulle vars uppmärksam på var om det skumpade neråt, kunde då tyda på framfall.

Som någon nämnde, core musklerna är viktiga och underlättar ju även vid löpning, och ger en bättre teknik (tycker iaf jag). Plankan, swings mm.
katrin johansson
1979 • åkersberga
#14
15 juni 2012 kl 22:10
Gilla
tack alla ni därute!!! det har värmt och stärkt mig att höra alla fina åsikter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.