Löpning Träning 9 inlägg 10408 visningar

Löpning efter graviditet och förlossning

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
15 juli 2013 - 20:21
Gilla
Nu ar det länge sen jag startade en ny tråd eller var aktiv här över huvud taget. Senast handlade det om träning under graviditet och den tråden hade jag jättemycket glädje av. Nu är jag i nästa läge och vill ha tips och tankar kring att komma igång efter graviditeten, jag har aldrig varit i detta läge tidigare.

Jag hade tur och lyckades hålla igång långt in i graviditeten, ja hela vägen egentligen. Men det gick ju sakta.

Nu är det knappt två veckor sen min underbara lille kille kom till världen. Han kom med planerat snitt så det har säkert betydelse för min återgång till löpningen. Jag njuter ju som bara den av att ha blivit mamma och nya familjelivet såklart, men jag tänker inte förneka (speciellt inte på ett löparforum :) att jag saknar löpningen något enormt. Det känns som abstinens i kroppen. Jag förstår att jag inte kan börja springa nu men jag vill veta när ni andra började, och hur det gick. De allmänna rekommendationerna jag läst är att efter 6-8 veckor kan man börja minimalt. Det verkar gälla oavsett hur man föder så att säga, om inga komplikationer tillstött.

Jag ska väl nämna i sammanhanget att jag mår jättebra. Mitt största besvär är nog sömnbristen :) Mitt sår gör knappt ont längre, känns nån gång ibland bara om jag använder magmusklerna lite för hårt.
Jag klarar utan problem långa barnvagnspromenader. Var ute å gick 1,5 timme samma dag vi kom hem från BB (det gick ju sakta men det var fullt möjligt).

Jag är inte så bra på att hålla mig kort när jag skriver foruminlägg. Så är glad om du läst ända hit :)

Har ni några tankar så får ni jättegärna dela med er. Skulle helst viljat börja springa typ igår :) Men tänker såklart inte utsätta mig för några hälsorisker.

Tack på förhand :)
kortben
1966 • GÖTEBORG
#2
15 juli 2013 kl 21:12
Gilla
Jag har ingen egen erfarenhet av ämnet, men vill gärna gratulera dig till din lille son och tycker det är kul att se dig här igen! Även om det suger i joggtarmen är det säkert bäst att skynda långsamt och smyga igång med allt raskare promenader innan du startar på allvar. Kanske vi ses i spåret och på gymmet snart igen!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#3
15 juli 2013 kl 22:07
Gilla
Först och främst, Grattis till den lille! =)

Efter mitt andra barn började jag med löpning efter exakt 2 månader. Jag sprang 4-5 km 3-4 ggr första veckorna. Ökade sedan successivt och sprang sedan Gbg-varvet när sonen var 4,5 månad. I början får man vara försiktig med bäckenbotten och vara noga med knipövningar.

Lycka till!
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#4
16 juli 2013 kl 07:59
Gilla
Grattis till sonen:)

Jag fick mitt första barn i September förra året med kejsarsnitt pga att barnet låg i säte och de lyckades inte vända henne. Jag ville egentligen inte snittas men valde det då jag inte ville föda i säte.
Men redan när det blev bestämt att jag skulle snittas så bestämde jag att jag inte fick springa på 8 veckor.
Jag känner mig själv och vet att jag hade börjat så fort såret kändes bra ungefär som du känner nu.
Det var otroligt frustrerande att inte få springa det är det bästa jag vet!!
Men på dagen 8 veckor efter förlossningen tog jag mina första löpsteg kändes jätte knasigt och jag var livrädd att såret skulle gå upp.
I början sprang jag 5 min gick 5 min för att inte bli för ivrig.
Och efter som jag promenerat mil vis sen förlossningen så kände jag att jag kom tillbaka relativt snabbt.
Har blivit mycket noga med styrkan sen jag fick barn framförallt bålen och det har hjälpt mig mycket även i löpningen.
Började med olika varianter av plankan efter ca 5 veckor och är noga med att träna styrka minst 2 dagar i veckan.
Fortfarande efter 8 månader kunde jag känna att det kliade i såret när jag körde riktigt tung styrka.

Hoppas det går bra för dig men ta det försiktigt i början, min stora skräck var att såret skulle gå upp och jag skulle behöva vila ännu längre!!

Du är tydligen inte ensam om långa inlägg;)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#5
16 juli 2013 kl 18:19
Gilla
Tack så mycket för era gratulationer och tips och idéer. Det låter som jag bör vänta ett litet tag till. Och det är säkert klokt att skynda långsamt som sagt :)

Är ni fler med tankar och tips så dela gärna med er ni också :)
Helen Landegren
1982 • Vedevåg
#6
19 juli 2013 kl 23:26
Gilla
Grattis till nytillskottet!
Som de andra också har skrivit så gäller det att skynda långsamt. Tänk på att magmusklerna ska ha återgått till det normala innan du börjar springa för mycket. Rekommendationerna som man får av barnmorskan är att man ska vänta 6 månader (!) innan man börjar löpträna. Men du har ju en bra grund med tanke på att du kunde hålla igång så pass länge in i graviditeten så du kan säkert börja tidigare.

Jag ska vara lite tråkig nu genom att höja ett varningens finger. Jag har sett vad som kan hända om man inte tar det lugnt i början och inte lyssnar på kroppen... Problem med magmuskler som inte går ihop, långvariga problem med bäckenbotten och (om du ammar) mjölkstockning pga sportbh.

Det här blev ett väldigt negativt inlägg och det var ju inte meningen direkt då det är toppen att börja träna igen. Lyssna på kroppen och ta den på allvar så kommer det att gå utmärkt att börja träna igen!

1979 • Norrköping
#7
20 juli 2013 kl 00:05
Gilla
Först; grattis!

Jag är lite i samma situation med att komma igång efter graviditet och kejsarsnitt, fast min bäbis är 9 veckor gammal. Det är mitt tredje snitt och jag har precis börjat springa litegrann igen. (Under graviditeten sprang jag nästan ingenting, men dansade tango.) Det går inte fort, eller speciellt långt, utan mer som en stunds egentid.

Det enda jag kan råda dig till är att lyssna på kroppen, ta det lugnt, du hinner löpa många mil i dina dagar och att vänta ca två månader är egentligen ingenting.

Det spänner i bukhinnor, drar i ärrvävnaden och har sig om en tar i för mycket för tidigt. Den första månadens rekommendation om att inte lyfta/bära mer än bäbishens vikt är för mig en tydlig markör om vad en bukoperation egentligen innebär.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#8
23 juli 2013 kl 09:12
Gilla
Tack så mycket :) Jättekul att ni vill dela med er. Lovar att försöka skynda långsamt och lyssna på kroppen. Första gången jag ger mig på att försöka med en löprunda kommer det bli kanske ett par hundra meter i slow-motion-tempo :) Fram till dess fortsätter jag med långa barnvagnspromenader. Men jag längtar verkligen något alldeles gräsligt när jag ser så mycket löpare ute (speciellt när man håller till i Skatås/Delsjö-området där en stor del av Göteborgs löpare håller till :)
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#9
23 juli 2013 kl 11:41
Gilla
Såg din tråd och var tvungen att kolla min tränings-logg. Jag började träna på Crosstrainer 2.5 vecka efter normal förlossning. efter 4 veckor började jag springa. Men jag fortsatte med Crosstrainer-träning ett tag, för att stärka bål mm.

För mig har det funkat jättebra. Jag var och är fortfarande (efter 1.5 år) forfarande noga med att "knipa" och spänna muskler under träning för att hållbarhet i kroppen.

Hade en löpvagn sedan barnet innan och ett barn sover aldrig så bra som i en löpvagn. :D

Grattis till bebisen och lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.