Ändra löpsteg - bästa sätt? - Löpning
Löpning Träning 14 inlägg 11245 visningar

Ändra löpsteg - bästa sätt?

Distansvidundret
1982 • Stockholm
#1
7 juni 2012 - 11:17
Gilla 
Hej allesammans,

Som rubriken antyder tänkte jag lägga om mitt löpsteg till ett effektivare. Bakgrunden är att då jag ser mig själv springa på film, eller då jag springer längs en lång rad med fönster och kan studera hur jag springer, "studsar" jag alldeles för mycket. Det känns helt enkelt som att en hel del av min energi går åt till denna vertikala rörelse och det vore kul att istället använda denna till framåtdrivning.

Jag misstänker att jag tar alldeles för långa steg, eller omvänt att min kadens är för låg. Tittar jag på sulorna till mina skor är de exempelvis rätt slitna i hälen.

Det jag undrar är hur man på bästa sätt kan ändra sitt löpsteg. Är det exempelvis bara ut att springa, men tänka på att ta kortare steg och alltså hålla en högre frekvens? Komplettera med löpskolning? Vilka övningar är bäst att göra?

Tacksam för tips och råd och finns det en bra jogg-tråd om detta tar jag gärna länken!
1982 • Stockholm
#2
7 juni 2012 - 11:32
Gilla 
Spring bara och tänk på hur du springer. Du får experimentera lite, på något sättär det j uså att känns det bra så är det bra.. Ingn idé konstla för mycket för att finna "den perfekta tekniken", den är individuell.. Tycker jag..
Jim Norgren
1966 • Tungelsta
#3
7 juni 2012 - 11:39 Redigerad 7 juni 2012 - 11:44
Gilla 
Hejsan kan varmt rekommendera en löparnaprapat med väldigt bra kunskaper, lärde mig och min bror att springa rätt (båda genomförde maran utan större problem). Brorsan lyckades tack vare Joakim och Josefin lindestål (naprapat) fixa sin benhinne inflammation och onda hälsenor med behandling och nytt löpsteg på väldigt kort tid. Joakim har en blogg oxå samt löparanalyser och personlig träning om det behövs.
Gå in via www.specialistgruppen.se och klicka på joakim kastebring eller hans blogg loparnaprapaten.blogspot.com
Lovar att du inte blir besviken. Mvh Jim N.
Mattias Lewander
1981 • Malmö
#4
7 juni 2012 - 11:59
Gilla 
Det som gjorde störst skillnad för oss när vi började lägga om löpsteget var att få upp stegfrekvensen. Vi springer numer mycket med metronom, inställd på 180 bpm. Och sen också att ta kontakt med en löpcoach el.dyl. Några småtips från någon som kan löning gjorde underverk för oss.
Micke Larsson
1971 • Norge
#5
7 juni 2012 - 13:04
Gilla 
Testa att springa barfota, ett par kilometer på asfalt. Då kommer du förhoppningsvis, utan att tänka på det, ta kortare steg, landa mjukare och längre fram på foten. Annars gör det nämligen ont.

Upprepa då och då, så kommer det nya, mjuka och korta löpsteget att smitta av sig på de rundor du gör med skor. Kul är det också!
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#6
7 juni 2012 - 13:08
Gilla 
Och jag tipsar om backe. I backen tvingas du upp på tå, ha ett bra frånskjut, ta kortare steg och dessutom får du bra styrketräning i löpmusklerna. Behöver jag säga att det är vansinnigt jobbigt också? =)
Jonas Waltari
1972 • STOCKHOLM
#7
7 juni 2012 - 13:25
Gilla 
Jag gick på en löpteknikkurs och det var det bästa jag någonsin gjort! Slagit PB både på milen och marathon efter detta och det är en fantastisk skillnad i löpupplevelse. Det är många bäckar små som leder till ett utvecklat löpsteg och det tar några månader innan den nya tekniken sitter, men det är det värt. Jag gick kursen via www.springsnabbare.se
och har bara positiva omdömen om denna kurs, men det finns säkert en mängd andra alternativ också.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
7 juni 2012 - 14:02
Gilla 
Jag gick också en löpteknikkurs (2009) och har sedan dess sprungit med min nya teknik.

Det var Markus Stålbom - se www.bgmsanalys.se - som körde en miniclinic på Bosön enligt Pose Method of Running.
Se www.posetech.com om du vill veta mer om Pose, som är en pedagogisk metod för att lära sig effektiv löpteknik.

Jag är mycket nöjd med kursen och har sedan dess övat själv (delvis med hjälp av boken med samma namn) och har även gått en uppföljningslektion med Markus.
Det finns hur mycket som helst att läsa på nätet i allmänhet och även här på jogg om du söker på löpteknik eller Pose.

Markus inbokade datum i Stockholm och på andra order finns att se på www.bgmsanalys.se

Det verkar som att kalendern för närvarande inte uppdaterats med ev. aktiviteter för sommaren/hösten men dra ett mail till Markus och fråga om du vill veta när nästa omgång i Stockholm äger rum.
2006 • Alingsås
#9
7 juni 2012 - 14:47
Gilla 
fick löparknä o började cykla som substitut. fick vila knät o fick automatiskt en bättre kadens o steg.kortare steg fungerar för mig
Carina Hallensjö
1969 • Täby
#10
8 juni 2012 - 13:45
Gilla 
Jag har också gått kurs hos www.springsnabbare.se nu i vår, vilket jag rekommenderar. Först tyckte jag att det var väldigt mycket att tänka på, men jag har övat några veckor nu och tänker löpteknik hela tiden och det känns bara bättre och bättre... :-) Dessutom är det bättre att tänka löpteknik än att fokusera på hur eventuellt jobbigt ett lopp är!
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#11
8 juni 2012 - 19:37
Gilla 
Haha ja jag tänker "knä knä knä knä knä knä knä knä " när jag springer så jag kommer ihåg att böja dem tillräckligt. Inte många tankar på att det är jobbigt får plats direkt.
1975 • Borlänge
#12
8 juni 2012 - 21:43
Gilla 
Och att böja knät tillräckligt resulterar i..?

Frågar en som har en stramande känsla i knät när jag reser mig från sittande på huk, och från knästående, men ingen ovanlig känsla när jag springer.. :)
1973 • Falköping
#13
8 juni 2012 - 22:01
Gilla 
Tidigare upplevde jag ofta att i min iver att springa fortare ville jag ta större steg vilket resulterade i att jag fokuserade på att lyfta på knäna. Knä, knä, knä

Sedan gjorde jag precis som du - jag ville aktivt korta löpsteget och fokuserade då på att lyfta foten så fort som möjligt efter stegisättningen. Mitt nya mantra blev då... upp, upp, upp

Så fort foten nuddar marken ska den upp igen.

Senare har jag testat barfotalöpning och effekten blir liknande. Du strävar uppåt, bakåt med foten och landar under kroppen istället för framför.

Lycka till
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#14
9 juni 2012 - 11:34 Redigerad 9 juni 2012 - 12:09
Gilla 
Fredrik Rusack:
Kanske var en lite dålig förklaring, Jag lyfter på knäna mer och håller dem en aning mer böjda än vanligt så jag sjunker ner en smula med överkroppen menar jag.
När jag gör det så skjuter jag ifrån lite mer med rumpmusklerna istället för tårna, annars studsar jag mest på tårna och får "Top of foot pain" direkt.
Alltså det handlar inte om någon jättelyftning men tillräckligt för att flytta bak frånskjutningen till främre trampdynorna och slippa smärtan.
Men jag glömmer detta konstant så jag måste verkligen tänka "knä knä knä knä knä".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.