Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 68843 visningar

Revbensbrott, hur lång läktid?

Per Bilén
1969 • Halmstad
#1
7 maj 2008 - 07:55
Gilla 
Jag har lyckats med konststycket att halka i simhallen och har brutit ett revben. Det går inte att springa då varje steg känns som ett knivhugg i bröstkorgen.

Har någon erfarenhet av hur lång tid det kan tänkas ta innan det läker?

/PB

Anders
1974 • Knivsta
#2
7 maj 2008 - 08:11
Gilla 
Vet du att du har brutit revbenet, eller har du fått spricka?

Jag har fått spricka eller brutit revben 1 gång per år de senaste 3 åren, så
jag har nästan lite statistikt underlag för mina svar. Jag kanske inte ska rekomendera någon annan att inte söka vård, men den enda hjälp jag tror
du kan få är att rätta till revbenen om de hoppat helt snett.
Jag har själv aldrig sökt vård för mina revbensskador.

För mig så har det tagit som minst 1 månad, som mest 3 månader, men det känns inte lika jobbigt hela tiden.
Första 2 dagarna gör det ont.
Veckan efter gör det ännu mer ont, och om man skulle nysa så fruktar man för sitt liv.
Sedan blir det bara bättre och bättre.
Det som är svårt att göra är sit-ups, då behöver man var helt läkt.
Senaste gången jag skadade revbenet så kanske det var lite lindrigare,
så då fortsatte jag springa. Det gjorde lite ont, framförallt nerför.
Så när du har lite minrdre ont, så går det nog att springa försiktigt.

Nu gissar jag, men det kanske blev lindrigare och snabbare förlopp just eftersom jag var fysiskt aktiv?

Observera att detta är bara mina erfarenheter och använd ditt egna sunda förnuft eller sök vård för experhjälp.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#3
7 maj 2008 - 08:53
Gilla 
Tack för svar.

Jag vet inte om det är av eller bara en spricka, men av smärtan så här ett par dagar efteråt och känslan när det hände så är det i alla fall något som inte står rätt till. som du säger, en nysning eller för den delen att skratta är inte något man ser fram emot.

Får kanske vänta någon vecka innan jag springer igen.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#4
7 maj 2008 - 10:06 Redigerad 7 maj 2008 - 10:08
Gilla 
Hej Per B, ingen erfarenhet som patient, men jobbar inom sjukvården. Har du sökt sjukvård för att få diagnos? Första dygnet gör det inte så ont, men efter 2-4 dagar gör det mer ont. Smärtan kulminerar dag 5-10 ungefär. Sedan blir det bättre och det tar kring 3-4 veckor innan smärtan är borta. Ibland fler veckor än så, tom månader. Anders G beskriver ett klassiskt tidsförlopp.

Lite off topic nu om behandling: i okomplicerade fall räcker det vanliga smärtstillande tabletter, paracetamol (Alvedon) / NSAID-preparat typ Voltaren. De patienter jag ser är inneliggande på sjukhus, har så pass ont att jag lägger en ryggbedövning (epidural) mot de multipla revbensfrakturerna samt att om det föreligger andningspåverkan behöver jag lägga in toraxdränagerör. Mellanstadiet kan vara besök hos läkare/sjukgymnast för att få råd om har du ska röra dig i förhållande till hur mycket smärtor du har, ev röntgen, få recept på starkare smärtlindring än receptfria mediciner, etc.

Googla på revbensfraktur (rib fractures) så hittar du mer om orsak (causes), symptom, diagnos (diagnosis), behandling (treatment) etc.
Lycka till med smärta och träningen, Su-San

Redigering: alla dessa stavfel.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#5
7 maj 2008 - 10:31
Gilla 
Oj, kulmen efter 5-10 dagar, då har jag mer att vänta alltså?

Su-San: Jag har inte sökt vård, och kommer inte att göra det. För mej är det relativt ointressant om det är av eller inte och så allvarligt som du beskriver det för inneliggande patienter är det långt ifrån.

På era beskrivningar så låter det ju som om jag får avstå att springa ett tag, men det är väl bättre om det får ta den tid det behöver. Hoppas bara att det inte skall ta flera månader.

Tack för era svar, jag får väl cykla och göra annat under tiden.
1974 • Västerås
#6
19 juni 2008 - 12:35
Gilla 
Bra inlägg! Det verkar inte bättre än att jag måste ha brutit ett revben för en vecka sedan. Är förutom joggare en hängiven vindsurfare. Och kommande helg ser det ut att bli riktigt blåsigt nere på västkusten.

Nu är min fråga: Kan man röra sig för mycket? Om man uthärdar smärtan alltså. Finns det risk för komplikationer om man rör sig just så mycket som smärtan tillåter? Att skadan inte läker eller att man får kvarstående men?

Hälsningar,
Per Lundström.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#7
19 juni 2008 - 13:14
Gilla 
har brutit revbenen i 2 omgågar och jag jobbar med att bära + lasta 2-6 ton /dag (frukt&grönt) Dom rekommendationer jag fick var att INTE glömma att ta riktiga andetag och inte såna där ytliga som iof känns bäst. Då kan man tydligen dra på sig lunginflammation....så djupa rejäla andetag + ett par smärtstillande på det så kommer du snart vara tillbaka i spåret. Instämmer till fullo på ovanstående inlägg gällande smärtan hade nog som mest ont 7-10 dagen sen avtog det ganska fort. Får nog säga att den båtbens fraktur jag har idag är en vind pust jämnfört med 7-10 dagen. Ha nu en trevlig midsommar alla där ute, dags att packa bil och fara till torpet.
1967 • www.sapiens.se
#8
19 juni 2008 - 13:31
Gilla 
Jag har kraschat med skidor respektive cykel och dragit på mig sprickor i revben. Förloppet som beskrivs ovan känner jag väl igen!

Första gången jag pajade revbenet så gick jag till läkare som sa att det var bara att köra på om jag kunde uthärda smärtan så det gjorde jag. Sprang Amsterdam Marathon 3 veckor efter cykelkraschen och det funkade utan problem...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.