Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 6444 visningar

Envisa vadproblem i samband med minimalstiska skor

Oskar Klintrot
1989 • Kalmar
#1
6 juli 2012 - 12:49
Gilla
Mina vader håller på att ta död på all form av motivation till att fortsätta löpa. Jag har i 1½ års tid gjort halvhjärtade försök till att ta upp löpträningen igen men då i VFF. Då jag varit borta nästan lika mycket som jag varit hemma har det gått ganska dåligt men senaste halvåret gjorde jag ett seriöst försök. Jag lyckades träna upp mig så jag kunde springa 5 km på ~30 min i mina VFF.

Jag köpte i början på sommaren ett par New Balance Minimus Road 00 som jag började springa i en del med och fick ner tiden till strax under 25 min på 5 km. Hela tiden har jag fått passa mig för att ta i för mycket, springa för fort och så vidare för att inte få ont i vaderna och behöva vila flera dagar. Men jag lyckades!

Sen sprang jag en hel del i MR00 men så blev det ett månadslångt uppehåll och nu när jag försökte ta upp löpningen igen klantade jag mig lite och sprang 5 km på 25 min med ryggsäck i mina MR00 vilket såklart gjorde att jag fick ont i vaderna. Därefter försökte jag springa 3 km i MR00 när vaderna lugnat sig, ont igen... Vila och sen 2 km i VFF, ont igen. Mer vila och sen 2 km i VFF igen fast i mycket lugnare tempo (7:30 min/km), gick bra! Vilade två dagar sen sprang jag 2,6 km i samma tempo i VFF med ryggsäck, blev lite stum i ena vaden men kändes rätt bra. Dagen efter gick jag ner till stan och hem igen (12 km med några timmars vila på mitten, går i minimalistskor också) vilket gjorde att vaderna började smärta, nu sitter jag här dagen efter med ont i vaderna igen...

Någon som har någon susning om varför jag verkar vara tvungen att börja om från absoluta början igen? Hade jag inte fått tillräckligt många mil i vaderna innan uppehållet eller har jag fel löparteknik eller vad sjutton gör att jag får ont i vaderna hela tiden?!
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
6 juli 2012 kl 12:57
Gilla
Jag tycker att det är svårt att inte landa på hälarna i 7.30-tempo, men det borde i och för sig slita på knäna snarare än vaderna. Kan det inte vara så enkelt att du sträckte dig eller fick någon slags inflammation när du sprang med ryggsäck?

Glöm inte heller de tre T:na: Tåhävningar, tåhävningar och tåhävningar.
Oskar Klintrot
1989 • Kalmar
#3
6 juli 2012 kl 13:01
Gilla
Efter två år av och till i VFF är det svårt att land på hälen :) Skämt åsido, jag springer med ganska korta steg så det har aldrig varit några problem.

Ja, det kan absolut vara så men det känns på samma sätt som innan när jag började springa och sprang för långt. Jag vet inte riktigt hur man känner skillnaden på sträckningar, inflammation osv?

Dum fråga, vad är tåhävningar? Låter som att man ska stå platt på marken och gå upp på tå typ som armhävningar?
1978 • Arboga
#4
6 juli 2012 kl 13:01
Gilla
Alla är inte skapta att springa i minimalistiska skor, du kanske skulle köpa ett par mellandämpade skor att alternera med?
1978 • Västra Frölunda
#5
6 juli 2012 kl 13:02
Gilla
Svårt att säga utan att se din träningsdagbok, men en månads uppehåll är nog i princip att nollställa dina framsteg när du har hållit på så kort tid.

Jag får själv alltid ont i vaderna av VFF och ofta grym träningsvärk efteråt. Jag tror att det beror på att vaderna är för svaga och behöver tränas upp. Det blir faktiskt långsamt bättre när jag jobbar på det.
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
6 juli 2012 kl 13:07
Gilla
Oskar, ställ dig hellre i en trappa, så att du kan häva från ett läge med hälen längre ner: http://www.youtube.com/watch?v=qs7sJkoTISc
Oskar Klintrot
1989 • Kalmar
#7
6 juli 2012 kl 13:11
Gilla
Per: Det halvåret jag tränade med enbart VFF gick det ju bra och jag började komma ikapp mina gamla tider. MR00 som jag köpte är ju just ett par mellandämpade skor som jag började alternera med. Sen fick jag problem...

Anton: Här är min träningsdagbok: http://www.endomondo.com/profile/4106887
Surt att man tappar så mycket men skönt att veta vad det borde bero på! Har du något tips på hur man kommer igång på ett bra sätt igen?

Micke: Aha okej, tack för länken! Tyvärr har jag ingen trappa i närheten men får försöka komma på något eller testa från marken ändå! Hur ofta och hur många sådana där ska man göra?

Alla: Jag kom att tänka på en annan sak som jag funderat på, jag har märkt att jag får mindre ont när jag undviket att skjuta ifrån med vaden när jag springer, till skillnad från hur jag sprang i vanliga skor. När man springer barfota/med minimalistiska skor, ska man bara mer eller mindre lyfta upp foten när man springer?
Micke Larsson
1971 • Norge
#8
6 juli 2012 kl 13:28
Gilla
Badrumströsklar brukar hålla tillräcklig höjd för excentriska tåhävningar. Annars tror jag en telefonkatalog skulle funka, men hellre en bok med hård pärm (om du inte har en inplastad telefonkatalog).

Hur och hur ofta man ska göra tåhävningar känns som att det finns bättre människor än jag att svara på, men sök gärna i forumet. Termen tåhävningar får 568 träffar. Här är några:
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23354 http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23084 http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=11351
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#9
6 juli 2012 kl 13:34
Gilla
Tänk dig att du tassar fram, så ljudlöst som möjligt. Ett bra sätt att få ett riktigt lätt steg.

Men en undran, varför ska du envisas med att springa med ryggsäck när du verkar få ont av detta? På så korta pass kan du knappast behöva ha något med dig.
2006 • Alingsås
#10
6 juli 2012 kl 13:50
Gilla
Tryck in baken, fram med höften när du springer. Och ganska rak i överkrioppen. Annars får vaderna jobba onödigt mycket.
Oskar Klintrot
1989 • Kalmar
#11
6 juli 2012 kl 13:54
Gilla
Micke: Jag ska läsa på! Någon bok borde jag kunna hitta på loppis, tack för tipset!

Gabriella: Jag försöker, går rätt bra oftast men tror jag tappat mycket teknik nu efter uppehållet. Ja, man kan verkligen undra varför jag springer med ryggsäcken på så korta sträckor. Jag går ner till klätterhallen, klättrar och sen springer jag hem. I ryggsäcken ligger bara mina och flickvännens klätterskor och ett par byxor samt lite klätterkrita så den väger inte mycket. Jag och ryggsäcken väger antagligen några kilo mindre än enbart jag gjorde i vintras och då gick det ju bra :)
Oskar Klintrot
1989 • Kalmar
#12
6 juli 2012 kl 13:55
Gilla
Mormar: Tryck in baken? Menar du skjuta fram den? Rak i överkroppen är jag, tror snarare jag riskerar att vara för rak i överkroppen. Höfterna och baken har jag dock inte tänkt på alls, ska göra det nästa gång jag springer, tack för tipset!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#13
6 juli 2012 kl 14:05
Gilla
;-)
Ava
1958 • Lindome
#14
6 juli 2012 kl 14:16
Gilla
Skulle tro att någon som är bättre löpare än jag snart svarar att du ska skippa frånskjutet - du ska snarare luta lite framåt (ända nerifrån fötterna) och helt enkelt flytta (lyfta) fötterna allteftersom du tappar balansen. Låter knasigt men testa!

Kanhända skulle det också fungera med ett par kompressionsvader eller kompressionsstrumpor i det akuta skedet?
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#15
6 juli 2012 kl 16:21
Gilla
Mitt tips är som även Ava skriver att köra med kompressionssleves. Jag körde ganska mycket VFF under 2010 och hade en del problem med vaderna ungefär som du beskriver. När jag skaffade kompressionssleves (köpte från CEP) så fick jag betydligt mindre ont i vaderna och kunde öka träningsmängden ganska kraftigt. Jag både sprang med dom och lät som sen sitta på någon dag eller två så snabbades återhämtningen upp.

Ett annat tips är att inte springa för mycket på framfoten. Springer man tokfort så landar man automatisk på framfoten men annars funkar det kanon att landa på fram/mellanfoten men låt hälen nudda marken utan att lägga någon större vikt på den. Som Ava skriver så behöver du inte skjuta ifrån så mycket utan låt lutningen göra jobet. Det ger en mer avslappnad löpning och mindre belastning på vaderna.

Sista tipset är att skölja vaderna i iskallt vatten efter hård träning. Ispåsar eller isbad funkar bra det med men det är ganska smidigt att bara skölja av vaderna i duschen efter träningen. Det snabbar på återhämtningen markant.

Gjorde dessa förändringar som sagt under 2010 och under 2011 sprang jag Göteborgsvarvet i VFF speeds utan några större känningar. Nu springer jag mest i New Balance Minimus Road Zero och är riktigt nöjd med de. Sprang Stockholm marathon med dessa i år och det kändes riktigt bra så jag tycker du kan använda dessa som komplement till dina VFF.

Just det, om inget av detta hjälper kan man som akutåtgärd köra lite vadmassage eller vadmassage med stötvågsbehandling.

Lycka till med träningen!
Lizen
1966 • Göteborg
#16
6 juli 2012 kl 18:24
Gilla
Jag träffade en sjukgymnast som sa att 1000 tåhävningar i veckan var det man borde göra. Blir ganska många per dag. :-)
Oskar Klintrot
1989 • Kalmar
#17
6 juli 2012 kl 22:43
Gilla
Ava: Då ska jag försöka fortsätta tänka på att inte skjuta ifrån. Jag börjar misstänka att jag slavat med det nu efter uppehållet, att jag inbillat mig att det går på automatik men det har nog inte gjort det... Att hitta "lutningen" får jag försöka när jag ska träna, jag tror jag springer för upprätt.

Fredrik: Någon gång i början gjorde det väldigt ont i vaderna så jag satte fast mina knäskydd (rehab-skydd i neopren, de hör ihop med anledningen till att jag övergav mina gamla löparskor) över vaderna, kändes faktiskt bättre. Har inte sett att det funnits så billiga som CEP (gissar att det är dessa du menar: http://www.sportkompression.se/cep-sleeves-svart) utan bara saker för över 500:-. Jag ska absolut överväga att skaffa ett par!

Jag märker att när jag springer i MR00 så har jag mycket lättare för att sätta i hela foten. I VFF får jag försöka tänka mer på det. Det är nog också något jag slarvat med nu på sistone...

Att skölja vaderna i iskallt vatten har jag testat men jag blev bara kall, jag märkte tyvärr ingen skillnad så slutade med det.

Lizen: Jag har i alla fall gjort 20 nu, bara 125 kvar idag då :)

Alla, speciellt Micke: Nu har jag precis stretchat lite (vilket som vanligt inte hjälpte märkbart) men sen gjorde jag några tåhäv (10 per ben). Det var mycket tyngre än jag trodde! Men just nu känns det hyfsat okej i vaderna, kändes som att det hände rätt mycket på väldigt kort tid. Jag har fortfarande ont men inte alls som innan jag stretchade. Jag hoppas inte det kommer tillbaka bara!

Jag får återkomma på söndag när jag förhoppningsvis vågar springa lite igen och får chansen att testa alla bra tips som jag fått av er!
#18
7 juli 2012 kl 15:27
Detta inlägg har raderats
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#19
7 juli 2012 kl 22:54
Gilla
Jo det är slevsen på http://www.sportkompression.se/cep-sleeves-svart/ som jag använder. Förväntade mig att de skulle hålla ett par månader men jag har haft de i över 1 år nu på i princip alla pass så de är rejält hållbara.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.