Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1717 visningar

Vadproblem

1982 • Örebro
#1
12 februari 2022 - 15:49
Gilla
Misstänker att denna fråga har tagits upp flera gånger förut men hittar inget som stämmer in helt.
Har fått tid hos någon som ska kolla upp vaden nästa vecka men har ändå lite funderingar.

Cyklat mycket under ett par år och började springa en del i början av vintern. Har sedan en månad tillbaka känt av höger vad lite lätt efter några pass. Förra veckan kändes den lite stel och ömmade lätt. Kanske framförallt på soleus skulle jag tro. Sen kändes den bättre och jag körde ett medelhårt cykelpass. I slutet av passet kändes vaden seg och ömmade lite. Kändes inte helt bra. På kvällen blev den sämre och nu i två dagar är den lite stel, ömmar lätt hela tiden vid vila i hela vaden. Lite svårt känsla att beskriva men den känns mycket på något vis även om det inte är direkt smärta. Lätt lätt krampkänning hela tiden. När jag går vill jag liksom halta lite utan att de gör speciellt ont. Är detta en solklar bristning även om de inte kom pang utan mer smygande eller kan de vara massa olika saker?
Vilar och tar lugna promenader vilket känns ok, men väldigt jobbigt att inte röra på sig när jag är van att göra de näst intill dagligen.
Är de ok att cykla lugna pass nu snart tro? Springa känns dumt på ett tag…
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 februari 2022 kl 17:44
1 Gilla
Låter precis som en överbelastning, "overuse" som den engelska termen lyder och är mer talande än den svenska.

Stretch och grundlig massage hjälper akut och sedan måste du nog träna upp den med excentriska tåhävningar med lätt böjt knä.

Jag har haft det själv och känner igen din beskrivning väl, även om min började plötsligt med ett för långt asfaltpass på otränade ben.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
12 februari 2022 kl 20:36
2 Gilla
Instämmer med Oldboy. Börja med excentriska tåhävningar, både med rakt och lätt böjt knä. Ta det försiktigt i början.

Träna inte innan nån tittat på vaden eller om du gör det, bara lätt. Det är onödigt att få en riktig skada, som kan ta månader att "rehaba" än att ta en vilovecka.

Själv fick jag en muskelbristning när jag skulle passa på att testa att springa till jobbet. Det var veckan innan vi skulle åka till fjällen. Så var den veckan förstörd och ca 3 månaders rehab.
#4
13 februari 2022 kl 08:57
Detta inlägg har raderats
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#5
14 februari 2022 kl 21:56
2 Gilla
Instämmer med de föregående två "talarna" med det tillägget att för min del behöver jag äta regelbundet med magnesium,är muskelavslappnande.Slutar jag med dessa återkommer mina vadproblem.
Gör 60 excentriska tåhävningar efter varje löppass(3ggr/vecka) + 30 tåhävningar 2ggr/vecka i samband med styrketräning.Tråkigt men gör nytta (för mig)😑
1982 • Örebro
#6
15 februari 2022 kl 16:44
1 Gilla
Tack så mycket!!!
Träffade en sjukgymnast idag men var rätt oklart. Ska försöka träffa någon mer, mer inriktad på sport kanske.

Vaden känns långsamt bättre och känns lugnt att cykla lugna pass med bakre delen av foten över trampan. Ska påbörja tåhävningar när den känns redo.
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#7
16 februari 2022 kl 18:27
2 Gilla
Hej igen!
Försök att leta upp en naprapat(bättre utbildade än sjukgymnast),helst som själv springer.
1982 • Örebro
#8
18 februari 2022 kl 21:55
Gilla
Orsaken till att besöket hos sjukgymnasten kändes oklart visade sig vara att hon inte blev klar med analysen på första besöket. Vid andra besöket fick jag veta att det är en nervpåverkan av S1 nerven. Den går ju ner vis vaden. De skulle kunna stämma in på den lite märkliga ömheten i kombo med domningar. Detta skulle bero på svag bål som gör att ryggraden faller fram och klämmer nerven i ländryggen. Någon som haft liknande?
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
21 februari 2022 kl 09:32
Gilla
Härligt att du fått en diagnos som ser ut att hänga ihop. Då har du väl en plan med styrketräning av bålen som huvudingrediens.
1982 • Örebro
#10
21 februari 2022 kl 11:00
1 Gilla
Ja precis. De har jag fått. Har ibland genom åren haft problem med domningar i lår efter tex långa skidturer med packning. Tänkt att de är normalt men känns som detta hänger ihop.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.