Löpning Kost & Näring 21 inlägg 12593 visningar

Vad äter ni dagen ni skall springa marathon?

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#1
15 juli 2012 - 20:29
Gilla
Jag sprang Jubileumsmarathon igår och ville inte känna mig "för tung" så jag åt en vanlig frukost och sedan bara lite lätt lunch (ett par mackor och en banan)
Starten gick vid tvåtiden och det gick väl hyfsat precis i början men ganska snart kändes det tungt.
Jag fick kämpa redan mellan 12-18 km och vid 20 var det rejält soppatorsk så jag bröt vid 23.

Jag tycker jag tränat bra och kört en hel del långpass 20-30 km och några upp emot 35.
Ofta i något högre tempo än igår faktiskt.

Under loppet drack jag bra (sportdryck) och fyllde på med energigel vid 8, 15 och 20 km + en energibar jag fick runt 12 km.

Kan det ha varit bristen på riktig mat som fällde mig?
Hur laddade ni andra upp under dagen eller hur brukar ni göra då ni springer marathon på eftermiddagen?

Jag åt ordentligt med kolhydratrik mat dagarna innan loppet, skall tilläggas
< < < 1 2 > > >
Edith Gr
1992 • Stockholm
#2
15 juli 2012 kl 21:02
Gilla
Jag funkar bäst om jag äter ganska rejält innan. T.ex. om loppet är kl 13 så passar det ju bra att käka frukost vid 10. Då äter jag t.ex. havregrynsgröt, frukt, bacon och ägg. Bra mat med både kolhydrater och proteiner, och sen har jag energi nog att hålla igång några timmar senare! :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
15 juli 2012 kl 21:47
Gilla
Jag åt ingenting före något av mina 17 st 2.18-2.26-lopp utan drack enbart kaffe och vatten.
Men ca 0.5 hg kolhydrater per dag de sista 2 dagarna innan loppen.
1971 • Nykvarn
#4
15 juli 2012 kl 22:18
Gilla
Förut när Stockholm marathon startade kl. 14 åt jag en normal frukost vid niotiden, fil med musli, macka, kaffe. Sedan på Östermalms IP mellanmål med banan, en påse nötter, en kopp kaffe till och vatten. Extra mycket mat de tre-fyra dagarna innan.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
15 juli 2012 kl 22:52
Gilla
Bo och ni andra, är det skillnad mellan en elitlöpare som håller 3:30-tempo och då endast i 2-2,5 timmar jämfört med oss motionärer som maler på i 5-6 minuterstempo i 3:30 eller mer?

Jag menar kosten som behövs.

Det borde väl gå åt mer energi ju längre man håller på, eller?
Acke5
1959 • Göteborg
#6
15 juli 2012 kl 23:17
Gilla
@ Bo; "Men ca 0.5 hg kolhydrater per dag ..."

Menar du kg, eller är det på toppen av dina "vanliga" måltider?

@ Gustaf; "Det borde väl gå åt mer energi ju längre man håller på...".
Lite OT, men t ex Colting hävdar att vi knappast saknar "energi" i kroppen, då det finns lagrat motsvarande 100 000 kcal (?). Med det resonemanget så borde det snarare vara vätskebrist, eller att hjärnan inte hålls på humör med lite glukosduttar då och då, som får oss att krokna?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
15 juli 2012 kl 23:23
Gilla
Enligt Colting skall man inte ata nat med gluten/socker i for da tar energin slut.
Om man inte ater gluten eller socker sa kommer man att kora sina race pa fett, och det tar inte slut.
Nu kan man inte helt plotsigt sluta ett par dar innan, det tog mig 3manader at stalla om.
Och det funkar da for mig. Har inte haft en energi dipp pa ett race pa manga ar.
1975 • Göteborg
#8
15 juli 2012 kl 23:24
Gilla
Jag käkar vad som helst - gärna nåt slibbigt med massor av fett, salt och kolhydrater. Allt friterat, gärna chips, en hamburgare, revbensspjäll - vad som helst egentligen. Jag bränner det jag stoppar i mig oavsett. Har aldrig märkt någon samband mellan kost och prestation, så jag trycker i mig det som är gott, gärna odentliga portioner, och helst ganska tätt inpå loppet (<1h innan start). Ligger vanligtvis mellan 4.15-5.30 min per km på långpass.
Bengt
1979 • Vallentuna
#9
16 juli 2012 kl 05:30
Gilla
På jubileums maraton åt jag min vanlig frukost, havregrynsgröt och kaffe. Jag åt en rejäl lunch med spagetti och köttfärsås kl 11.00

på Sthlm marathon där starten är mycket tidigare så åt jag frukost kl 06,00 och en tidig lunch av samma sort som ovan vid 9.30.

Jag fungerar bäst om jag får i mig två mål mat innan sådana långa pass.

Efter ett maraton blir det alltid en pizza ;-)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#10
16 juli 2012 kl 06:24
Gilla
En pannkaka och en snickers...
1974 • Asmundtorp
#11
16 juli 2012 kl 06:26
Gilla
Vad åt du de gångerna du sprang 30-35km?
Det finns ingen trolldeg ;)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#12
16 juli 2012 kl 07:04
Gilla
Inför mina tremilare på träning åt jag i princip samma sak som nu, med skillnaden att jag sprang ganska omgående efter att jag ätit.

Nu dröjde det typ 6 timmar mellan frukost och start på loppet, med endast ett par mackor och en banan som påfyllning däremellan
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
16 juli 2012 kl 09:13 Redigerad 16 juli 2012 kl 09:23
Gilla
Re Gustaf

"Bo och ni andra, är det skillnad mellan en elitlöpare som håller 3:30-tempo och då endast i 2-2,5 timmar jämfört med oss motionärer som maler på i 5-6 minuterstempo i 3:30 eller mer?

Jag menar kosten som behövs.

Det borde väl gå åt mer energi ju längre man håller på, eller?"

Givet samma löpekonomi (som mäts i syreförbrukning - inte energi) går det åt ungefär samma mängd kolhydrater och fett för t ex ett marathon. Åtgången per tidsenhet minskar ju kraftigt vid kraftigt sänkt hastighet.

Så egentligen ska det inte vara någon principiell skillnad. Men i genomsnitt är nog flertimmarslöparna onödigt tunga och tyngre än elitlöparna så där uppstår oftast en nackdel så att de förra torde kräva en större kostuppladdning. Dessutom är löpekonomin troligen lite sämre i snitt hos de långsamma.
Världselitlöpare i marathon är väl dessutom så tränade att marathondistansen i sig är inget ovanligt och att därför de troligen har så effektiv fettförbränning att kostuppladdning av den anledningen blir något mindre viktig än för 3-5-timmarslöpare med måttlig mängdträning bakom sig.
Jouni Holopainen
1965 • Handen
#14
16 juli 2012 kl 11:23 Redigerad 16 juli 2012 kl 11:38
Gilla
Jag har tränat och levt på LCHF kost under hela träningstiden fram till Jubeleumsmaran. Min sluttid blev 4,27 på 42195m. Jag fyllde på glukosdepåerna måttligt sista 3 dagarna innan loppet och racedagen käkade Ägg, bacon , ost och några lchf-mackor till frukost. Salt är något man brukar få brist på så det ingår oxå i min uppladdning på tävlingsdagen. Hjälper att binda vätska. Precis innan start vatten och lite druvsocker och en banan för att få en kick. Under loppet drack jag mest vatten och lite av allt annat som bjöds vid kontrollerna.(fick stanna o pinka 3ggr på vägen) Sen var jag noga med att inte låta pulsen överstiga över 80% mer än kortare perioder för att spara på glukosen i musklerna. Dessutom kräver hög fettförbränning (om man följer den dieten) mer syre än kolhydratsförbränning. Men kroppen måste vara van med fett som huvudbränsle annars kroknar man ganska snabbt. Jag är något långsammare men mer uthållig . Jag förespråkar inte nåt av dieter som finns, berättar bara hur jag gör och hur det påverkar mig. Jag kände mig ungefär lika trött vid målgång som vid vändpunkten. Hade ganska mycket krafter kvar för att spurta sista 250m inne på Stadion och avsluta i stor stil som den värsta OS guldmedaljören. Visserligen gick jag 2-3 av dom tyngsta backarna på slutet med det vet ju dom på Stadion inget om.
1962 • Göteborg
#15
17 juli 2012 kl 00:50
Gilla
Jag äter en rejäl frukost med mycket kolhydrater och protein. Under loppet dricker jag och först under andra halvan kan jag ta 1-2 energiegel. Jag tycker felet du gjorde var att du åt för lite innan och att du har tagit för mycket gel/bar och för tidigt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#16
17 juli 2012 kl 09:18
Gilla
Re Acke 5

Jag menade förstås ca 0.5 kg kolhydrater per dag de sista 2 dagarna innan loppen :-)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#17
20 juli 2012 kl 07:31
Gilla
Jag tror också jag borde ätit lite mer, särskilt till frukost då det ju var 6-7 timmar till start.

Nu har jag dock fått svar på huvudanledningen (tror jag) till att mina krafter tog slut så pass tidigt, i och med att jag blivit förkyld.

Troligen hade jag något virus i kroppen som hölls tillbaka av immunförsvaret och därför inte visade sig med de vanliga symtomen.
Dock var orken kraftigt reducerad.

Nu veckan efter har jag ont i halsen/kroppen och är fruktansvärt trött, ett tecken på att immunförsvaret jobbar för fullt vilket i det långa loppet tar på krafterna.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#18
20 juli 2012 kl 08:13
Gilla
Åt havregrynsgröt med bär kl.8 och sedan kl.11. En banan vid 12.30. Har slutat med matuppladdning dagarna före en mara. Äter som vanligt men har med mig vätskebälte+geler istället.
Före ett långpass hemma äter jag alltid havregrynsgröt 1.5-2 timmar före.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#19
20 juli 2012 kl 08:52
Gilla
@Roland:
Nu är jag ingen kostexpert, men även om man äter gluten/socker/kolhydrater, så finns det väl fett på kroppen att använda som bränsle när glykol-lagren är tömda?

En övergång man behöver "öva på" på träning, gissar jag, då det kännas tungt vid bytet, men det är väl inte så att fettet tar slut...? (På gemene man i alla fall) :-)
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
#20
20 juli 2012 kl 10:00 Redigerad 20 juli 2012 kl 10:08
Gilla
Att sleva i sig pasta på tävlingsdagen framstår som så bisarrt att det blir bisarrt att kritisera det. I varje fall för mitt vidkommande är det en rätt vidöppen dörr som Colting sparkar in.

Om starten går tidigt på eftermiddagen äter jag en något förstärkt frukost vid 9-tiden. Två kokta ägg i stället för ett. Men annars de vanliga ostmackorna, kaffe och juice. Ett par timmar innan start äter jag en energibar. När det är en timma kvar dricker jag inget. Allt ska vara utpissat när starten går.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.