Löpning Kom igång 8 inlägg 4288 visningar

Hjälp mig optimera min träning!

Anna
1983 • Halmstad
#1
5 september 2012 - 16:12
Gilla
Hejsan!
Jag är en glad nybörjare med lite frågor.
Jag födde barn april 2012 och är nu på gång efter detta. Var före graviditeten relatvit aktiv men vill nu komma tillbaka.

Mitt mål är att kunna jogga 1 mil, tiden är inte så intressant än så länge.

Sedan slutet av juli joggar jag cirka 3 gånger/vecka. Nu fixar jag 5 km på 30 minuter på plant underlag vilket var mitt delmål och är vad jag fixade innan graviditeten.

Nu till min fråga: ska jag variera mina joggingpass för att kunna nå mitt mål?
Alltså t ex på något av passen köra intervall eller en kortare sträcka och öka farrten? Förslag på detta?

Hälsningar Anna
Annelie
1971 • Skövde
#2
5 september 2012 kl 16:15
Gilla
Kul att du har kommit igång igen. Här på jogg finns färdiga träningsprogram Här en länk till 10km på 60min. Tror att det kan ge dig tips och inspiration. Lycka till! http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=31
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
5 september 2012 kl 16:55
Gilla
Träningsprogram och intervaller är en väg. Själv håller jag med Jonas Buud: http://www.expressen.se/sport/nar-blir-man-trott-jag-vet-inte-det/ På frågan om intervallträning svarar han:

"Aldrig. Skaderisken är för stor. Och jag har inget exakt träningsprogram heller. Många gör misstaget att lita mer på ett träningsprogram än på sin egen kropp. Då är man illa ute. Det är mycket bättre att lära sig uppskatta naturen när man springer. Av den får jag kraft."

Men variation verkar de flesta vara överens om är bra. Som du själv skriver kan du ju då och då korta sträckan och öka farten.

Och så utöka 5 km till 5,5, 6 osv, i ett lugnare tempo. Eftersom du inte tycker att tiden är så intressant skulle jag på det passet koncentrera mig på distansen. Gå tillräckligt långsamt framåt så kommer du (i kombination med de kortare, snabba passen) säkert fixa milen under timmen hyfsat fort.

Fast gillar du idén med träningsprogram är det naturligtvis inget fel med det.
Anna
1983 • Halmstad
#4
5 september 2012 kl 18:12
Gilla
Tack för era svar!
Anna
1983 • Halmstad
#5
8 september 2012 kl 16:29
Gilla
Hej igen!
Annelie, hur ska jag göra på intervallen med vilan? Vilken fart ska jag hålla då? För inte ska jag stå helt still..???
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#6
8 september 2012 kl 17:11
Gilla
Hej!
Visst är det skönt att komma igång :)
Jag har i sommar kommit upp i milsrundor äntligen och för mig funkade det att precis som du säger att strunta i tiden, jogga lugnt och tänk att huvudsaken är att ta sig runt, oavsett hur sakta. Jag varvade med gång ibland. Ett tu tre så går det av bara farten sen! Jag kör lite intervaller ibland, ibland går jag mellan, ibland joggar lugnare bara. Men inte stå stilla ;)
Men att springa 3 ggr i veckan är bra, och lite styrkeövningar emellan, för ben, höfter och bål särskilt.
Lycka till!
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#7
8 september 2012 kl 17:14
Gilla
Jo för att svara mer exakt på frågan också; jag tycker det är bra att köra en 4-6 km runda, en snabbar typ intervall er kort distans riktigt snabbt och sen en milsrunda på helgen :). Det blir 3 ggr i veckan med olika upplägg och variation.
Annelie
1971 • Skövde
#8
8 september 2012 kl 18:07
Gilla
@Anna: Intervall-vilan brukar vara lite av en smaksak. Kör man korta intensiva intervaller (med ganska kort vila) kan köra stå-vila.

Kör man längre intervaller med lite längre vila (mer än 30s) så är det bra att hålla igång så att pulsen inte går ner för mycket (då blir det så jobbigt att komma igång igen). Välj att jogga lätt eller gå raskt.

Tänkt på att inte springa allt du kan på intervallerna; du ska orka alla intervaller med samma fart. Det är bättre att kunna springa de sista intervallerna snabbare än de första än tvärtom. Håll en kontrollerad fart och tänk på löptekniken; håll höften högt, sträck på kroppen, pendla med armarna osv.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.