Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 7087 visningar

Platta skor för nybörjare?

Leon
1992 • Uppsala
#1
21 september 2012 - 19:08 (Redigerad 21 september 2012 - 20:15)
Gilla 
Tjena! Jag är fortfarande ute på jakt efter ett par riktiga löparskor. Jag är i princip helt och hållet nybörjare. Gjorde ett försök att ta tag i löpningen under sommarn men kom av mig då jag blev sjuk.

Jag var tidigare inne på ett par Mizuno först men ändrade uppfattning efter att ha läst en del om nackdelarna med hällöpning och fördelarna med att landa på framfoten.
Har blivit rekommenderad ett par Saucony Kinvara (http://www.loplabbet.se/store/alla/saucony/saucony-progrid-kinvara-3-herr.html) av en erfaren löpare som förespråkar platta skor utan hög häl..

Det tilltalar mig att springa i mer minimalistiska skor, dels för att jag uppskattar att kunna känna marken när jag springer och dels för att man blir starkare i benen. Det känns mer naturligt.Jag menar, människor har ju sprungit i alla tider, och då utan skor med extrem dämpning och hög häl. Varför inte lära sig att springa "rätt" från början då tänker jag.

Okej, till frågan då:
Bör det vara okej för en nybörjare att springa i ett par skor som dessa kanske 3 gånger i veckan?
Jag väger 65 kg, är 175 cm lång och har ett neutralt löpsteg.

Tack för din hjälp!
Annelie
1971 • Skövde
#2
21 september 2012 - 20:01 Redigerad 21 september 2012 - 20:02
Gilla 
Att springa i platta skor har egentligen ingenting att göra med om man är nybörjare eller inte, utan vad man har tränat kroppen att springa i. Om en nybörjare som aldrig använt tunga stötdämpade skor börjar springa och då gör det helt barfota så kommer det att funka för den personen eftersom han eller hon tränar upp kondition, teknik och styrka parallellt.

Om man istället börjar med att springa i dämpade och stödjande skor och plötsligt byter så kommer kroppen att kräva en övergångsperiod för att anpassa sig till de nya betingelserna. Du är lätt i kroppen och kanske kan snöra på dig ett par minimalistiska skor och köra på utan problem. Men det kan också resultera i hälseneinflammationer, vadbristningar mm.

Om häl- eller mellanfot- eller framfotslandning är bäst för dig är svårt att veta. Strunta i att fokusera på hur du landar. Om man vill springa skonsamt, som ju är det som man vill åt i den här "framfotatrenden", handlar det om att springa mjukt och tyst. Det gör man enklast genom att korta ner steglängden så att man landar med foten rakt under kroppen. Och för att hålla farten ökar man frekvensen istället.

Ska du testa? Varför inte, men tänk då på att skynda långsamt! och kom ihåg att det inte är skon som gör löpsteget; det är din egen löpteknik! Jag har inga problem att hålla ett kort löpsteg och landa under kroppen (och därmed på framfoten) i mina Mizuno Wave Rider. Men mina fötter och vader har också efter "blod, svett och tårar" tränats till att älska fivefingers.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#3
21 september 2012 - 20:16
Gilla 
Merrell Bare Access eller Saucony Hattori LC ?
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#4
22 september 2012 - 00:41
Gilla 
Leon, jag tycker att hela ditt resonemang verkar sunt, förutom att Kinvara varken är platta (4 mm drop) eller särskilt minimalistiska. Och så tycker jag att det vore ännu bättre om du växlar mellan åtminstone två par så att du inte behöver springa alla veckans tre pass i samma skor. Samtidigt fattar jag att man inte springer iväg och köper två par direkt, men ha det i åtanke om löpningen rullar på några månader.
1973 • www.swedentrails.com
#5
22 september 2012 - 06:55
Gilla 
Inov-8 F-lite 195 är en tunn och skön sko att testa tunnare löpning.. http://swedentrails.com/inov-8-f-lite-195/
Till våren kommer ännu mer "minimalistiska" skor..
Leon
1992 • Uppsala
#6
22 september 2012 - 13:20
Gilla 
Annelie: Tack för upplysningen!

Jag var nog lite otydlig. Jag vill inte börja springa i riktigt minimalistiska skor, utan skapa goda förutsättningar för att kunna göra det. Kinvara verkade som ett par bra skor att börja med då de ändå har lite häl som dämpar. Sedan kan jag i takt med att mina muskler, leder och ligament stärks gå över till ännu enklare skor.

Jag tänkte börja väldigt lugnt, kanske variera gång och löpning på 10 min till att börja med och sen lägga på 10 % varje vecka eller nåt i den stilen.

Låter detta vettigt i era öron? Eller är det smartare att använda Kinvaran som ett komplement till ett par kraftigare skor som dessa Asics kanske? http://www.gaochlopkliniken.se/produkter/asics-gel-1170

Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#7
22 september 2012 - 14:22
Gilla 
Med förtydligandet blev det ännu vettigare.

Jag tycker att Kinvara låter som ett par vettiga skor att börja med. Någonstans mittemellan liksom. När du ändå inte har tänkt starta på maratondistansen och jobba dig uppåt därifrån tycker jag ett par skor som Asics Gel-1170 som väger 300 gram är onödigt tunga för en 65-kiloslöpare. Men det är nog bara att testa.
1973 • www.swedentrails.com
#8
22 september 2012 - 14:31
Gilla 
Kinvara är väldämpade nog för 3 inte allt för långa rundor per vecka.
Pär M
1969 • Umeå
#9
22 september 2012 - 19:53
Gilla 
använt kinvara sen den tionde juli värt ända pass:-)
51,8 mil....
Carolin Nilsson
1976 • Malmö
#10
22 september 2012 - 20:00
Gilla 
Nike free run?
N S
1982 • Piteå
#11
22 september 2012 - 20:04 Redigerad 22 september 2012 - 20:06
Gilla 
Jag var i liknande sits för ett halvår sedan. Jag köpte två par skor, ett par Saucony Mirage och ett par Merrell Trail Glove.
Jag hade samma idé som dig att Mirageskorna skulle vara ett lämpligt mellansteg mot mer minimalistiskt. Sprang ca två månader med Mirage och var ganska missnöjd för när vaderna vant sig så tyckte jag helt enkelt inte att skorna var bekväma. De var hårda och gjorde min löpning stel och stötig.
Fick då rådet att ge Trail Glovesen en chans. Efter bara tre veckor med 2x15min med Merrellskorna så var mitt löpsteg helt förändrat! Helt plötsligt så förvandlades Mirageskorna och blev hur sköna som helst.

Min egen slutsats av mina erfarenheter är att de skorna som kallas transitionskor eller anses vara ett lämpligt första steg, i själva verket bör ses som långpasskor för löpare som redan fått ordning på sitt löpsteg. För det går alldeles utmärkt att springa på hälarna med ett par skor med 3-4mm drop och måttlig dämpning. Det är bara obekvämare än det var i dina gamla superdämpade skor men inte nog obekvämt för att man ska lägga om löpsteget.

Som sagt det är min erfarenhet och ska på inget sätt ses som en sanning.
Kristofer B
1985 • Sundbyberg
#12
22 september 2012 - 20:05
Gilla 
Köp inte Nike free v 3 om ni tänkt springa utomhus. Efter varje runda sitter det mellan 10-40 stenar inkilade i vardera sula.
Leon
1992 • Uppsala
#13
22 september 2012 - 20:55
Gilla 
Micke och Jens:
Även för en (nästan) komplett nybörjare?


Sundin:
Intressant!
Sprang du med hälen först då eller mellan- eller framfoten? Vad menar du med nån som fått ordning på sitt löpsteg? Och är det möjligt i ett par transitionsskor som Kinvara tror du?

Pär: Kul att höra! Hur skulle du beskriva känslan av att springa i dem?


Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#14
23 september 2012 - 10:50
Gilla 
Ja, att du är "(nästan) komplett nybörjare" tycker jag inte är ett argument för tyngre skor.

Sen tycker jag att det beror på hur långt och hur mycket du springer. Kommer du upp i 4-5 mil i veckan, med ett rejält långpass, vore det inte fel med mer än ett par skor, och då skulle jag komplettera med något mer dämpat. Om du däremot fastnar för kortare sträckor och aldrig vill springa mer än en mil kanske nästa par istället borde väga hälften mot Kinvaran.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.