Löpning Träning 9 inlägg 4617 visningar

Hur ont ska det göra?

Linda Johansson
1973 • Stockholm
#1
19 oktober 2012 - 16:33
Gilla
Som nybörjare radar man upp rookiemistakes. Allt från att springa i bomull till att strunta i uppvärmning och springa för tätt inpå en måltid.

Jag har bara sprungit några få rundor hittills, och fick goda råd här på forumet: ta det lugnt, skapa en vana innan du börjar mäta och ta tid. Växla mellan att springa 25-40 minuter.

Idag tänkte jag springa 25 minuter, och jag tänkte "men då borde jag ju springa liiite fortare än på de två 5 km-rundor jag gjort". Aha! Jag gör ett Coopertest först, och sen springer jag lugnt tillbaka. Det borde väl bli ca 25 minuter?

Nja, inte direkt ;-)

Aldrig i mitt liv har jag så tydligt upplevt hur det sitter en figur på vardera axeln, och tjafsar med varandra. Vänster axel: "Men vad fan gör du? Sluta genast! Avbryt! GÅ! Stanna! Avbryt! Det här är sinnessjukdom! Du kommer att avlida! (och efteråt, när jag vid vägrenen): Ring och få skjuts hem!". Höger axel: "Du kan inte avbryta ditt första Coopertest. Fortsätt. Du FÅR inte avbryta. Fortsätt. Din pojkvän kommer att reta dig för evigt om du avbryter. You'll never hear the end of it."

Jag sprang mina 12 minuter fast jag ville sluta efter 5. Det brände i bröstet och var fasansfullt jobbigt, men högra axeln vann. Satt med mobilen i handen efteråt och var så nära att ringa efter skjuts, men stapplade hem efter ett tag.

Nu till min fråga (eller frågor): jag har verkligen tänkt ta det lugnt. Men jag är nyfiken på hur ont det "får"/bör göra i bröstet, längre fram? Hur känns det för er som är riktigt duktiga löpare? Ska det bränna och kännas som om man nästan svimmar? Förstå mig rätt: jag tänker inte ta ut mig så här i brådrasket, utan ta det betydligt lugnare för att bygga upp benen, men sen längre fram, när man är starkare - är det så här det "bör" kännas när man försöker förbättra sig? Eller handlar det om att få till så bra kondition att det alltid känns ganska behagligt i bröstet?
Magnus
Stockholm
#2
19 oktober 2012 kl 16:49
Gilla
På tävling kan det kännas så, men på träning brukar jag inte ta i så hårt, utan mer nöja mig med "lagom hårt".
2006 • Alingsås
#3
19 oktober 2012 kl 16:50 Redigerad 19 oktober 2012 kl 16:56
Gilla
Visst kan det kännas så om man verkligen plågar ut sig fullständigt i hårda intervaller. Men nej, jag skulle aldrig springa så fort att det bränner och känns som att man ska svimma. Dels för att det är lätt att skada sig när man springer hårdare än man egentligen klarar av men framför allt för att det inte är njutningsfullt.
Det kan däremot absolut vara njutningsfullt, bra träning och peppande att pressa sig själv ganska långt bortom ens komforttempo men det finns ju fortfarande ett ganska brett spann mellan där bekvämligheten slutar och där ren och skär plåga tar över.
Så jag lägger mig ofta klart över bekvämlighetsgränsen men alltid klart under gränsen för att det blir ren och skär plåga av det hela. Annars skulle jag nog ha lagt av för länge sedan. Antingen pga att det vore för eländigt eller pga skador.

Edit: först nu såg jag att du efterlyste svar från "riktigt duktiga löpare". Dit räknar jag mig absolut inte. Men det kanske kan vara intressant med svar även från andra glada amatörer :-)
1978 • Jönköping
#4
19 oktober 2012 kl 17:03
Gilla
Inte heller duktig löpare, började i augusti.. Men i början gör det ont, jvligt ont. Det blir faktist bättre:)
HR
1972 • Stockholm
#5
19 oktober 2012 kl 20:56 Redigerad 19 oktober 2012 kl 20:59
Gilla
Kristofer: du har ju kommit över "första tröskeln" på ganska kort tid dessutom. Nu gör det ju sällan ont för dig, även om det kan kännas slitigt mellan varven.

Men, det är ju fullt normalt om man tränar. :)

Linda: att ta ut sig så mycket som du gjort är inte att rekommendera av flera anledningar:

Du ökar risken för skada och eller krämpa.
Du riskerar att tröttna fort eftersom det blir svårt för dig att komma över första tröskeln om du springer så hårt och motivationen minskar snabbt eftersom du gör så små framsteg.

Du blir lite bättre och snabbare på mycket korta sträckor men att springa som du gjorde förbättrar inte långtidsuthålligheten nämnvärt och blir mest slitigt för kroppen med begränsad nytta - speciellt i början.

Springa i bomull går faktiskt prima speciellt på kortare pass - även om många blir lite sura om man säger det. Du behöver inte "funktionsplagg" för att springa.

Däremot har bomullen egenskaper som inte är så bra om du ska springa längre sträckor eller nu under förvintern/vintern. Blir du fuktig blir du kall snabbt eftersom bomullen inte värmer när den är kall. Springer du så att du inte blir speciellt varm så går de flesta material bra.

Jag sprang under tolvs år tid i bomull, året om, ganska långt och ibland ganska fort. Det gick bra. Nuförtiden springer jag dock mycket sällan i bomull, bara kortare sträckor och inte såhär års.

PS
Jag är inte heller en "riktigt duktig löpare", men jag har sprungit en del.
HR
1972 • Stockholm
#6
19 oktober 2012 kl 21:07 Redigerad 19 oktober 2012 kl 21:09
Gilla
När det gäller bröstkänslan så handlar det ju inte bara om att bygga upp benen.

Om du satsar på lugnare löpning i början och har ambitionen att komma ut lite längre tid varje gång - i minuter räknat - så får du dubbel nytta: du får bättre kondition och bygger upp muskulaturen. Detta resulterar i att det känns lättare i bröstet när konditionen ökar.

Eller, egentligen, trippel nytta: du slipper antagligen skador och värre krämpor med ett sådant upplägg. Rookiemisstag är ofta att köra på och dra på sig allt ifrån löparknä till stressfraktur eller liknande, just för att man belastar för hårt i början.

Sedan handlar det om att flytta trösklarna: hur långt orkar du springa och i vilken fart?

För varje tröskel du når så känns föregående trösklar klart lättare. Orkar du springa en mil - även om det inte går så fort - så känns antagligen 6-7km som ganska kort. Kanske kan du då också springa 5km ganska snabbt, även om du inte orkar hela milen i den farten.

När du kommer över milen så småningom blir det mer intressant att kolla på olika typer av fartlekspass och variationer på upplägg men som nybörjare tycker jag att det räcker med att man kommer ut och springer och förlänger passen i början. Farten märker man ju.

Oavsett hur duktig du är eller blir kommer du ALLTID kunna springa så att det känns som att bröstet sprängs och det blir direkt obehagligt.

Skillnaden är att en som är vältränad slipper den känslan på sina normala och lugna pass och har flyttat fram den tröskeln helt enkelt. :)



Linda Johansson
1973 • Stockholm
#7
19 oktober 2012 kl 21:13
Gilla
Det låter bra att det ska vara åtminstone hyfsat behagligt att springa ;-) Ser fram emot nästa pass - som kommer att bli väldigt lugnt :-)
2006 • Alingsås
#8
19 oktober 2012 kl 21:19
Gilla
Kloka ord Henrik. Skriver under på allt.
HR
1972 • Stockholm
#9
19 oktober 2012 kl 23:31 Redigerad 19 oktober 2012 kl 23:34
Gilla
Markus: tack för komplimangen. :)

Linda: avslutningsvis så vill jag att du ska fösöka se löpningen ur ett långtidsperspektiv.

Du behöver inte ha "bråttom" in i matchen. Matchen har egentligen hur många perioder som helst, men ingen definierad halvlek.

Det är bra att du är entusiastisk - det är ju ett av de bästa utgångslägen du kan ha om du ska börja med något.

Löpningen har inte ett "bäst före datum" så du kan börja när du vill, springa så mycket du vill och lämna det periodvis och göra någonting annat. Dina skor kommer stå kvar i hallen och vänta tills du blir sugen igen så det enda du kommer kämpa med och mot är dina ambitioner och ditt samvete.

Målsättningen kan du ju sätta eftersom, börja med att "bara springa" och när det börjar bli behagligt att springa är det kanske lagom dags att börja sätta andra målsättningar - men bara om du vill - för att motivera dig och komma vidare.

T ex klara en mil, ställa upp i ett lopp, springa på en viss tid eller klara en riktigt lång sträcka. Charmen med det hela är att du kan alltid skapa och modifiera dina målsättningar allt eftersom.

Och tro mig, det kommer att bli lättare. ;)

Mvh Henrik
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.