Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 24415 visningar

Fraktur i stortån, vila eller träna?

Andreas Wendin
1980 • Örebro
#1
24 oktober 2012 - 22:09
Gilla 
För några veckor sedan snubblade jag på en sten när jag var ute och sprang i skogen en mörk kväll. Snubblingen gick till så att jag sparkade rakt in i en sten med vänster fot, smällen tog främst på stortån. Eftersom smärtan i tån inte gick över uppsökte jag läkare förra veckan. Fick en remiss till röntgen och där visade det sig att jag har en fraktur i vänster stortå, i tåspetsen typ.
Nu undrar jag om det är någon som vet ifall jag bör avstå från löpning till dess att frakturen läkt eller om jag kan springa utan att det fördröjer läkningen? Jag har ett par löparskor som är lite rymligare i tåboxen än alla mina andra löparskor. När jag har dessa lite rymligare skor gör det inte så jätteont när jag springer. Så ur smärtsynpunkt funkar det ok att springa, men frågan är alltså om det kan fördröja läkningen?
Anna Helleblad
1965 • Sundsvall
#2
24 oktober 2012 - 22:18
Gilla 
Jag sparkade sönder min mittentå på samma sätt som du i augusti. Supertrist! Jag fick rådet av vårdcentralen att gå på känslan, dvs smärtar det - avstå löpning, funkar det - spring.
För mig blev det så att de första veckorna kunde jag inte springa utan att kompensera, vilket gjorde att jag fick ont i höften. Så då skippade jag löpningen helt några veckor och cyklade och tränade crosstrainer bland annat. Första veckorna kändes det inte som att jag förbättrades alls i smärtan men sen plötsligt - efter kanske 7 veckor - blev det fort mycket bättre och nu kan jag springa till 95 % obehindrat :-D
Lycka till
Magnus
Stockholm
#3
24 oktober 2012 - 23:33 Redigerad 24 oktober 2012 - 23:33
Gilla 
Så länge det inte förvärras - spring på, men ta det lite lugnare än normalt.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
25 oktober 2012 - 06:12
Gilla 
Andreas: Är det inte klokare att ställa frågan till en riktig idrottsläkare istället?
Andreas Wendin
1980 • Örebro
#5
25 oktober 2012 - 07:12
Gilla 
Senad: självklart vore det klokare att ställa frågan till en idrottsläkare. Men jag känner ingen idrottsläkare. Och ska jag vänta på att få en remiss till någon idrottsläkare får jag nog vänta ganska länge. Därför tänkte jag att det kanske finns någon här på jogg som kan lite om saken.
1971 • Lillehammer
#6
25 oktober 2012 - 09:31 Redigerad 25 oktober 2012 - 09:31
Gilla 
Håller precis på att hämta mig från en fraktur i tredje leden på tån bredvid stortån. Eftersom det i mitt fall var fråga om en led, så hade jag inget val annat än vila till dess lökningen hade kommit långt nog (alternativet var att riskera ett permanent smärttilstånd och en förstörd led).
Tog ca 6 veckor före det var läkt nog - de enda konditionsaktivitet som under den tiden var smärtfri för mig var kettlebell swings... (Rullskidor, cykel, simning - inget av detta fungerade).
Läkaren förklarade då också att det tar ca 12 veckor innan benväv är läkt. Och också - att man INTE ska belasta till smärtgränsen när det är fråga om en fraktur (som man kunnat göra vid t.ex en stukning) - utan sluta så fort det gör ont överhuvudtaget. Anledningen till detta är att om man belastar du innan det är läkt nog (då, ca 6v) finns risken att det läker ihop fel och att det blir en snedställkning som i värsta fall måste opereras.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#7
25 oktober 2012 - 10:39
Gilla 
Andreas: Det kan jag ha full förståelse för men här får man också ta till sig att det finns massor av självutnämnda experter som ger råd till höger och vänster som i själva verket kan bringa mer skada än nytta. Just saying...
Andreas Wendin
1980 • Örebro
#8
25 oktober 2012 - 10:50
Gilla 
Senad: Jo, det är jag medveten om. Och jag är tacksam för att du påtalar det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.