Löpning Tävlingar & Motionslopp 4 inlägg 4235 visningar

Vad räknas som tävlingklass enl SFIF?

T Springsson
1970 • Skotrampa
#1
8 november 2012 - 22:48 (Redigerad 8 november 2012 - 22:49)
Gilla
När man söker i resultatlistor för Stockholm Marathon kan man se att den är uppdelad i åldersklasser. Men då är frågan om det är just tävlingsklasser enligt SFIF normer som avses? Borde inte vara detta då även klubblösa står med här. Hur vet man egentligen om det är motionsklass eller tävlingsklass? I detta fallet verkar man ha något slags mellanting. Anledningen till att jag frågar beror på att om det räknas som vanlig motionsklass så kan man ställa upp för en annan klubb utan att SFIF skall kunna komma med anmärkningar att man "tävlar"(riktig tävlingsklass) för två olika klubbar under samma säsong.
1971 • Nykvarn
#2
9 november 2012 kl 08:05
Gilla
Det finns väl ingen tävlingsklass i Stockholm marathon? Mycket har redan avhandlats i många andra trådar men på Stockholm marathon som också gäller som SM i marathon kan du anmäla dig som seedad löpare i SM-klassen om du har ett resultat som är snabbare än 2:40 som herre, givetvis får du starta längst fram och den stora fördelen du har är att du kan anmäla dig riktigt sent vilket inte motionärerna kan.

Är du också klubbansluten (vilket du sannolikt är om du springer maran under 2:40) så är du med i kampen om SM-medaljerna, är du mot förmodan klubblös så kan du inte det.

För ett par år sedan kom den här tjejen två eller trea bland de svenska damerna i maran i Stockholm men fick ingen SM medalj då hon var klubblös vid tillfället: http://springtherese.blogspot.com/

Det är överhuvudtaget en förvirrad diskussion. Som redan skrivits otaliga gånger så krävs "egentligen" medlem i klubb anslutet till SFIF för att få tävla i "tävlingsklass", det är bara det att få tävlingar (som också är öppna för motionärer) definierar tävlingsklass just så. Oftast är det, som t ex på populära Hässelbyloppet i Stockholm, den uppskattade tiden i mål som namnger klasserna. På Hässelby rekommenderas herrar som gör milen under 40, damer som gör milen under 45 att anmäla sig till "tävlingsklass", dvs första startgrupp. Alla övriga stargrupper anges som motion 1,2,3 o s v.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#3
9 november 2012 kl 09:06
Gilla
Ok, i praktiken behöver jag inte bekymra mig p.g.a. att jag är långt ifrån tätstrider i dessa jättestora lopp.
1959 • Saltsjö-Boo
#4
9 november 2012 kl 12:45
Gilla
Många i internetvärlden tycks störa sig på att klubblöse Carl Fredrik Danielson blev bäste svensk i Berlin Marathon (2.29) och genom detta på något vis störde tingens ordning...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.