Löpning Träning 11 inlägg 5602 visningar

Kombinera olika träningsformer

Malin de Besche
1976 • Tyresö
#1
5 januari 2013 - 22:41
Gilla 
Skulle behöva ha tips på hur jag ska kombinera min idrott, Basket, med löpträningsprogrammen.
Jag har som mål att klara milen på 45, skulle alltså kunna följa programmet som finns för detta.
Men så tränar jag basket 2 dagar i veckan och går gärna på gym och kör gruppträningar också. Hur ska man kombinera allt detta? Och vila, bör man vila från all träning eller bara från löpningen?
Tacksam för tips och råd.
1987 • Råcksta
#2
9 januari 2013 - 17:56
Gilla 
Jag spelar själv innebandy två gånger i veckan (med match oftast under helgen också) samtidigt som jag springer idag 2 gånger i veckan. Alla kroppar är givetvis olika och behöver olika former av upplägg för att nå sin maximala prestationsförmåga i olika former. Jag har fått ta mig i kragen och måste ha minst 1 vilodag i veckan nu, tidigare hade jag 0. Även om jag alltid varit aktiv, så har jag förstått hur slitsamt det har varit på kroppen och till slut även rent mentalt.

För att svara på din fråga i någon form, lägg upp flera veckor i förväg, som du ser i förväg hur det ser ut och att du kanske du får göra köra ett varannanpass av något. Ena veckan gör du just det passet, veckan efter något annat. Ifall du vill hålla alla bollar i luften. Jag tycker det är kul att ha olika träningsformer och det gör en mer mångsidig.

Jag sprang bara 2 pass i början av min löpkarriär och sedan 3 pass när innebandyn tog slut och jag sprang under 40 min på milen första gången. Kör man tröskelpass eller nära tröskelnivån under sina löpturer, så ser man utveckling ganska fort.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
Malin de Besche
1976 • Tyresö
#3
10 januari 2013 - 09:25
Gilla 
Tack för dina tips Andreas. Ja, jag måste ta mig en ordentlig funderar på hur jag ska planera passen. Jag måste planera också för att få ihop vardagen och ge lite utrymme till socialt liv också. :)
Grejen är den att jag har kämpat mot mitt mål sedan 2007 då jag lyckades på en ganska flack bana prestera 45:28, en gång. Därefter måste jag ha gjort något fel för jag "tränade ner" mig. Detta var under sommarn då jag endast ägnade mig åt löpning. Hade dock ingen direkt plan då, där jag varierade mina pass, utan sprang bara på.
Nu kommer jag som bäst på 46, men oftast ca 47. De sista minutrarna vill sig inte riktigt. Jag har fastnat. Med endast 2 löppass kommer jag ingenstans känns det som.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#4
10 januari 2013 - 13:07
Gilla 
Jag skulle nog prioritera lite ändå. För att klara milen under 45 krävs förmodligen mer än löpning två gånger/vecka. Och du kanske bara behöver prioritera/välja bort annat under en viss period för att nå ditt mål. Sen kan du återgå till att variera igen. Det hänger lite på HUR du har tänkt att lägga upp din löpträning. Jag kombinerar "till vardags" både simning, cykel, löpning och styrketräning eftersom jag utövar triathlon. Det brukar gå att få ihop det bra, men det kräver en del fundering och planering.
Vad behövs för att du ska klara ditt mål tror du själv? Hur mkt tid vill du lägga för att nå ditt mål? Vilka förutsättningar har du? Fysiska? Tid? Träningsmöjligheter? etc...
Viktiga frågor att ställa sig som utgångspunkt... Lycka till!
Malin de Besche
1976 • Tyresö
#5
10 januari 2013 - 14:18
Gilla 
Tack Linda. Jag förstår när jag kollar på tiden jag kan lägga ner på träning att jag måste prioritera. Jag arbetar heltid och har 2 barn. De är av större modell så de klarar sig bra själva, men jag måste hem och se till att maten finns på bordet och sen är det ju allt vad ett hushåll kräver.
Basketen kan jag inte /vill inte prioritera bort då man känner ett visst ansvar för laget. Jag är dessutom coach till ett flicklag. Därmed är det troligen gymtid som kommer att få lämna plats som det också fått göra till stor del hittills. Det jag känner mig lite osäker på är hur hårt man kan pressa kroppen. Hur mycket kan jag träna på en vecka. Hur mycket vila bör man lägga in? Måste man ha en dag så man vilar helt och hållet från all slags träning eller kan man göra vila från löpningen och köra boxpass tex (bara för att det är kul) :-)
Linda Eriksson
1978 • Skara
#6
10 januari 2013 - 14:57 Redigerad 10 januari 2013 - 14:57
Gilla 
Jag tränar ca 10-12 pass/vecka, men är stenhård med att ha en dag med total vila. Tror kroppen behöver det. Fördelningen och variationen av träningspass är avgörande för hur mkt man kan pressa sig, så det kräver en del tanke och planering för att det ska bli bra. Förutom att jag har en övergripande planering som sträcker sig över några månader åt gången, så sitter jag ner varje söndag och styr upp kommande vecka. Att fördela träningspassen och variera intensiteten är ibland svårt. Jag har inga barn, men jobbar dock heltid. Jag får tyvärr ofta göra avkall på träning jag tycker är extra kul, för att "min egen" träning mot målet är betydligt viktigare. Men min uppfattning är att allt går om man vill =)
Acke5
1959 • Göteborg
#7
10 januari 2013 - 18:39
Gilla 
Försök att hitta information om FIRST-träning.Verkar kunna passa dig, som kör en bollsport vid sidan om.
Malin de Besche
1976 • Tyresö
#8
11 januari 2013 - 09:59
Gilla 
Tack Acke! Det verkar vara något för mig. Har bara hittat lite info, men inga program. Vet du vart man hittar får du gärna tipsa. Annars får jag väl köpa boken :)
Malin de Besche
1976 • Tyresö
#9
11 januari 2013 - 10:05
Gilla 
Jag har samma filosofi Linda, att allt går om man vill. Det handlar mest om prioritering. Brukar också köra veckoplanering på min träning. Det enda som står fast är Basketträningen. Nu vill jag bara ha vägledning i hur jag ska tänka för att göra det så optimalt som möjligt. :) Nu känns det som att jag i varje fall kommit en bit på vägen.
Acke5
1959 • Göteborg
#10
11 januari 2013 - 16:00
Gilla 
Ingen större koll på FIRST, men här finns några program för 5k & 10k:

Run Less For More Results
You can become stronger and fitter by running just three days a week. Here's how. By Bill Pierce.
http://www.runnersworld.com/race-training/run-less-more-results?page=single
Malin de Besche
1976 • Tyresö
#11
13 januari 2013 - 20:41
Gilla 
Tack Acke, ska kolla närmre på dessa :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.